Ízlés kérdése, hogy ki milyen kávéra esküszik, ahogyan az is, hogy ki mivel készíti el kedvenc feketéjét. Egy biztos, minden kávéfőzési mód alapja a forró víz és a megfelelő finomságúra őrölt kávé találkozása, de arról, hogy ez milyen módon történjen, már eltérnek a vélemények. Én már többféle gépet, kávékészítési eljárást is próbáltam, és bár az én aktuális kedvencem a kapszulás megoldás, nem mondom, hogy ez az egyetlen üdvözítő út. 

Itthon még mindig sokan vannak a „kotyogós”, hagyományos kávéfőző hívei, ami nem csoda, hiszen a hazai háztartásokban is ez volt a legelterjedtebb kávéfőző. Sokszor utazáskor is viszik magukkal a jól bevált szerkezetet, a nyaralóba. Bár egyszerű szerkezet, és a működési elv, de könnyen el lehet csúszni a kávé készítésekor. Fontos, hogy jól tömjük meg a kávétartályt, és jókor kapcsoljuk le a gázt alatta, ugyanis könnyen megég a kávé.

A nagyobb méretű eszpresszógépek 9-15 bar nyomással, 20-30 másodperc alatt préselik át a forró, 90-95 °C vizet a finomra őrölt kávén, így nyerik ki a kávéban rejlő legértékesebb íz- és aroma-anyagokat. A jól elkészített eszpresszó jól felismerhető arról, hogy krémes, sűrű, és vörösesbarna crema terül el a tetején.

A kapszulás, kávék nagy előnye, hogy mindig ugyanazt a minőséget kapjuk, és széles kínálatból választhatunk, hangulatunk szerint. A kapszulás rendszerű gép is nagy, 9-19 bar nyomással dolgozik, így az espresso gépekre jellemző csodás crema is itt megjelenik a kávé tetején. Praktikus, mert nem kell méricskélni a kávét, tiszta, és engem feldobnak a kapszulák színei is. Nagyon gyors, gyakorlatilag a bekapcsolástól számítva egy perc alatt megvan a kávé, és elronthatatlan, akár egy gyerekre is rábízhatjuk a használatát.

A hígabb, német kávé kedvelőinek a french press-t ajánljuk. Ezzel a dugattyús szerkezettel nagyon egyszerű a kávékészítés. Itt a „kancsó” aljába kerül a kávéőrlemény,  amire forró vizet kell önteni. Megfelelő (kb. 2 perc) áztatási idő után a szűrővel le kell préselni a zaccot az edény aljára, és már kész is.

A kávépárnás gépek a kapszuláshoz hasonlóan szintén nagyon kényelmesek, hiszen itt is előre ki van adagolva a kávé, így ezzel nem kell vacakolnunk. A párnás gépekkel is finom kávé készíthető, ami egy kicsit hígabb, egyfajta átmenet az espresso és a német kávé között. A párnás gépek többsége kisebb nyomással (2 bar) működik, de ezzel is villámgyorsan megvan a kávénk.