Talán nincs is élvezetesebb pillanat, mint amikor először kortyolsz bele a frissen elkészített kávéba. És nincs annál nagyobb csalódás, mint amikor a várva várt kávé egyszerűen nem finom. Az egész napi hangulatodat is befolyásolhatja, hogy milyen a reggeli indulás, de az ebéd utáni kávézás is ugyanilyen fontos, hogy kerek legyen a világ.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy akár ugyanazzal a módszerrel, látszólag ugyanazokból az alapanyagokból egyszer jól, máskor pedig gyalázatosan rosszul sikerül elkészíteni a kávét? Meglepő, de a legtöbbször bizony nem véletlen, hogy a várakozásokon aluli az az espresso vagy latte. Összeírtam pár gyakori hibát, amit érdemes elkerülni, ha a tökéletes kávét akarjátok elkészíteni:

1. Nem jó a víz

kávéfőzés otthon hibák pörkölés

A kávé legnagyobb része víz, érthető tehát, hogy rossz ízű vízből nem készül jó kávé. Alapszabály, hogy csak olyan vizet használj a kávéhoz, amit önmagában is meginnál. A túl kemény, túl klóros vagy túl magas vastartalmú csapvíz szinte biztosan elrontja az ízeket. Érdemes ezért szűrt csapvizet vagy alacsony ásványianyag-tartalmú palackozott vizet használni.

2. Oxidálódott a kávé

kávéfőzés otthon hibák pörkölés

Pörkölés után légmentesen kell tárolni a kávét, mivel oxigén hatására hamar állott ízű lesz. Ez a bab- és az őrölt kávéra egyaránt igaz. A legjobb, ha szagmentes, légmentesen zárható dobozban tároljuk, hűvös és száraz helyen – de nem a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. A frissesség szempontjából vagy a frissen pörkölt, frissen őrölt kávét tudom javasolni, vagy az egyesével adagolt, kapszulás vagy podos verziót.

3. Nem volt megfelelő a pörkölés

kávéfőzés otthon hibák pörkölés

Ha túl keserű vagy égett ízű a kávé, akkor szinte biztos, hogy pörkölési hiba áll a háttérben. Imádom az olasz stílusú kávét, márpedig ők az erősebb pörkölésről híresek. Nem sok választja el egymástól a „pont jó” és az „ez már túl sok” szinteket, nem hiába mondják, hogy a kávépörkölés igazi művészet. Az alulpörkölt kávé talán ritkább, de ugyanolyan kellemetlen tud lenni, hiszen így nem jönnek elő az legjobb aromaanyagok.

4. Nem volt megfelelően kitisztítva a kávéfőző

kávéfőzés otthon hibák pörkölés

Mindegy, milyen módszerrel készíted a kávét, az aeropress-től a kotyogósig mindenre igaz, hogy csak tiszta eszközzel lehet igazán finomat főzni. Ha benn ragad a kéthetes zacc, ha hagymás kézzel rakod össze a kávéfőzőt, ne csodálkozz, ha nem lesz tökéletes a végeredmény. Tessék szépen kitisztítani a munkaeszközöket :)

5. Nem megfelelő hőmérséklet

kávéfőzés otthon hibák pörkölés

A kávé aromái nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, és akár kis ingadozások is befolyásolhatják, hogy mennyire tudjuk élvezni az ízeket és az illatokat. A túl forró vagy nem elég meleg vízzel készített kávé szinte biztosan problémás lesz. De talán a leggyakoribb hiba, hogy nem melegítjük elő a csészét. Egy gyors átöblítés forró vízzel, és máris biztosíthatod, hogy ne hűljön ki azonnal a finom kávé.

Remélem, tudtam segíteni, hogy ne okozzon csalódást az a bizonyos első korty :) Ha van még tippetek, szívesen olvasom kommentben!  

Olvass tovább minőségi kávékról!

A világ 10 legdrágább kávéja