A latte art az utóbbi években igazi őrület lett, és most már gyakorlatilag én is elvárom, hogy a flat white-om valami szép dekorációval szervírozzák. A latte art lényege, hogy a cremával mintát rajzolnak a kávé tetején úszó tejhabra. Erre különböző technikák léteznek. A mintát ki lehet alakítani akkor, amikor az eszpresszóra ráöntik gőzölt tejet és lehet utólag is, amikor tulajdonképpen „rárajzolnak” a tejhabra. Hogy milyen rafinált mintát alakít ki, az a barista ügyességén, a kávé minőségén, a megfelelő tejhabon túl például a kávé és a hab hőmérsékletén is múlik.

Ahogy a jó kávéhoz, úgy a latte arthoz is szükséges egy remek kávéfőző, amelyik megfelelő hőmérsékleten készíti az eszpresszót, természetesen a minőségi alapanyag, vagyis a kávéőrlemény is fontos.

A Youtube-on számos videót találunk arról, hogy lehet különböző motívumokkal feldobni a kávénkat. Ahogy ezek a profi baristák csinálják, borzasztó egyszerűnek tűnik, nekem elsőre nem jött össze, de majd próbálkozom. Ha sikerül összehoznom egy valamire való szívecskét, mutatok róla egy fotót. ;)

Ez a videó egyébként egy sorozat része, amiben sok-sok kávétípus profi elkészítését mutatják be

https://www.youtube.com/watch?v=i4xTz_OwlSQ

A latte art nem kis ügyességet és rengeteg gyakorlást kíván meg, különösen a bonyolultabb mintázatok elkészítése. Nem csoda, hogy a külön latte art versenyeket szerveznek a baristáknak, ahol összemérhetik tudásukat. A pár hete megrendezett KávéBár Bazár rendezvényen élőben is volt szerencsém megnézni egy ilyen versenyt, szuper élmény volt!

Képzeljétek, a 3D nyomtató őrület közepette egy bostoni start-up cég latte art nyomtatóval rukkolt elő. Nincs szükség kézügyességre, sem hosszadalmas gyakorlásra, ráadásul a kis masina egészen precíz rajzokat és feliratokat is készít, ahogy ezen a videón is látható:

https://www.youtube.com/watch?v=Wxup2o0w1kU

A latte art már a kétdimenziós keretből is kilépett, hiszen számos olyan képpel találkozunk, ahol egy 3D-s macska néz ki a cappuccinos csészéből. Aranyosak, de én személy szerint megmaradnék az eredeti verziónál. :)

Ha szeretnél képeket nézegetni a latte artról, akkor például itt megteheted!