Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kávé nagymestere, a barista

Barista… milyen fenségesnek hangzik ez a szó, olyan jó ízlelgetni. Manapság könnyen dobálóznak ezzel a kifejezéssel, pedig ez a hangzatos cím csak egy igazi kávészakértőt illethet meg. Hogy mi a barista szerepe? Ebben a bejegyzésben most ennek járok utána.

A barista vagy bariszta – magyar kifejezéssel kávépincéra hivatalos meghatározás szerint olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Azért ennél jóval többről van szó, a barista egy vérbeli kávészakértő, aki jól ismeri a fajtákat, és a kávékészítés minden csínját-bínját. Hiszen nem mindegy, milyen a kávé őrlése, az adagolás, a tömítés, de fontos a vízmennyiség- és a hőfok-szabályozás is.

Ez igenis egy külön tudomány, ami sok tanulást és gyakorlást igényel. Itt tudni kell, hogy melyik kávéból lesz a legjobb espresso, mi a megfelelő választás egy cappuccinohoz, illetve azt, hogyan készül a tökéletes tejhab. A barista felelőssége elsősorban a kávéfőző gép használatára, az ideális kávé elkészítésére terjedt ki, azonban a tea és egyéb forró italok elkészítése is hozzá tartozhat.

A kávéházi kultúra terjedésével már a XIX. században egyre nagyobb igény mutatkozott a kávészakértőkre, ám az igazi barista szerepkör az 1900-as évek elején, az espresso gépek felbukkanásával és terjedésével alakult ki. Ma már rengeteg képzés, erre szakosodott iskola van, de régen ez nem volt jellemző, inkább személyes tanítás útján szerezték meg tudásukat, amit aztán továbbadtak. Régen ezt a szakmát abszolút a férfiak uralták, és a mai napig ők dominálnak, de egyre több nő választja ezt a hivatást.

A baristának igen kreatívnak kell lennie hiszen értenie kell a tökéletes espresso elkészítéséhez, a gőzöléshez és tejhab készítéséhez, recepteket kell kitalálnia, és művészien kell bánnia a tejjel is. Ugye Ti is találkoztatok már a Facebookon jópofa tejhabos képekkel, vagy ittatok olyan kávét, amire habbal valami szép mintát rajzoltak? A latte art egyre nagyobb teret kap, sokan kifejezetten erre specializálódnak.

Bár a kávégépek egyre modernebbé válnak, és sok minden automatizált, a baristák egyáltalán nem szorulnak háttérbe, sőt! Az ő kreativitásuk teszi izgalmassá a kávézást, hiszen ők azok, akik megalkotják az új recepteket, és ők teszik a szem számára is vonzóvá a feketét. És természetesen a modern gépek használata is alapos tudást igényel, hiszen ezeken nem 2-3 gomb van, mint az otthoni gépeken. J

A barista foglalkozás és tudomány olyannyira komoly, hogy 2000 óta világversenyeken mérik össze tudásukat, ahol minden versenyzőnek egy espressot, egy cappuccinot és egy úgynevezett ’signature beverage-t’ kell készítenie és szervíroznia a zsűri minden tagjának. Minderre általában 15 perc áll rendelkezésükre, ami egy négyfős zsűri esetén 12 csésze ital elkészítését jelenti! A zsűri a kóstolás mellett természetesen más szempontokat is figyelembe vesz a döntésnél, például, hogy a barista mennyire dolgozott tisztán. Magyarországon is egyre több a tehetséges barista, aki megállja a világversenyeken is a helyét, például a szekszárdi Tóth Sándor.

A barista tudja, mi a tökéletes espresso titka: a vendég várhat, de az espresso nem, hiszen ha a crema eltűnik, azzal a kávé lelke is.

0 Tovább

A kávé és az alkohol jó barátok

Míg nyáron, mikor a nagy hőségben minden leolvad rólunk, és egy jó jegeskávéért fele királyságunk odaadnánk, a hűvösebb időben legalább ugyanolyan jól tud esni egy kis alkohollal felturbózott, test- és lélekmelengető forró kávé. Igaz, hogy még csak most kezdődik az ősz, de nekem, aki egy kicsit fázósabb típus vagyok, ilyenkor is nagyon jól tudnak esni ezek az italok, mert finomak, és egyből feldobják a hangulatom.

Számtalan verzió létezik, és érdemes is kísérletezni a különböző likőrökkel, rumokkal, whiskey-vel, csodás koktélokat lehet kreálni otthon, csupán néhány perc alatt. Be is kukkantok a bárszekrénybe, mit találok itthon. Vannak persze klasszikus, már étező receptek, amiből válogathatunk, én most hármat hoztam nektek.

Ír kávé

Sokunknak, ha alkoholos kávéról van szó, elsőként ez ugrik be. Amennyiben megbízhatunk a korabeli forrásokban, az ír kávé története 1940-ben kezdődött, amikor egy bizonyos Joseph Sheridan, a Shannon nemzetközi repülőtér konyhafőnöke egy hideg téli estén, a reptéren rekedt fáradt és átfázott amerikai utasoknak ír whiskey-vel gazdagított kávét kínált. Biztos jó buli kerekedett!

Íme a recept:

Hozzávalók:

4 cl whisky (hangulatunktól függően lehet kicsit több, vagy kevesebb)
2 kiskanál barna cukor

1 adag dupla kávé

2 evőkanál tejszín

A klasszikus ír kávé


Elkészítés: 
Egy nagy, előmelegített pohárba önts 4 cl whiskyt, tegyél hozzá 2 kávéskanál cukrot és keverd el. A forró kávét óvatosan öntsd a whisky-re úgy, hogy ne keveredjenek össze. A kávé tetejét díszítsd felhabosított tejszínnel.

 

Limoncello hot shot

Elsőre meglepőnek tűnhet a citrom és a kávé párosítása, de higgyétek el, igazán harmonikus egységet alkotnak, érdemes kipróbálni ezt a „rövidet”, akár egy szombat esti kiruccanás előtt is, ha bírni akarjátok az estét!

Hozzávalók:

2 cl limoncello

1 adag espresso

citromhéj

1 evőkanál tejszín

A különleges és merész Limoncello hot shot

Elkészítés

Egy röviditalos pohár falát belül és a peremén citromhéjjal bekenjük. Így felszabadítjuk a citromolaj aromáit. A pohár aljába öntjük a limoncellót, majd erre egy kanál segítségével, óvatosan ráöntjük a kávét, hogy a rétegek szépen elkülönüljenek. Hideg tejszínbe finomra reszelt citromhéjat teszünk, majd krémesre habosítjuk, és ezt is óvatosan a kávéra csurgatjuk. Mivel a limoncello eleve édes, én nem teszek bele külön cukrot, de ízlés szerint az elején lehet még bele pluszban tenni egy kicsit az édesszájúaknak.


Caffé Corretto

A Caffé Corretto szintén egy nagy klasszikus. Ez tulajdonképpen egy gőzölgő eszpresszó egy kis konyakkal, grappával, vagy valamilyen más tömény itallal "feljavítva", ugyanis a corretto szó szerint javítottat jelent. 

Hozzávalók

1 adag espresso

2 cl grappa vagy likőr

Caffé corretto


Elkészítés

Egy előmelegített kávéscsészébe főzzünk le egy adag espressot. Csurgassuk bele a grappát, és ízlés szerint édesítsük egy kis cukorral. 


0 Tovább

Mennyi kávét iszol?

Időről időre megkérdezik tőlem ezt, és én mindig ugyanazt válaszolom: túl sokat. Biztos sokaknak ismerős a helyzet, bár én hajlamos vagyok ezt vágni rá akkor is, ha aznap történetesen csak két csészével ittam. Korábban már körbejártuk, hogy mennyi kávé az egészséges, most viszont az jutott eszembe, vajon mennyi kávét iszunk itthon, és mennyit isznak más országokban, és persze: kik isszák a legtöbb kávét?

Nem árulok zsákbamacskát: a finnek, ők isszák a legtöbb kávét


Finnország magabiztosan vezeti a listát: a finnek átlagosan évi 12 kg kávét isznak, több mint két kilóval többet, mint skandináv és észak-európai szomszédjaik. Norvégia, Izland, Dánia, Hollandia és Svédország követi őket a sorban 8-9 kg éves fejenkénti fogyasztással, megelőzve a világ legnagyobb kávétermelőjét, Brazíliát is.

A KSH számos élelmiszerről készít fogyasztási statisztikákat, így a kávéról is. Aki kíváncsi a teljes listára, az itt megtekintheti

3 kg körüli fogyasztásunkkal Magyarország a világ kávéfogyasztói között az erős középmezőnyben van. Ausztráliában, Bulgáriában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Romániában egyébként fejenként nagyjából ugyanannyi kávét fogyasztanak, mint amennyit mi.

A világ országai kávéfogyasztás szerint: minél sötétebb, annál több kávét isznak


A lista végén többnyire fejlődő országok vannak, viszont attól tartok, hogy nem pusztán választás kérdése hogy a puerto ricóiak fejenként kevesebb, mint fél kiló kávét isznak meg évente.

Ha nagyon utána akarok számolni, akkor én bőven elhasználok 3 kiló kávét egy év alatt. Talán még a dupláját is. Persze a statisztika is a teljes lakosságra vonatkozik, a szomszéd hat hónapos kisfiára épp úgy, mint a legnagyobb kávérajongókra. Engem mindenesetre meglepett, hogy az északiak isszák a legtöbb kávét. Mondjuk a téli hidegben, mikor még a nap sem akar felkelni, nem csodálom, hogy szükségük van egy jó forró kávéra.

0 Tovább

Mi a kávézóláncok sikerének titka?

Vannak, akik imádják, vannak, akik kerülik a franchise kávézókat, de azt hiszem, kevés olyan kávékedvelő van, aki sosem hallott róluk. Starbucks, Costa Coffee, California Coffee Company – itthon is bőséges a felhozatal. Egyre több kávézólánc képviselteti magát nálunk is, ami azt mutatja, hogy van igény az uniformizált, mindig ugyanazt az élményt és ízt kínáló kávézókra. De miért szeretik olyan sokan őket: a kávé vagy a hangulat miatt?

A Jóbarátok kultikus helye a Central Perk kávézó: annyian vágytak rá, hogy belehuppanjanak a kényelmes fotelekbe és igyanak egy csésze (vagy inkább óriásbögre:) kávét, hogy létre is hoztak egy azonos nevű kávézóláncot, ugyanolyan berendezéssel.

A kávézóláncok legnagyobb trükkje, hogy nem csak kávét, hanem élményt és életérzést is kínálnak. Talán éppen ez sikerük egyik kulcsa. Ma már természetes, hogy Budapesten szinte minden második sarkon találunk egy franchise kávézót, de biztos emlékeztek rá, hogy régen ezek a kávézók a nyugat szelét jelentették. A bécsi kirándulás során már alig vártuk, hogy beüljünk egy „sellős” kávéra :D és szuvenírként hoztuk haza a shopból a logózott bögrét, hogy otthon abból szürcsöljük az itthoni kávét, mert abból finomabb volt.

Claudia Schiffer, Jessica Alba, Pink és az elmaradhatatlan „sétálós kávéjuk”

Azt hiszem, a „take-away” kávé mániáról egy kicsit a sorozatok, filmek is tehetnek. A Jóbarátokban leginkább a kávézóban ücsörögtek, de egy sor másik sorozat, például a Szex és New York szereplői már az utcán rohanva itták a papírpoharas kávét, mert ők elfoglaltak, nem érnek rá csak úgy 20-30 percet kávézgatni. (Mondjuk Carrie ráért utána két órát ebédelni a barátnőkkel, de ne rontsuk el a varázslatot:) Aztán ha csak kinyitunk egy sztármagazint, láthatjuk, hogy a hollywoodi színészek, énekesek kezéből sem hiányozhat az elviteles kávé. Természetes, hogy mi is vágytunk rá, hogy kaphassunk egy szeletet ebből az életérzésből. Éppen ez lehet a siker egyik kulcsa: mert papírpohárból, az utcán kávézni szinte státuszszimbólum lett, azt mutatja, hogy elfoglaltak és fontosak vagyunk.

Costa Coffee

Természetesen nem csupán ennyiből áll a kávézóláncok vonzereje. Sokan nem kedvelik, de az itt kapható kávét nem szabad leírni. Egyrészt jó minőségű, frissen őrölt kávékról van szó, de amiben igazán különlegeset nyújtanak az a sokszínűség. Ezekbe a kávézókba általában nem egy szimpla espressoért tér be az ember, hanem egy habos-szirupos, netán ízesített hosszú kávéért. Rengeteg változat közül választhatunk, hagyományos és formabontó ízekkel és rengeteg féle sziruppal variálhatunk. A lehetőségek száma szinte végtelen. (Egyszer bevállaltam egy epres frappét, ami elsőre elég nagy zsákbamacskának tűnt, de még az is finom volt, nem hiába, ki vannak ezek a kávéköltemények találva.

Bár én elsősorban a hagyományos kávéházakat szeretem, az elegáns környezetet és a sallangok nélküli, jó minőségű kávét, de azért néha nekem is kedvem szottyan papírpohárból, az utcán szürcsölni a latte macchiatom vagy épp kiülni a kirakatba vele. Szerintem egyébként a Costa az, ami a legmagasabb minőséget képviseli, legalábbis nekem az itt készült kávé ízlik a legjobban. Ráadásul szójatejet is tartanak, amiért tőlem extra pont jár.

Egy brutális kalóriabomba, a mandulaszirupos csoda

Bár a kávézóláncok népszerűségük nyilvánvalóan töretlen, elvégre a bevásárlóközpontok közönsége sokszor csak egy gyors kávéra vágyik és egy csipet Amerikára, azért én mégiscsak jobban szeretem, ha nem kell sorba állnom, és pincér szervírozza a feketémet egy elegáns porcelán csészében.

0 Tovább

Az új sláger a zöld kávé

Mostanában mindenhol a zöld kávé jön velem szembe, rengeteget cikkeznek róla, ezért roppant kíváncsi lettem, hogy mi is ez a nagy felhajtás körülötte. Elsősorban a fogyókúrázók őrülnek meg érte, mert az élénkítő hatás mellett állítólag csak úgy falja a kilókat.

A zöld kávé tulajdonképpen a még éretlen, feldolgozatlan kávébab, azaz nincs megpörkölve, ezért nincs meg a jellegzetes, sötétbarna színe. A zöld kávéból készült, gazdag aromájú ital fogyasztása azonban nem csak a közérzetedre, de az egészségedre is kedvező hatással lehet. Lássuk csak, miért!

A zöld kávé hatóanyagainak hasznosságát már több orvosi kutatással is alátámasztották. A legfontosabb hatóanyaga a klorogénsav, egy antioxidáns vegyület, ami az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabadgyökök ellen veszi fel sikeresen a harcot. Az antioxidánsok védik a bőrt, fiatalon tartják azt, és segítenek lelassítani az öregedési folyamatokat. És hát állítólag a fogyásban is nagy segítség, sokan esküsznek rá.  

Felfedezték, ugyanis, hogy a klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, így akadályozva meg, hogy a glükóz bejusson a véráramba és megnövelje a vércukorszintet. Emiatt nem csak a fogyni vágyóknak nyújt segítséget a zöld kávé, hanem a cukorbetegeknek is.

A kávébab serkenti a lassú anyagcserét, és javítja a sejtek mikrokeringését. A zöld kávé csökkenti a táplálékokkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, ez pedig azért fontos tény, mert a túlsúly egyik legfőbb felelősei a zsírok mellett a szénhidrátok.

A zöld kávé-fekete kávé esetében is fennáll az, ami a teáknál, vagyis, hogy a zöld kávéban található koffein nem ugyanaz, mint ami a fekete kávéban van, ez ugyanis lassabban szívódik fel, viszont hosszabb időre fejti ki hatását, így sokáig élénken, frissen tart.

2 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)