Több olyan ország is van, amelyik nagyon büszke kávétermő vidékeire, és a hétköznapokban is nagy hangsúlyt fektet saját kávékultúrájuk ápolására. 

Brazília, Kolumbia, Etiópia vagy India joggal pályázhat a kávéhatalom jelzőre, ezekben az országokban az egybefüggő, nagyméretű ültetvények mellett egy-egy neves családi birtok is sokszor nyilvánosságot kap. Ezekből a régiókból érkeznek a leghíresebb „pure origin” kávék, vagyis azok a kávékeverékek, melyek szigorúan egy országból, sok esetben egyetlen régióból, termőterületről származnak. A területi eredet mellett legtöbbször a kávéfajta maga is egységes, tehát különleges válogatást igényel. 

Etiópia több szempontból is kiemelkedik a nagy kávétermesztő országok közül: legtöbbször a kávé őshazájaként említik, és valószínűsítik, hogy a növény is Kaffa tartományról kapta a nevét. Az arabica fajtának egész biztos, hogy ez a bölcsője. Korábban egy teljes bejegyzést szenteltem az etióp kávénak, nem véletlenül: a magasan fekvő vidékeken kiemelkedő minőségű arabica kávészemek teremnek. A hazai kávézókban is találkozhattok a Yrgacheffe és a Harrar elnevezésű kávékkal, melyek karakteres, fűszeres aromájú italt adnak. A hagyományos keverékek mellett érdemes kipróbálni a pure origin jelzésű kávékat is, melyek talán a legjobban jellemzik az adott ország ízvilágát, így egy-egy kávézás erejéig a távoli Afrikában vagy Dél-Amerikában érezhetjük magunkat. 

Az etióp kávé magas minőségű, aminek a megőrzésére különösen odafigyelnek. Először megvizsgálják a szemek szárazságát: a túl nagy nedvtartalmú magok a gombásodás veszélye miatt nem megfelelőek a tárolásra és a szállításra. Miután kiszűrték az idegen anyagokat és az éretlen szemeket, a szakértők a forma, a szín és az illat alapján osztályozzák a kávét. Ezután megpörkölik, majd kávét főznek belőle és a hivatásos kávékóstolók aroma alapján osztályozzák. Nemrég olvastam arról is egy cikket, hogy Etiópia amerikai segítséget kap, hogy a kávét felkészültebben, jobb minőségben termeszthessék és juttathassák el a fogyasztókhoz a helyi gazdaságok. A kezdeményezés 400 helyi farmert támogat.

Hagyományosan az etiópok a frissen őrölt kávét lassan beleöntik egy agyagból készült fekete kávéskannába, a jebenába. Ha elkészült, többször átszűrik, majd porceláncsészébe öntik ki. Ami külön érdekesség, hogy a kávét pattogatott kukoricával kísérik. :) Ti próbáltátok már a kettőt együtt?