Pár napja részletes élménybeszámolót tartottam a Nespresso két új itáliai limited edition kapszulájának bemutatójáról. Aki még nem próbálta ki a Tribute to Milano és a Tribute to Palermo őrleményeket, tegye meg! Méghozzá lelkiismeret furdalás nélkül, hiszen már a használt kapszulák sorsa miatt sem kell többet aggódnunk. Le lehet őket adni az Andrássy úti és az Allee-ban található üzletben, ahonnan elszállítják egy újrahasznosító üzembe.

A Nespresso kávéi mind küllemre, mind ízükre igazán tetszetősek; viszont sokunkban felmerülhetett eddig a kérdés: mi történik a használt alumíniumkapszulákkal? Néhány környezettudatos kávékedvelő lehet, hogy bizony épp azért nem szerzett be Nespresso kávéfőzőt, mert aggasztotta a nagy mennyiségű használt kapszulák környezetterhelő hatása. Ez a probléma megoldódni látszik, legalábbis ahogy ezt a múlt héten egy csepeli újrahasznosító üzemben láthattam. Meghívtak ugyanis az Inter-Metál telephelyére, ahol megnézhettem, hogy hogyan lehet a használt kávékapszulákat újrahasznosítani.

Csepeli kiruccanás a környezettudatosság jegyében

Az üzemlátogatás során részletes tájékoztatást kaptunk a Nespresso fenntarthatósági programjáról: a svájci vállalat ugyanis nem csupán a kávék minősége, hanem az ökológiai lábnyom csökkentése iránt is elkötelezte magát a kávészürettől a kávénk csészénkbe kerüléséig vezető hosszú út minden egyes lépésénél. 

Kávérajongóként érdekes volt látni, hogy hogyan történik itthon a használt kapszulák begyűjtése és újrahasznosítása. A Nespresso már 2012 óta gyűjti vissza a használt kapszulákat Magyarországon, ezeket az üzleteikben található gyűjtőpontokon, nagy, zöld gyűjtőtasakokban adhatjuk le. A kapszulák ezt követően a csepeli újrahasznosító üzemben kötnek ki, ahol 3-4 hétig szárítják őket, majd a Nespresso által telepített, Olaszországból származó feldolgozó gépsor segítségével szétválasztják az alumíniumot és a kávézaccot.

A folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, mely számos hazai termék alapanyagaként kerül újrahasznosításra. A kávézaccot a Mátravidéki Hőerőműben villamos energia termelésre használják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.

A kapszula bemutató végén az üzemben még megnézhettünk többek között egy összepréselt, használt üdítős palackokból álló falat, amelyet a fenti képen is láthattok. Ez a mennyiség egyébként csak az egy hónap leforgása alatti magyarországi fogyasztás fele!