Hogy mi az a buna? És a jebena? Etiópia híres kávétermesztő vidék, sokan egyenesen a kávé őshazájának tekintik, arról azonban keveset tudunk, milyen gazdag hagyományai vannak a kávé fogyasztásnak ezen a vidéken. Itt ugyanis a kávéivás rituálé, ősi hagyomány, amelynek saját koreográfiája van.

A jebena egy speciális etióp és eritreai kávéfőző edény

A kávéivás ceremóniája az etióp és eritreai kultúra szerves része a hétköznapokban épp úgy, mint ünnepekkor, vagy ha vendéget fogadnak a háznál. A rituálé azzal kezdődik, hogy izzó szén felett, egy serpenyő segítségével megpörkölik a zöld kávészemeket. Közben a résztvevők belélegzik a kávészemek aromás kipárolgását. Ezután a kávét tradicionális famozsárban őrlik meg, majd az őrleményt egy speciális főzőedényben, helyi nevén jebenába főzik meg. A jebena egy cserépedény, alsó része öblös, nyaka karcsú, végén kiöntőnyílással, füle is van, hogy könnyebb legyen önteni belőle. Amikor a kávé felforrt, átöntik egy másik edénybe, hogy egy kicsit hűljön, majd visszaöntik. A kávé leszűréséhez hagyományosan lószőrből készült szűrőt használnak.

A ceremóniát a tradíciók szerint az asszonyok végzik

A háziasszony a ceremónia minden résztvevőjének önt a bunából, vagyis a kész kávéból, amelyet apró, fületlen csészékből fogyasztanak. Mindig eggyel több csészét használnak, mint ahányan jelen vannak, Etiópiában általában cukorral fogyasztják a kávét, de egyes vidékeken sóval, máshol vajjal ízesítik. Sokszor már a főzés közben a kávéhoz adnak egy Tena Adam (szó szerinti fordításban „Ádám egészsége”) nevű gyógynövényt, amitől különleges, herbateára emlékeztető ízt kap. A szertartás előtt gyakran tömjént is égetnek, hogy távol tartsák a rossz szellemeket.

Így készül az etióp kávé a jabenában

Állítólag a jabena segítségével készül a világ legfinomabb kávéja – ebben persze a felhasznált kávébabnak is nagy szerepe van nem is beszélve sok minden másról, de az etiópok legalább is úgy tartják, a főzőedényben rejlik a titok. Etiópiában gyakran látni az utcákon kávéárusokat, csak kiteszik a felszerelésüket és a járókelőknek kínálják a kávét. A videón megnézhetitek, az egyik ilyen árus hogyan használja a jabenát, és hogy mit szól a kész kávéhoz a riporter.