Tudtátok, hogy a U City Guides turisztikai oldal szerint a budapesti New York Kávéház a világ legszebb kávéháza? Külön dicsőség, hogy a Hauszmann Alajos tervei alapján épült New York Palota, illetve a földszintjén helyet kapó kávézó már második éve áll a dobogó tetején.

A legszebb kávéházakról általában a legnagyobb európai kávéivó nemzetek jutnak eszünkbe, ezért nem véletlen, hogy a toplistán több olasz város kávéháza is képviselteti magát, ahogy évről évre bérelt helye van a gyönyörű bécsi és párizsi épületeknek is. Latin-Amerikáról leginkább a kávétermő vidékek ugranak be, a nagy kávéültetvényekkel, pedig a legjobb tíz között két dél-amerikai kávéházat is találunk – igaz, ezek is inkább az európai hatásról tanúskodnak, nem annyira a helyi ízlésről. 

A Confeitaria Colombo 100 éve

A Rio de Janeiro történelmi központjában található Café Confeitaria Colombo építőit is a patinás európai kávéházak ihlették. Magát a családi üzletet 1894-ben indították portugál bevándorlók, péksüteményeik hamar híressé váltak a városban. 1912 és 1918 között a szecesszió jegyében újították fel az épületet, hogy a brazil fővárosba hozzák a Belle Époque hangulatát. És persze nem csak a hangulatot, hanem a nyersanyagokat is, így kaphatott helyet egy hatalmas holland tükör, de az ólomüveg ablakok is Európából érkeztek. 

A legszebb brazil kávézó a turisták kedvence is

A hely nem csupán kávézóként, hanem étteremként és rendezvényközpontként is működik, de tény, hogy a turisták többsége az autentikus brazil kávéért és az épület szépsége miatt tér be. 

A Café Tortoni a korabeli francia ízlés szerint épült

A világ tíz legszebb kávézója között csodálhatjuk meg az argentin Café Tortonit is, ami Buenos Aires belvárosában áll 1880 óta. Nem meglepő módon ez az épület is európai mintára épült: egy francia emigráns 1858-ban alapította Tortoni nevű, párizsi ihletésű kávézóját, mely végül 1880-ban költözött mostani helyére, ekkor már a századforduló körüli francia trendeket követve. A kávéházban zajló irodalmi élet hasonlíthatott Budapest századfordulós kulturális pezsgéséhez, híres alkotói csoportok bázisa volt, és olyan művészek fordultak meg itt, mint Jorge Luis Borges író vagy Arthur Rubinstein zongorista. 

Sok híresség megfordult már a Tortoniban

Ez a kávéház is bővült az évek során, ma már saját könyvtára, jazz-színpada és biliárd részlege van. Sőt, azzal is büszkélkedhet, hogy vendégül láthatta Albert Einsteint és Hillary Clintont, amit tényleg nem sok kávézó mondhat el magáról.

Ti jártatok már esetleg valamelyikben, vagy olvastatok olyanról, amit megnéznétek?