Íme, egy újabb ország, amelyet mintha mérnöki pontossággal a kávé igényeire szabtak volna. A Magyarországnál kevesebb lakosú Hondurasban nem hiába dolgozik több mint 1 millió ember a „kávéiparban”. Ismerjük meg a minőségi kávé útját és egy újabb családi vállalkozás sikertörténetét!

Az ország, ahol csak kávét kellene termeszteni

Trópusi klímájának és földrajzi adottságainak köszönhetően a közép-amerikai ország szinte teljes egésze alkalmas lenne kávétermesztésre. Honduras mintegy 9/10-ét ugyanis a Kordillerák hegységei borítják, és mint tudjuk, a hegyoldalak, magaslatok, fennsíkok kiváló terepet biztosítanak a kávénak. A tevékenység 2800 négyzetkilométert ölel fel, El Paraíso területe Honduras leghíresebb kávétermesztő vidéke. Az országban ma már szinte kizárólag arabicával dolgoznak, a robusta termesztését több más közép-amerikai államhoz hasonlóan itt is törvény tiltja. A legelterjedtebb arabica fajták a Typica, a Catuai, a Caturra, a Pacas és a Bourbon.

A kávé, mely megmentette Hondurast

Ahogy a latin-amerikai országoknál már megszokhattuk, Hondurasban sem volt tündérmese a kávé története. A lázadások által megtört országnak nem csak politikai gondokkal, hanem természeti csapásokkal is meg kellett küzdenie. Az egyik legsúlyosabb az 1998-as Mitch hurrikán volt, amely az ország mezőgazdaságának közel 80%-t és az infrastruktúrát is tönkre tette. A szállítóeszközök hiánya volt az egyik oka annak, hogy a kávét sokáig csak a határokon belül terjesztették.

A hurrikán tragikus pusztításának azonban volt legalább egy pozitív következménye is; a termésüket elvesztett farmerek az organikus gazdálkodás és a fair trade jegyében alakították át megtépázott ültetvényeiket és egyre jobban odafigyeltek a termés minőségének javítására is. Az elmúlt mintegy negyed évszázadban a gazdákon kívül a kormány is elkötelezett a kávé minősége és a feldolgozási technológiák, valamint az infrastruktúra fejlesztése és modernizálása iránt. Alighanem a kávénak köszönheti Honduras, hogy a 2009-es politikai és gazdasági válság során elkerülte a csődöt.

A németek értékelik a legjobban a hondurasi kávét

A kávé Honduras elsőszámú exportcikke, az ország 2011 óta Közép-Amerika legnagyobb kávétermesztője, ekkor vette át ugyanis Guatemalától az első helyet. 2012-től pedig már egyre elismertebb szereplőként van jelen a nemzetközi porondon. A kiváló minőségű hondurasi, nedves eljárással készült arabica őrlemények a gourmet-k egyik nagy kedvence, az egyik legkeresettebb az európai piacon, így némi meglepetésre a fő kávéimportőr nem az Egyesült Államok, hanem Európa. A kontinensünkre exportált hondurasi kávé nagy részét Németországban isszák: évente több mint 40 millió kilót importálnak a németek, ezzel megelőzik a belgákat és az olaszokat.

A megtermelt kávé nagy részét a kisvállalkozások adják (a kávésgazdák 93%-a kisvállalkozó), akik a kávék minőségének javítása és az új, modernebb termelési technológiákhoz és a Fair Trade elvárásokhoz való alkalmazkodás céljából gyakran csoportosulnak és évről évre fejlődnek. A kávécseresznye nem felhasznált, pépes részét például a biogazdálkodás részeként hasznosítják. A minőségi kávé promócióját egy külön intézmény, a Hondurasi Kávé Intézet látja el. A hondurasi organikus, zöld kávé közepesen testes, enyhén savanykás, borsos-fűszeres vagy barackos, ribizlis aromájú, illata a virágzó citrusokéra emlékeztet.

Honduras büszkesége – az „Én Reményem”

A világ egyik leghíresebb és legminőségibb kávéjának hazája is Honduras. Az 1700 m magasan fekvő Mi Esperanza farmot (magyarul az Én Reménységem) Lucinda Vásquez Romero vezeti lányával, Duniával és családjával. A 70 éves hölgy már több mint 30 éve foglalkozik kávétermesztéssel; először férje oldalán kapcsolódott be a munkába, majd a férfi halála után a minőségi kávé előállítás irányába orientálta a farmot. Fáradozásának és kitartásának meglett az eredménye: ő lett a 2014-es hondurasi Cup of Excellence első helyezettje, ezzel az első győztes női kávégazdaként vonult be az ország kávétörténelmébe. Ma már a Mi Esperanza farm jegyzi az ország legdrágább kávéját, amely világviszonylatban is szerepel a legdrágább őrlemények top 10 listáján: a Vásquez család kezei közül kikerülő mintegy féltonnányi kávénak kilójáért 70 dollárt, vagyis 18 ezer forintot kell fizetni.

Meddig élvezhetjük még a jó hundurasi kávét?

Sajnos a klímaváltozás kedvezőtlen hatással van a közép-amerikai kávétermesztésre, elsősorban az irreálisan sok csapadékot hozó esős évszak miatt. A nedvesség ugyanis elősegítette az arabicát támadó kávé levélrozsda elszaporodását, amely miatt jelentős mennyiségű termés vész kárba. Hondurast a kávévész kevésbé érinti, mint szomszédjait, azonban a gyenge lábakon álló gazdaságot így is megviseli a veszteség.

Szeretnél többet tudni a közép-amerikai kávétermesztésről? Olvass tovább!

Costa Rica, az arabica kávé mennyországa

Nicaragua, a kávétermesztés nagy túlélője

Guatemala, az örök tavasz földje