A jó kávé tisztán, feketén, minden ízesítés nélkül is tökéletes élvezetet ad. Ahhoz, hogy igazán jó eszpresszót főzzünk, sok mindenre kell odafigyelnünk az alapanyagoktól az előkészítésen és a főzésen át a tálalásig, de attól még ez otthon is kivitelezhető. Most felfedem a titkot – na jó, azért akkora meglepetés nem lesz ;)

Az eszpresszó a kávé íz- és illatanyagait koncentráltan tartalmazza. A majdhogy gyűszűnyi, 25-40 milliliter zamatos eszpresszó tetején kötelező a crema, amely hangsúlyozza a kávé testességét és lágyságát. Az eszpresszó ráadásul sok más kávé alapja is, például latte vagy a latte machiato is egy jól elkészített eszpresszóra épül.

Rostislav Vovkushevsky Csendélet kávédarálóval című képe



Alapanyagok

A kávé minőségét alapvetően meghatározza, hogy milyen kávéőrleményt használunk. Bizonyos fajtákat és kávékeverékeket kifejezetten eszpresszóhoz ajánlanak, például a robusta tartalmú kávékeverékeket, ezt a minőségi kávék csomagolásán fel is szokták tüntetni. Fontos a szemcseméret is, hiszen ez befolyásolja, hogy az aromák hogyan tudnak kioldódni az őrleményből, mennyire lesz testes a kávé. Egy igazán testes, intenzív espresso esetében nagyon finomra darált kávéra van szükség.

De nem csak a kávé, a víz is érdekes! Mivel a túl kemény víz nem kedvez a készülő kávénak, sokan esküsznek különböző víztisztító berendezésekre vagy filteres víztisztító kancsókra. Aki igazán komolyan veszi az eszpresszó készítést és a vízre is hangsúlyt akar fektetni, kis befektetéssel beszerezhet ilyet otthonra (persze ezek az eszközök nem csak a kávéfőzéshez lehetnek hasznosak).

Elkészítés

A pörkölés és az őrlés, mint minden kávéfőzési folyamatnak, az eszpresszó készítésének is fontos része. A legjobb persze, ha frissen őrölt kávéból főzzük. Emellett nagyon ügyelni kell a megfelelő hőmérsékletű vízre is, az igazán jó eszpresszóhoz 90-92°C hőmérsékletű, vagyis még forráspont alatti vízre van szükség, amelyet minimum 9 bar nyomással kell a tömörített kávéőrleményre engedni. Szerencsére, ma már számos kávégép képes ezeket a körülményeket megteremteni.

A mai kávégépek szerencsére ennél jóval kisebbek és kompaktabbak


Általában azt mondják, az eszpresszó 20-22 másodperc alatt fő le, de vannak, akik ennél hosszabb időtartamra esküsznek. Az elnevezés is innen ered, az ’espresso’ szó jelentése gyors, sürgős.


A főzési idő azért különösen érdekes, mert ha túl rövid ideig főzzük, a víznek nincs ideje kioldani az íz- és aromaanyagokat, ezért a kávé híg és íztelen lesz. De a ló túloldalára sem érdemes átesni, mivel ha a szükségesnél hosszabb ideig főzzük át, a nagyon illékony és reaktív aromák megéghetnek, és ettől kesernyés, égett ízű lesz a kávé. Ez az úgynevezett extrakciós idő az egyik kulcsmomentuma az eszpresszó főzésének.

+1 trükk: a tálalás

Egy szép csészétől nem lesz finom a kávé, de mint mindig, az eszpresszóra is igaz, hogy érdemes megadni a módját. A reggeli sürgés-forgás közepette leülni egy percre, ahogy az ablakon besüt a tavaszi napfény, és élvezni a kávé zamatát – jól hangzik, nem igaz?