Elsőre furcsán hangzik a kérdés. Én is minden reggel csapvízzel töltöm fel a kávéfőzőm víztartályát, és eddig eszembe sem jutott, hogy ez lehetne másképp is. De ha belegondolunk, akkor az ételek készítésénél is kulcsfontosságú tényező az alapanyagok minősége és ez épp úgy igaz a kávéra is. Ha tényleg minden apró részletre ügyelni akarunk a kávéfőzés során, akkor nem elég frissen őrölt, minőségi kávét és hozzá illő kávégépet használnunk, hanem a főzéshez használt vízre is figyelmet kell fordítanunk, lássuk, milyen lehetőségeink vannak.

Csapvíz

Ha szerencsések vagyunk, akkor a csapvíz is megfelelő minőségű a kávéfőzéshez. Hogy milyen az otthonunkban az ivóvíz összetétele, arról a szolgáltatónk honlapján tájékozódhatunk, a vízkeménységet pedig magunk is ellenőrizhetjük otthoni tesztekkel – ezeket a legkényelmesebb online megrendelni. Magyarországon általánosan az a jellemző, hogy kemény a csapvíz, amely nem csak a kávé ízét befolyásolhatja, hanem fokozott vízkőképződéshez is vezet.

Magyarország vízkeménységi térképe, ahol a zöld a lágy, a sárga a középkemény és a piros a kemény vizet jelöli. Forrás: maviz.hu

Palackozott víz

Amennyiben úgy döntünk, hogy palackozott vizet használunk a kávéfőzéshez, fontos ellenőrizni az adott víz ásványianyag-tartalmát, ezzel csökkenthetjük a vízkőképződést, ráadásul a vízben oldott ásványi anyagok a kávé ízét is befolyásolják, így könnyen lehet, hogy a palackozott vízzel kellemesebb ízélményt érhetünk el.

Otthoni víztisztítás

Számtalan lehetőség van az otthoni víztisztításra is, különböző méretű és kialakítású berendezéseket használhatunk erre a célra. Talán a legegyszerűbb a víztisztító kancsó, amely szűrőbetétje segítségével kiszűri az esetleges szennyeződéseket és a klórt. A használói arra esküsznek, hogy már a csapvíz és a szűrt víz íze is merőben eltér egymástól, a velük készült kávé és tea íze azonban ég és föld.

Én eddig csapvízzel főztem a kávét (szerencsére nálam elég jó minőségű a víz), de lehet, hogy az otthoni espresso-főzés tökéletesítése érdekében érdemes lenne kipróbálnom akár a palackozott vizet, akár a víztisztításos eljárást. Utána pedig feltétlenül beszámolok a tapasztalataimról! :)