A kérdésre a válasz: gyakorlatilag bármikor ihatunk kávét, ám nem mindegy, hogy milyet! Kávéfogyasztási szokásaink eltérőek; van, aki frissítőként fogyasztja, van, aki egy szál cigit kísér vele, van, akinek az életben maradáshoz kell. Az, hogy a különböző napszakokban milyen kávét fogyasszunk, több dologtól függ: mennyi időnk van kávézni, mihez van kedvünk, milyen étel vagy ital előtt/után fogyasztjuk, aznap hány csésze kávét ittunk már. Van, aki bírja a kávét és van, aki kevésbé, általánosságban azt mondhatjuk el, hogy napi 1-2 csésze kávé jótékony hatással bír az egészségünkre. Éppen ezért NE egy nap alatt igyuk végig az alábbi kávélistát! :)

kávé napszakok reggeli ebéd

Az kávéfüggők jelentős része fogyaszt kávét kora reggel, ébredés után. Ahogy arról már egy korábbi posztunkban beszámoltunk, nem tanácsos éhgyomorra kávézni, de a reggeli szendvicset vagy brióst nyugodtan kísérhetjük kávéval. Közvetlenül ébredés után érdemes egy könnyű, mégis élénkítő, krémes kávéval indítani. Én például a kakaós-gabonás ízjegyekkel rendelkező kávéra esküszöm, amely nagyszerűen illeszkedik a briósomhoz.

kávé napszakok reggeli ebéd

Kicsit később, reggel vagy kora délelőtt aztán jöhet a testes, erőteljes ristretto, ízlés szerint feketén, tejhabbal, vagy cappuccinóként. Ez az az energiabomba, amely igazán beindítja a napunkat, és erőt ad ahhoz, hogy megbirkózzunk az előttünk álló kihívásokkal. Fiataloknak és idősebbeknek is ajánlott.

kávé napszakok reggeli ebéd

A délelőtti vagy kora délutáni kávészünet ismét a könnyedebb kávé ideje; egy kiegyensúlyozott aromavilágú kávé íze és illata nem időzik túl sokáig a szánkban, így nem veszi el az étvágyunkat, sőt, felkészíti ízlelőbimbóinkat az ebédre.

kávé napszakok reggeli ebéd

Természetesen az ebédet is megkoronázhatjuk egy jó kávéval, hiszen étkezés után a kávé serkenti az emésztést, javítja a koncentrációt, felfrissíti az elmét, valamint visszaveri a ránk törő fáradsághullámot és álmosságot. Ilyenkor már nyugodtan választhatunk olyan kávét, amelynek íze sokáig megmarad a szánkban, hiszen a kávé komplex aromáinak segítségével később könnyebben felidézhetjük az elfogyasztott fogások ízét. Én általában egy jó erős espressóval zárom az ebédet, a karácsonyi időszakban pedig előszeretettel kísérletezgetek az ízesített kávékkal. Hétvégén pedig jöhetnek a tuti receptek!

kávé napszakok reggeli ebéd

Úgy vettem észre, hogy a magyarok nagy többsége késő délután vagy vacsora után már nem fogyaszt kávét, attól félve, hogy nem tud aludni, pedig nekik találták ki a koffeinmentes kávékat. Van, akit valóban annyira felpörget a kései koffeindózis, hogy gondjai akadnak a pihenéssel, így fontos, hogy mindenki kikísérletezze, mi az, ami jól esik neki, és mit kell kerülnie. A szerencsésebbek tudják: vacsora után nincs is jobb egy csésze karakteres ízvilágú, könnyed espressónál. Én egyébként előszeretettel fogyasztok desszertkávékat, akár egy latte macchiatót, különlegesebb alkalmakkor pedig alkoholos kávékoktélokat.

 

Nem ciki, ha nem tudod, mi a különbség a cappuccino, a tejeskávé és a latte macchiato között! Most itt is utána olvashatsz:

Kis kávéhatározó, avagy mi a különbség a café latte, a latte macchiato és a melange között?

Átlagos vagy különleges kávéfogyasztó vagy?