Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem is híg lötty a német kávé!

Ha német, akkor híg és üdítő. A legtöbben valószínűleg rossz emlékű híg löttyökre asszociálnak azok, akik a német kávéverzióra gondolnak és az olasz espressoban hisznek. Merthogy a német kávézás igazán a karlsbadi porcelán kávéskannával alakította ki jellegzetességét – könnyed, lágy kávéját. De vannak, akik az erős, határozott kávékat képzelik a német kávékultúra megtestesítőjének. És akkor melyik a helytálló? Mindkettő!

Már írtunk arról, hogyan alakult ki és milyen az a filteres kávé. Azt sem árt tudni, hogy az ötlet egy német kávés kolléga fejéből pattant ki. A drezdai háziasszonyka, Melitta Bentz problémája az volt, hogy túl erős a kávé utóíze. Mígnem a fia itatóspapírját ki nem vágta kör alakúra és be nem tette egy fémcsészébe, hogy ezzel megalkossa a finom és lágy, filteres kávét,  és ezzel hipp-hopp, „do it yourself” módon megoldja a kihívást. A módszer roppant egyszerű és szerethető: az őrölt kávén csepegtetve jut át a víz, amely így kevésbé oldja ki a hatóanyagokat a kávébabból és lágyabb, enyhébb ízű italt eredményez, mint társai.

A filteres kávé laza ízvilága viszont kevesebb erőt is ad, így míg az angolok teázgatnak délután, a németek tea helyett az ő könnyed kávéjukat iszogatják. Még nevet is adtak kedvenc foglalatosságuknak: a „Kaffeekuchen” náluk gyakorlatilag az uzsonna, és elég régóta, úgy 1700 óta hódolnak is hobbijuknak. Ekkor gyártottak először porcelánt kontinensünkön, melynek köszönhetően nem kellett Kínából várni a porcelán termékekre, és a forrázásos kávékészítés gyors terjedésnek indulhatott. Aztán meg sem állt és hamar vált mindenki imádott italává a délutáni harapnivalók mellé.

Míg a kávédélutánozó csoportok oda és vissza voltak a kávéért, addig a fiatalok körében akkor még annyira nem indult be a kávézás mint trendi szokás. Aztán új trendek végül az eszpresszót és az instant verziókat is fellendítették a német ifjúság szemében is, és ott is kiépült az elvitelre készülő kávé kultúrája. És ezzel ugrásszerűen meg is nőtt a házon kívüli kávéfogyasztás: most már körülbelül a kávépiac negyedét teszi ki az otthonon kívüli kávézás. És a németek kávéjáról alkotott kép is módosult a többi nemzet szemében, hiszen az újfajta német kávék erősek és teljes ízvilágúak, viszont megkímélik a kávéfogyasztót a savanykás utóíztől.

A német kávé így egészen szép sikersztorit tudhat magáénak, ha figyelembe vesszük, hogy a ’90-es években 15 000 tonnás fogyasztásról volt szó, ami az utóbbi évekre 55 000 tonnás mennyiséggé nőtte ki magát. Körülbelül 2 millió zsák kávét tárolnak Bréma és Hamburg raktáraiban, és számos német kávémárka is kivívta magának a világhírnevet, gondoljunk csak a Dallmayr, az Eduscho, a Jacobs vagy a Tchibo sikerére.

Mára már nem csak trendi, de gourmet is lett a németek kávéja, szóval aki az izgalmas ízekre vágyik, és aki a városi ritmussal szeretne lépést tartani egy coffee-to-go csészével a kezében, fogyasszon német kávét. Akár a hígabb és hosszabb, akár az ütősebb, rövid verzióját. Jól fog jönni álmos reggeli ébredéskor és frissülésre vágyó kaffeekuchen délutánokon is, bármelyiket választjuk.

0 Tovább

Kávécseppek bűvöletében

A kávézás hagyománya hosszú-hosszú időre tekint vissza és nagyon gyorsan, nagyon alaposan az egész világot meghódította. Török kávé, kotyogós kávé és társaik; eszpresszó, hosszúkávé, kapucsínó­; kapszulás, filteres vagy főzött; mindenkinek megvan a maga kedvence. Az egyik legnépszerűbb változat – akár otthon, akár kávézóban, akár kávégéppel, akár saját kezűleg készítjük - a filteres, csepegtetős kávé. Története onnan indult, hogy azok, akik semmi esetre sem akarták, hogy italuknak része legyen a zacc is, mint a török kávé esetében, lyukacsos kerámia- vagy fémedényeken keresztül szűrögették le a folyadékot. Majd 1908-ban a német Melitta Bentz feltalálta a papírból készült szűrőt, és az ő porózus papíros filtere terjedt tovább a kávéfogyasztók körében, eleinte kézzel kivitelezett forrázásokhoz, később pedig már a filteres, csepegtetős kávéfőző masinákhoz is. 

Azóta is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a kávégépek és ma is széles választékuk áll rendelkezésünkre a konyhaeszközök polcain. Érthető, hogy sokan szeretik őket: csak annyi a teendő velük, hogy a kávétartóba filtert teszünk, abba pedig kávédarát, a víztartályba vizet, majd bekapcsoljuk, és kivárjuk, míg átcsöpög a szűrőn a kávénk. Vagy ha nem automata gépre vágyunk, magunk is elkészíthetjük kávénkat, amennyiben van frissen darált kávénk, papírból készült filterünk, illetve valami, amibe a filtert tesszük és egy csészénk vagy bögrénk, amiből akár azonnal meg is ihatjuk majd a nedűt.

Közben viszont sok dologra kell figyelnünk. Először is tegyünk fel vizet forralni, körülbelül duplaannyit, mint amennyire a csepegtetéshez szükségünk lesz. Ha körülbelül 6-7 deciliter vizet melegítünk, ahhoz nagyjából 25-30 gramm kávéőrleményt használjunk el, vagy 2-3 evőkanálnyi kávébabot. Míg a víz melegszik, daráljuk meg a kimért kávét – az őrlemény szemcsenagysága sokkal durvább, mint egy espresso esetében; a különböző nagyságú szemcsék más-más eredményhez vezetnek, így ennek kikísérletezése is időt igényel. Vegyük le a vizet a tűzről épp forrás előtt, a legideálisabb a 93 Celsius-fokos hőmérséklet lesz. Majd lassan öntsük rá a vizet a szűrőben lévő őrleményre. Nagyjából két és fél, három percen át csepegtetéssel hozhatjuk ki a legtöbbet az így elkészített kávénkból. 

Az először egyszerűnek tűnő, de mint látjuk, valójában hosszabb és sok türelmet, tapasztalatot (vagy szerencsét) igénylő folyamat gyümölcse egy olyan kávé lesz, amely az eszpresszónál jóval gyengébb. A filteres kávéfőző ugyanis nem préseli át a kávédarát, ezzel a nyomás is elmarad, így a lecsepegtetős technika kevesebb íz-, illetve aromaanyagot visz át az innivalónkba. Sőt, ne lepődjünk meg, ha kávéscsészénkben felül hígabb a kávé, mint az alján. Viszont a kávébabokban található olajakat és esszenciákat pont megfelelő mennyiségben engedi át az italba, a főzött kávéval ellentétben a csersav és egyéb összetevők így nem válnak ki a darából. Marad tehát a könnyű és egészséges, friss és finom, szűrt kávénk, amelyre jó eséllyel az első fogyasztás után rászokunk!

Tovább olvasnál?

Frissítő kávévariáció: a titokzatos cold brew

A csapolt kávé vajon mi...?

Szállodai kávé - szükséges rossz vagy kellemes csalódás?

0 Tovább

A hurrikánnak köszönhetjük a jó hondurasi kávét?

Íme, egy újabb ország, amelyet mintha mérnöki pontossággal a kávé igényeire szabtak volna. A Magyarországnál kevesebb lakosú Hondurasban nem hiába dolgozik több mint 1 millió ember a „kávéiparban”. Ismerjük meg a minőségi kávé útját és egy újabb családi vállalkozás sikertörténetét!

Az ország, ahol csak kávét kellene termeszteni

Trópusi klímájának és földrajzi adottságainak köszönhetően a közép-amerikai ország szinte teljes egésze alkalmas lenne kávétermesztésre. Honduras mintegy 9/10-ét ugyanis a Kordillerák hegységei borítják, és mint tudjuk, a hegyoldalak, magaslatok, fennsíkok kiváló terepet biztosítanak a kávénak. A tevékenység 2800 négyzetkilométert ölel fel, El Paraíso területe Honduras leghíresebb kávétermesztő vidéke. Az országban ma már szinte kizárólag arabicával dolgoznak, a robusta termesztését több más közép-amerikai államhoz hasonlóan itt is törvény tiltja. A legelterjedtebb arabica fajták a Typica, a Catuai, a Caturra, a Pacas és a Bourbon.

A kávé, mely megmentette Hondurast

Ahogy a latin-amerikai országoknál már megszokhattuk, Hondurasban sem volt tündérmese a kávé története. A lázadások által megtört országnak nem csak politikai gondokkal, hanem természeti csapásokkal is meg kellett küzdenie. Az egyik legsúlyosabb az 1998-as Mitch hurrikán volt, amely az ország mezőgazdaságának közel 80%-t és az infrastruktúrát is tönkre tette. A szállítóeszközök hiánya volt az egyik oka annak, hogy a kávét sokáig csak a határokon belül terjesztették.

A hurrikán tragikus pusztításának azonban volt legalább egy pozitív következménye is; a termésüket elvesztett farmerek az organikus gazdálkodás és a fair trade jegyében alakították át megtépázott ültetvényeiket és egyre jobban odafigyeltek a termés minőségének javítására is. Az elmúlt mintegy negyed évszázadban a gazdákon kívül a kormány is elkötelezett a kávé minősége és a feldolgozási technológiák, valamint az infrastruktúra fejlesztése és modernizálása iránt. Alighanem a kávénak köszönheti Honduras, hogy a 2009-es politikai és gazdasági válság során elkerülte a csődöt.

A németek értékelik a legjobban a hondurasi kávét

A kávé Honduras elsőszámú exportcikke, az ország 2011 óta Közép-Amerika legnagyobb kávétermesztője, ekkor vette át ugyanis Guatemalától az első helyet. 2012-től pedig már egyre elismertebb szereplőként van jelen a nemzetközi porondon. A kiváló minőségű hondurasi, nedves eljárással készült arabica őrlemények a gourmet-k egyik nagy kedvence, az egyik legkeresettebb az európai piacon, így némi meglepetésre a fő kávéimportőr nem az Egyesült Államok, hanem Európa. A kontinensünkre exportált hondurasi kávé nagy részét Németországban isszák: évente több mint 40 millió kilót importálnak a németek, ezzel megelőzik a belgákat és az olaszokat.

A megtermelt kávé nagy részét a kisvállalkozások adják (a kávésgazdák 93%-a kisvállalkozó), akik a kávék minőségének javítása és az új, modernebb termelési technológiákhoz és a Fair Trade elvárásokhoz való alkalmazkodás céljából gyakran csoportosulnak és évről évre fejlődnek. A kávécseresznye nem felhasznált, pépes részét például a biogazdálkodás részeként hasznosítják. A minőségi kávé promócióját egy külön intézmény, a Hondurasi Kávé Intézet látja el. A hondurasi organikus, zöld kávé közepesen testes, enyhén savanykás, borsos-fűszeres vagy barackos, ribizlis aromájú, illata a virágzó citrusokéra emlékeztet.

Honduras büszkesége – az „Én Reményem”

A világ egyik leghíresebb és legminőségibb kávéjának hazája is Honduras. Az 1700 m magasan fekvő Mi Esperanza farmot (magyarul az Én Reménységem) Lucinda Vásquez Romero vezeti lányával, Duniával és családjával. A 70 éves hölgy már több mint 30 éve foglalkozik kávétermesztéssel; először férje oldalán kapcsolódott be a munkába, majd a férfi halála után a minőségi kávé előállítás irányába orientálta a farmot. Fáradozásának és kitartásának meglett az eredménye: ő lett a 2014-es hondurasi Cup of Excellence első helyezettje, ezzel az első győztes női kávégazdaként vonult be az ország kávétörténelmébe. Ma már a Mi Esperanza farm jegyzi az ország legdrágább kávéját, amely világviszonylatban is szerepel a legdrágább őrlemények top 10 listáján: a Vásquez család kezei közül kikerülő mintegy féltonnányi kávénak kilójáért 70 dollárt, vagyis 18 ezer forintot kell fizetni.

Meddig élvezhetjük még a jó hundurasi kávét?

Sajnos a klímaváltozás kedvezőtlen hatással van a közép-amerikai kávétermesztésre, elsősorban az irreálisan sok csapadékot hozó esős évszak miatt. A nedvesség ugyanis elősegítette az arabicát támadó kávé levélrozsda elszaporodását, amely miatt jelentős mennyiségű termés vész kárba. Hondurast a kávévész kevésbé érinti, mint szomszédjait, azonban a gyenge lábakon álló gazdaságot így is megviseli a veszteség.

Szeretnél többet tudni a közép-amerikai kávétermesztésről? Olvass tovább!

Costa Rica, az arabica kávé mennyországa

Nicaragua, a kávétermesztés nagy túlélője

Guatemala, az örök tavasz földje

0 Tovább

Tudtad, hogy már a kávénak is van világnapja?

A nemzeti ünnepek közé én bizony gondolkodás nélkül felvenném a szeptember 29-i kávé világnapját is. De ha ez nem is lehetséges, némileg megnyugtat az a tény, hogy hazánkban is kiteszünk magunkért ezen a nagy napon. Ismét egy helyszíni riport következik, egyenesen a Kávé Napja 2015 rendezvényről!

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Ha a parkettacsiszolóknak, a hóembereknek, de még az orrszavúknak is van saját világnapja, egyértelmű, hogy ez a kiváltság egy olyan forradalmi találmánynak is kijár, mint amilyen a kávé. A kávé világnapjának „kikiáltását” egyébként a japánoknak köszönhetjük, azonban elterjesztése már az amerikaiakhoz köthető. Ennek megfelelően a világ megannyi országában, így hazánkban is szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját, melynek alkalmával a kávézók és kávékereskedések különböző akciókkal és izgalmas kóstolókkal, programokkal csábítják a kávé szerelmeseit. 

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Magyarországon immár negyedszer, a hétvégéhez igazodva idén kicsit korábban, szeptember 27-én került megrendezésre A Kávé Napja rendezvény, amelyen a szakma képviselői érdekesebbnél érdekesebb programokon keresztül varázsolták el a kávérajongókat. Az eseményt a Nyugati-pályaudvartól nem messze található NU Bor és Bisztronómia és a szomszédos Remix látta vendégül, a részvétel regisztrációhoz volt kötve, így résen kellett lenni, hogy ne csússzunk le erről a kalandról.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

A regisztrációt valóban komolyan kellett venni; bár a tavalyi évhez képest kevesebb kiállító jelent meg, a vendégek száma magasabb volt, az ezret is meghaladta. A programok párhuzamosan zajlottak a két helyszínen, a NU Bor és Bisztronómiában rendezték a prezentációkat és a versenyeket, a Remixben pedig kávékóstolással vártak bennünket. 

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Az egyik legérdekesebb programnak a Coffee&Good spirits verseny bizonyult, melyen vállalkozó kedvű profi és amatőr baristák mérhették össze tudásukat. A versenyzőknek egy hideg és egy meleg italt kellett készíteniük brewing technológiával készült kávé és alkohol felhasználásával. A zsűri az íz mellett természetesen az ital megjelenését, küllemét, valamint a barista szakszerűségét, precizitását és vendégközpontúságát is pontozta.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Már rengeteget írtam a száraz és mosott feldolgozással készült kávékról, de még soha sem nyílt alkalmam ezeket „szemtől szemben” összehasonlítani. A Casino Mocca cup tasting azonban erről is gondoskodott, így számomra ez a program is helyet követel a legérdekesebb események listáján.

A fő attrakció sokak számára a kóstolás volt; a kávé mellett borkóstoláson is részt lehetett venni, a házigazda pedig kifejezetten az alkalomhoz illő, speciális étlappal készült. A kávékedvelőket természetesen nem csak az ízekkel igyekeztek lenyűgözni, hanem a latte art bemutató keretében a látvánnyal is. A kiállítók többnyire egyedi, termőterület szerint szelektált kávékat kínáltak, a legtöbben espresso és filterkávéból adtak kóstolót.

Kép forrása: CAFE&Bar Facebook

Idén bemutatkozott az Italian Style Caffé Uno is, amely Olaszországban pörkölt kávékat forgalmaz budapesti székhellyel. De persze megtaláltuk a „hagyományos” kiállítók standjait is, mint a Nespresso ahol széleskörű gourmet kávékínálatból szemezgethettünk és kiváló tejeskávékat, kávékoktélokat is megkóstolhattunk. Bár a nyári forróságnak már vége, én azért lecsaptam egy isteni chai-vaníliás caffé freddóra, így igazán szép emlékkel zártam az idei hideg kávé-szezont.

Bevallom, ilyenkor kifejezetten irigylem a borkedvelőket, akik valósággal dúskálnak a rendszeres, jobbnál jobb rendezvényekben és a megannyi borfajtát felsorakoztató borkóstolásokban. Mi, kávérajongók, sajnos kevésbé vagyunk elkényeztetve, hiszen ritka a Kávé Napjához hasonló nagyszabású kávés esemény, ahol ilyen sokféle kávét kóstolhatunk és ahol ennyi impulzus ér minket. Így kezdem is vágni a centit a 2016-os kávé világnapjáig, titkon azt remélve, hogy becsúszik még néhány hasonló kávéfesztivál.

0 Tovább

Gyűjtsétek a kávékapszulákat és vigyétek vissza, mert hasznos az alumÍnium!

Pár napja részletes élménybeszámolót tartottam a Nespresso két új itáliai limited edition kapszulájának bemutatójáról. Aki még nem próbálta ki a Tribute to Milano és a Tribute to Palermo őrleményeket, tegye meg! Méghozzá lelkiismeret furdalás nélkül, hiszen már a használt kapszulák sorsa miatt sem kell többet aggódnunk. Le lehet őket adni az Andrássy úti és az Allee-ban található üzletben, ahonnan elszállítják egy újrahasznosító üzembe.

A Nespresso kávéi mind küllemre, mind ízükre igazán tetszetősek; viszont sokunkban felmerülhetett eddig a kérdés: mi történik a használt alumíniumkapszulákkal? Néhány környezettudatos kávékedvelő lehet, hogy bizony épp azért nem szerzett be Nespresso kávéfőzőt, mert aggasztotta a nagy mennyiségű használt kapszulák környezetterhelő hatása. Ez a probléma megoldódni látszik, legalábbis ahogy ezt a múlt héten egy csepeli újrahasznosító üzemben láthattam. Meghívtak ugyanis az Inter-Metál telephelyére, ahol megnézhettem, hogy hogyan lehet a használt kávékapszulákat újrahasznosítani.

Csepeli kiruccanás a környezettudatosság jegyében

Az üzemlátogatás során részletes tájékoztatást kaptunk a Nespresso fenntarthatósági programjáról: a svájci vállalat ugyanis nem csupán a kávék minősége, hanem az ökológiai lábnyom csökkentése iránt is elkötelezte magát a kávészürettől a kávénk csészénkbe kerüléséig vezető hosszú út minden egyes lépésénél. 

Kávérajongóként érdekes volt látni, hogy hogyan történik itthon a használt kapszulák begyűjtése és újrahasznosítása. A Nespresso már 2012 óta gyűjti vissza a használt kapszulákat Magyarországon, ezeket az üzleteikben található gyűjtőpontokon, nagy, zöld gyűjtőtasakokban adhatjuk le. A kapszulák ezt követően a csepeli újrahasznosító üzemben kötnek ki, ahol 3-4 hétig szárítják őket, majd a Nespresso által telepített, Olaszországból származó feldolgozó gépsor segítségével szétválasztják az alumíniumot és a kávézaccot.

A folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, mely számos hazai termék alapanyagaként kerül újrahasznosításra. A kávézaccot a Mátravidéki Hőerőműben villamos energia termelésre használják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.

A kapszula bemutató végén az üzemben még megnézhettünk többek között egy összepréselt, használt üdítős palackokból álló falat, amelyet a fenti képen is láthattok. Ez a mennyiség egyébként csak az egy hónap leforgása alatti magyarországi fogyasztás fele!

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)