Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kávé à la Bolívia

Ha azt mondom, gondoljunk a kávéra, majd egy országra, amellyel a kávét azonosítsuk, nem hiszem, hogy bárkinek Bolívia jutna az eszébe elsőként. Sőt, másodikként-sokadikként sem. És ez sajnos amiatt van, hogy a bolíviai kávé, mint ínyencség, még csak most kezd terjedni a világban, miután sokáig rossz minőségű kávéként tartották számon és senki nem volt kíváncsi rá. De a helyzet szerencsére most már változni látszik.

Bolívia sosem exportált annyi kávét, mint a szomszédságában lévő országok. Pedig sokan, egyre többen foglalkoznak kávétermesztéssel Bolíviában. Az ország legjobb kávéja Yungas megyében terem, de a La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, és El Beni is fontos kávétermesztő területei. Egy időben a Yungas kávéja iránt egészen nagy lett a kereslet, főleg Európából volt rá igény. De még akkor sem annyira a kávéjáról volt híres a megye: az egyik ottani út rendkívüli veszélyessége sokkal inkább köztudott volt és a mai napig is az maradt.   

Az Észak-Yungas út, vagy angolul Grove's Road, spanyolul Camino de las Yungas, ha pedig le szeretnénk fordítani magyarra, a Halál útja, egy 61-69 kilométeres út Bolívia Yungas megyéjében, melyet 1995-ben a világ legveszélyesebb útjának neveztek el. Olyannyira kockázatos a Halál útja, hogy egy becslés szerint évente 200-300 ember veszti életét rajta. Éppen ezért számos kereszt látható az út mentén, azokon a helyeken, ahol az Észak-Yungas úton közlekedő autók a szakadékba zuhantak. A másik híres-hírhedt dolog, ha Yungas-ról van szó, sajnos szintén nem a kávéja, hanem a Dél-Yungas út. Ez az útszakasz közel olyan veszélyes, mint északi társa. És mindkettő fontos összekötő út a kávéültetvények szempontjából. Lehet, hogy a bolíviai kávé azért nem jutott az országhatárokon kívülre, mert a veszélyes utakon odaveszett a szakadékokba…

Pedig a lehetőségek - földrajzi szempontból legalábbis - ideálisak a bolíviai kávé felfuttatásához. Termőtalajuk gazdag azokban az ásványi anyagokban, amelyek a kávécserjék növését elősegíthetik. Az esős évszakok szinte garantálják, hogy jó termést hozzanak az ültetvények. A tengerszint feletti 1200-2000 méteres magasságnál pedig jobbat nem is kívánhatnának az arabica cserjék maguknak. És még egy pozitívumukat-érdekességüket emelném ki: az egyébként ázsiai növények annyira jól akklimatizálódtak Yungas-ban, hogy minden egyes kávészemből, amely lepottyan a földre, fa nő.

Tehát, bár az adottságaik tökéletesek, nincs könnyű dolguk a bolíviaiaknak: infrastruktúrát, technológiát és képességeket kell fejleszteniük ahhoz, hogy a kávéjuk minőségén is javítani tudjanak, amelyre viszont azért is szükségük van, hogy gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóan működjenek. De az olyan kezdeményezések, mint a méltányos kereskedelem, illetve különböző fejlesztési projektek sora, megadják a lehetőséget és támogatják a kávétermelőket helyi, országos és nemzetközi szinten is, hogy feltornásszák terményüket a világ legjobb kávéi közé.

Ezek szerint, amint látjuk, mégis van remény a láthatáron. Bolívia jelenleg azon dolgozik, hogy átalakítsa a kávéiparát, javítsa az infrastruktúrát, és feldolgozó malmokat építsen ki eddig figyelmen kívül hagyott területeken is. Mindemellett a kávékülönlegességek, ismertebb nevén specialty iránti növekvő piacot is igyekeznek nyomon követni, és próbálják jobb árakon értékesíteni terméküket. Sőt, ha a jóslatok bejönnek, az országban dúló drogellenes háborúk igen hasznosak lesznek a bolíviai kávépiacnak, ha a kokacserjéket termelő gazdák átállnak legálisan végezhető gazdálkodási tevékenységekre. A drog helyett kávétermelő ország kilátásai tehát jók – Bolíviában, mint leendő kávékánaánban bizony megéri hinni, Bolíviának pedig érdemes a minőségi kávé termesztésére váltani!

Olvass tovább híres latin-amerikai kávékról!

A hurrikánnak köszönhetjük a jó hondurasi kávét?

Costa Rica, az arabica kávé mennyországa

Hegyekbe zárt minőség: a finca los planesi kávé

0 Tovább

A veszélyesnek hitt kávé éltette a halálraítéltet

Svédország egyik királya, III. Gusztáv, az „Álarcos király” valamiért rettegett a kávétól. Meggyőződése volt, hogy a kávé egy egészségtelen, mitöbb, veszélyes dolog. Mindent meg is tett annak érdekében, hogy ezt be is bizonyítsa. Egy emberöltőn át tartó kísérlete azonban bebizonyította, hogy…

Nem lövöm le rögtön a kísérlet tanulságát. A XVIII. század nagy vizsgálata arra próbált fényt deríteni, mi egészségesebb, a kávé, vagy a tea. A király nagyon bízott abban, hátha megerősítik a kísérlet eredményei az ő álláspontját: a kávé öl.

Nem mintha lett volna rá precedens, hogy a kávé egészségpusztító hatással bír… A kávé 1674-ben került először Svédországba, de kellett egy kis idő ahhoz, hogy elterjedjen az országban. A tehetősebbek figyeltek aztán fel rá és hozták divatba. 1746-ban azonban kiáltványban ellenezték a kávét és a teát is, a „tea- és kávéivással kapcsolatos visszaélésekre és túlkapásokra” hivatkozva. Innentől keményen megadóztatták a nedűk fogyasztását és azoktól, akikre kivetették az adókat, de nem fizettek, elkobozták a csészéiket és kávés edényeiket, továbbá bírságokat szabtak ki rájuk. És ez még nem minden: később teljesen be is tiltották a kávé fogyasztását. Tiltás ide vagy oda, a svéd „zugivók” ez az időszak alatt is ittak kávét. 

Az említett III. Gusztáv ezután érvekkel próbálta meggyőzni a kávékedvelőket, hogy bizony a kávénak káros hatásai vannak az egészségre, és mindezért érdekes kísérlet végrehajtását rendelte el. Egy egypetéjű ikerpár töltötte be a kísérleti bárányok szerepét, akiket halálra ítéltek, viszont választhattak, hogy kivégzik őket, vagy életfogytig tartó börtönbüntetésben részesülnek - azzal a feltétellel, hogy az ikerpár egyik tagja három kancsó kávét, míg az ikertestvér ugyanennyi teát igyon meg minden egyes nap, az élete hátralévő részében. Az ikerpár a koffeindús tovább élést választotta.

Két orvost is kinevezett a király, hogy felügyeljék a vizsgálatokat és jelentsék az eredményeket az uralkodónak. A doktorok azonban rövidebb ideig éltek, mint a kísérleti alanyok (vajon ittak elég kávét?), jóval a kutatás vége előtt meghaltak. Sőt, még a kísérletet elrendelő király is megelőzte az ikerpárt és elhunyt. Egészen pontosan meggyilkolták (talán egy feldühödött kávérajongó?). III. Gusztáv így már nem tudhatta meg a kutatás eredményeit, melyek úgysem igazolták volna teóriáját: a teaivó ikertestvér halt meg előbb, és ő is 83 éves korában. Az, hogy a kávéfogyasztó testvér hány éves koráig élt, nem ismert. Mindenesetre nem rossz arány, ha legalább 83 éves korig élt, pláne, hogy hosszú-hosszú éveken át börtönben tengődött. És még inkább annak fényében, hogy a születéskor várható élettartam az 1740-es években (igaz, hogy Angliában, de) 32 év volt…

A svéd hatalom azonban továbbra is úgy gondolta, hogy a kávé rossz dolog. 1794-ben a kormány ismét tiltással igyekezett kiszorítani Svédországból a kávét. Az 1820-as évekig többször is próbálkoztak különböző szankciók bevezetésével. Majd miután a tilalmat végre feloldották, a kávé olyan népszerűvé vált a Svédországban, hogy azóta is azon országok egyike, ahol a legmagasabb az egy főre jutó kávéfogyasztás a világon. És elég sokáig élnek a svédek: 2012-es adatok szerint a várható élettartam 81,7 év, míg Magyarországon csak 75 év.

A kísérletet pedig azóta is "az első svéd klinikai vizsgálatként” tartják számon az észak-európai országban, és boldogan, sokan, nagy mennyiségekben isszák a kávét. Amelyről még a végén pár svéd (vagy inkább brit?:-) tudós kiderítheti, hogy tényleg a hosszú életnek a titka…

0 Tovább

Kávéreceptek a halloweeni "tököléshez"

Ti ünneplitek a Halloweent? Biztos vagyok benne, hogy ha nem is klasszikus ünnepként, de sokan kihasználjuk ezt az alkalmat arra, hogy különlegesebbé tegyük az október 31-ét és az azt megelőző napokat. Van, aki az utolsó simításokat végzi a fia szellemmaskaráján, vagy még felvarr egy pókot a lánya boszorkányjelmezére. No meg persze milyen illetlenség már véres ujjat és szemgolyót formázó süti nélkül beállítani a Halloween partyra. Az egészet csak a gyerek kedvéért csinálom ám! Vagy mégsem? Bizony, én rengeteg olyan felnőttet ismerek, aki gyermeki lelkesedéssel veti bele magát a kihagyhatatlan töklámpás-faragásba. Nekik ajánlunk most két igazi, halloweeni kísérő-koktélt!

Egy újabb értelmetlen, amcsi divat, amit majmolni kezdtünk Európában? Én nem így látom. Már csak azért sem, mert – bár a Halloween tradíciója jelenleg az angolszász országokban virágzik a legjobban – az ünnep az ősi kelta kultúrában gyökerezik. A kelták számára a boszorkányok, kísértetek ünnepe jelentette az óév utolsó napját, amikor is az emberek áldozatot mutattak be a szellemeknek, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. A hódító rómaiak saját motívumaikkal gazdagították az eseményt, például a gyümölcstermés istennőjének alma szimbólumaival. Apropó, alma – erre a recepteknél még visszatérünk!

A horrorisztikus jelmezek, harsány partyk sokak számára taszítónak tűnnek, azonban valljuk be: a Halloweennek megvan a saját, összetéveszthetetlen hangulata. Magyarországon az ezredfordulót követően kezdett terjedni a Halloween, ám a „trick or treat” kiáltásokkal az utcákat járó gyerkőcök helyett nálunk inkább a töklámpások hódítanak. A szupermarketek polcai már október közepén roskadoznak a Halloween tököktől, és aki nem szerzi be idejében a tököt, bizony hoppon maradhat, mert október 31 környékén már csak elvétve találhat faragásra alkalmas példányokat.

Kép forrása: Andrea Peto Photoblog

Én tehát azt mondom, a Halloween egy nagyszerű alkalom arra, hogy kiszakadjunk az unalmas őszi hétköznapok szürkeségéből és családunk vagy barátaink körében formába öntsük kreativitásunkat. A tökök beszerzése, a kifaragandó minta megtervezése és maga a faragás fantáziát, aprólékosságot és – főként a nagyobb tökök esetében – kitartást igényel az alkotótól. No meg persze ott vannak a hajnalokba nyúló halloweeni ünnepi partyk.

És mi más adhatna mindehhez energiát és tökéletes halloweeni körítést, mint az alkalomhoz illő kávékülönlegességek? Ráadásul ha kapszulás kávét használunk a koktélok alapjaként, elég csak néhány percet szentelnünk a finom kísérőital kikeverésére.

Blood on the rocks

Indítsuk az éjszakát ezzel a vérvörös kávékülönlegességgel. A Nespresso az alma mellé a citrusos aromájú Cosi Grand Crut ajánlja.

Hozzávalók:

1 kapszula Cosi Grand Cru kávéőrlemény

1 dl almalé

3 cl grenadine szirup

1 szelet alma

Tört jég

Elkészítés:

Töltsd a szirupot egy üvegpohárba, szórj rá tört jeget. Öntsd az almalevet a jégre egy kanál segítségével, de ne keverd össze. Külön shakerben rázd össze a Cosi Grand Cru kávét három jégkockával, és végül töltsd a pohárba.

Midnight koktél

Ez a finom alkoholos kávékoktél tökéletes „partykellék” és energetizáló ízbomba egyben.

Hozzávalók:

1 Ristretto Grand Cru kapszula

15 ml vanília ízesítésű vodka

30 ml tej

2 teáskanál kakaópor

1 eper

jégkocka

Elkészítés

Készítsd el a  Ristretto Grand Cru-t  (40 ml). Öntsd a hozzávalókat a shakerbe és rázd össze. A jégkockákat kivéve, önts minden összetevőt egy csészébe.

Recept képek forrása: nespresso.com

0 Tovább

Mindenki kedvence, a stílusos kávé ötvözője: a Chemex

Kávé kézzel, stílusosan. Ezt kínálja a Chemex kávékészítő eszköz, amely Peter Schlumbohm nevéhez köthető, és sokak szerint maga a tökéletes kávéfőző. Az igazi kávérajongók egyik alapdarabjává vált a leginkább vázára emlékeztető üvegedény, melyet 1941-ben fejlesztett ki a német feltaláló-vegyészmérnök. Azóta Massachusetts-ben, Chicopee-ben gyártja a Chemex Corporation, és szépen, folyamatosan hódítja meg a világot, beleértve kis hazánkat is.

Nemcsak az én egyik nagy kedvencem, más is odavan a Chemexért: elismert amerikai designtermékként is számon tartják. Már 1956-ban felismerték különlegességét, és az Illinoisi Technológiai Intézet kikiáltotta a modern idők legjobban megtervezett termékei egyikének. Sőt, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó kiállítási tárgyai közé is beválasztották a jól sikerült kávéfőzőt.

Hálásak lehetünk a kémiagurunak, hogy megajándékozta a kávékedvelőket az eszközzel.  Peter J. Schlumbohm egyébként több mint 3000 szabadalmaztatott találmánnyal rukkolt elő, de a világhírnevet a Chemexnek köszönheti. A Chemex megalkotásához vegyészmérnöki tapasztalatait, így laboratóriumi eszközökben, módszerekben és szűrésekben való jártasságát is felhasználta. A kávékészítő karaf létrehozásához a lombikedények, illetve az üvegtölcsérek ötvözésére volt szüksége, megtoldva mindezt egy kiöntésre alkalmas csőrrel. Így egyesítette egyetlen hőálló üvegedényben a különböző elemeket, amellyel meg is született a csepegtetős kávéfőző edény.

De lássuk csak, mit is tud a Chemex. Igazából megnyerő külseje és finom kávéja mellett még egy óriási előnye van: minden felhasználójának sikerélményt nyújt, olyan egyszerűen tudunk vele kávét készíteni. A filtert a karafszerű edény tetejére helyezzük, miután leöblítettük forró vízzel. Majd (ha a 9 deciliteres edényt választjuk) 38 gramm közepesen darált kávét szórunk bele, amelyre egy kis felforralt vizet rácsurgatunk, és 30 másodpercig állni – vagyis duzzadni - hagyjuk. Ezután töltjük rá a kb. 6 deciliter forró vizet, mely szép lassan átcsepeg a kávés szűrőpapíron. Körülbelül négy perc múlva eltávolíthatjuk a használt filtert, és el is készült a finom, friss kávénk.

Finom, szép, ezt már tudjuk, és még híres is. Bizony, igazi filmsztárként is tekinthetünk a Chemexre. Megjelenése után rögtön felkapták: 1954-ben már a mozivásznat is meghódította, Sabrina című romantikus film képkockáin is látható volt. Ian Fleming 1957-ben írt, Oroszországból szeretettel című kémtörténeteiben is szerepelt a kávéfőző, ahogy az 1959-es Párnacsaták komédiában; sőt, egy detektív krimiben, az 1966-os Harperben is felbukkant. Az eszköz horrorfilmben is sikeres kiegészítőnek bizonyult: 1968-ban a Rosemary Gyermeke című filmben is megjelent. 

És még sorolhatnám, merthogy sorozatsztárként is jeleskedett a Chemex: The Mary Tyler Moore Show, Mad Men, Grace & Frankie csak pár azok a szériák közül, amelyekben felfedezhetjük a közkedvelt kávéfőzőt. Azt már mondanom sem kell, hogy blogsztárrá is vált, hisze többek között ezen a blogon is visszatérő vendégként tekintek rá. Írtam már róla korábban is, és valószínűleg még fogok máskor is, mert tényleg nem lehet elmenni mellette - a kávékaraf mellett, amely a kellemes külsőt, a kifinomult ízvilágot és a kényelmes felhasználást egyszerre testesíti meg.

Tudj meg többet az imádott kávégépek, eszközök történetéről!

Kis szerkezet, nagy mérföldkő: a kotyogós

Szinte szent a filterfeltaláló

Kinek az érdeme a változatos, sokáig elálló kávé?

Hallottatok már espressomérnökről? Nos, itt van egy!

 

1 Tovább

Kérsz egy jó espressót? Kapsz ötöt!

Ez a cím bizony komoly viták kiindulója lehet. Ugyan miért kellene a finom, sűrű, krémes espressót, a kávék királyát bármivel „feldobni”, értsd: elrontani?! Az espresso szent és sérthetetlen! – vallják sokan. Ám ott vannak az „eretnekek”, vagyis azok a kávékedvelők, akik a cukron kívül szívesen kísérleteznek különböző dolgok hozzáadásával, hogy változatosabbá tegyék espressójukat. Ők főként olyan országok lakói, ahol az espresso-kultúra kevésbé szőtte át a kávéfogyasztási szokásokat – pl. az észak-európai régióban. De természetesen az espresso-nagyhatalmak is rejtegetnek néhány kísérletező kedvű renitenst. Nekik kedveskedünk az alábbi öt tanáccsal.

1. Espresso macchiato

Az espressónk ízesítésének egyik legegyszerűbb módja az, ha a kávéhoz egy kis forró vagy hideg tejet adunk.  Kb. 10 milliliternyi tejről beszélünk, a mennyiség természetesen ízlés szerint változhat, de alapvetően nem szabad vele túlozni, hiszen ha túl sokat adunk hozzá, már nem macchiatót, vagyis „foltos” kávét kortyolgatunk, hanem caffe lattét.

2. Espresso corretto – Espresso carajillo

Aki ennél erősebb élményre vágyik, próbálkozhat az espresso corretto, vagyis likőrrel feljavított espresso különböző válfajaival. A legtöbb esetben grappát adnak a feketéhez, de a whisky, a konyak és a sambuca is népszerű „adalékszesz”. Ízelítőként az izgalmas nevű, spanyol carajillóról mutatom be röviden. Az espressót többnyire brandyvel turbózzák fel, bár más alkoholok is előfordulhatnak, a fent említettek mellett a rumot kell még megjegyezni. A legenda szerint e finom kávékoktél születését a Kubát elfoglaló spanyoloknak köszönhetjük, akik azért kevertek rumot az kávéba, hogy bátorságot merítsenek az italból. A spanyol ’bátorság’, vagyis coraje szóból ered a carajillo. A spanyolok nem bízzák a véletlenre: sokan reggelire fogyasztják ezt az energiabombát, elsősorban télen. Így már értjük, miért ilyen élettel teli, vidám népségről van szó. Azonban ha ezt a variációt szeretnénk kipróbálni, figyeljünk oda az arányokra, hiszen a túl sok alkohol hozzáadásával készült espresso esetében a kávé aromáját veszítjük el.

3. Espresso mocha, mochaccino

Íme, egy alkoholmentes élmény azoknak, akik autóval közlekednek, így számukra egy jó kis corretto elfogyasztása büntetlen öröm marad. Az espresso mochánál likőr helyett csokoládé szirupot adunk az espressóhoz, az élmény pedig garantált! A mochaccino szintén csokis különlegesség, itt az espressót csokis/kakaós tejhabhoz adják hozzá. Persze mindez még tovább fokozható, például vanília vagy chili hozzáadásával, ezt a fantáziátokra bízom.

4. Espresso romano, Guillermo

Korábban már említettem ezt a párost, de engedjétek meg, hogy ismét felidézzem. Egyrészt azért, mert a témánk érdekes színfoltját adja, másrészt azért, mert engem kisebb sokként ért a felismerés, hogy az espressót egyesek egy szelet citrommal kísérik. Kissé meg is botránkoztam azon, hogy – az ital neve alapján – ráadásul pont a rómaiak találták fel ezt a furcsaságot, de szerencsére, mint kiderült, a név csalóka, a kávévariációnak nincs köze az „örök városhoz”. Egyébként természetesen megvan az ésszerű magyarázata, miért helyeznek citromszeletet a csésze szélére: a citromot végighúzzák a csésze peremén, így amikor belekortyolunk az italba, a citrom fanyarsága kihangsúlyozza a kávé természetes édességét.

Az Espresso Guillermo azonban már durvább eset; hasonlít a Romanóhoz, ám itt egy szelet lime-ot helyeznek a csésze aljára, és ráöntik az espressót. Vannak, akik jégkockával és egy kis tejjel is megbolondítják. Bevallom, én még nem mertem megkóstolni, de készülök rá… Egyelőre még szimpatikusabb a szicíliai változat, ahol barnacukros narancshéjra öntik az espressót.

5. Espresso affogato

Zseniális találmány! Bár az affogato azt jelenti, ’megfulladt’, ’belefulladt’, kevésbé drámai dologról van szó. Az espressót fagylaltra öntik és azonnal fogyasztják. Általában vanília fagyit használnak, azonban kedvenc ízeinkhez alkalmazkodva természetesen más fajták is szóba jöhetnek.

Olvass még több különleges kávéról!

Finom, mégis kevésbé ismert kávévariációk

Egy kocka kávé és újra itt a nyár

Van élet az ír kávén túl! Alkoholos kávékülönlegességek

2 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)