Ha ezt a blogot olvasod, valószínűleg megvan a jól bevált otthoni módszered a kedvenc kávéd elkészítésére. De így az ünnepek körül megeshet, hogy nagyobb társaságot látsz vendégül, és ha nem vagy felkészülve, problémát okozhat az ebéd utáni nagyobb mennyiségű kávé lefőzése. Akár hat fős társaság esetén is kényelmetlen lehet, ha az első és az utolsó kávé között eltelik negyedóra - húsz perc. És akkor nem is beszéltünk a nagyobb családi összejövetelekről.

Az első és legfontosabb szabály: legyen otthon elegendő mennyiségű jó kávé! Ne a karácsonyi vendégség idején akarj spórolni :) Hidd el, sokszor az ételeket el is felejtik a vendégek, de egy kiváló étkezés utáni kávét sokáig emlegetnek hálásan.

kávé karácsony vendégség espresso french press

Olyan módszert válassz, amivel egyszerre több adagot is el tudsz készíteni. Ha kapszulás vagy podos géped van, otthoni körülmények között is ki tudsz adni gyors egymásutánban több espressót. Kotyogóssal vagy aeropress-szel ez azért nehezebb. A french press módszer viszont jól működik nagyobb társaságok esetén is, a megfelelő méretű eszközzel egyszerre akár 8-10 adag is elkészíthető egyszerre. Ha csak kisebb kotyogós kávéfőződ van, akkor bevált trükk, hogy „sűrítményt” készítesz, amit a kívánt mennyiségű forró vízzel öntesz fel.

kávé karácsony vendégség espresso french press

Nincs rosszabb a kihűlt kávénál! Ha több kávét készítesz, nehezebb arra figyelni, hogy minden vendéghez tökéletes hőmérsékleten érkezzen az itala. Mindig melegítsd elő a csészét, és ha valaki tejjel kéri a kávéját, akkor a tejet is. Ha biztosra akarsz menni, öntsd a kávét termoszba és abból szolgáld fel. Hidd el, kevésbé vesznek el az ízek, mint ha hagynád kihűlni, vagy – rémes belegondolni – a mikróban akarnád újramelegíteni a kávét.

kávé karácsony vendégség espresso french press

És végül: készülj kiegészítőkkel. Cukor valószínűleg mindenkinél van otthon, még a legfanatikusabb kávépuritánoknál is. Tejet-tejszínt érdemes beszerezni a vendégségre, de gondolj azokra is, akik édesítőszerrel vagy tejporral isszák a kávét.

Azt hiszem, mindent leírtam, amivel biztosíthatod, hogy tökéletes vendéglátó legyél :)

Még mindig nem szerezted be a karácsonyi ajándékokat? Íme néhány tipp:

Kávés ajándékok karácsonyra

Kézzel készült kávés karácsonyi ajándékok

Kávés desszertek karácsonyra is