Míg nyáron, mikor a nagy hőségben minden leolvad rólunk, és egy jó jegeskávéért fele királyságunk odaadnánk, a hűvösebb időben legalább ugyanolyan jól tud esni egy kis alkohollal felturbózott, test- és lélekmelengető forró kávé. Igaz, hogy még csak most kezdődik az ősz, de nekem, aki egy kicsit fázósabb típus vagyok, ilyenkor is nagyon jól tudnak esni ezek az italok, mert finomak, és egyből feldobják a hangulatom.

Számtalan verzió létezik, és érdemes is kísérletezni a különböző likőrökkel, rumokkal, whiskey-vel, csodás koktélokat lehet kreálni otthon, csupán néhány perc alatt. Be is kukkantok a bárszekrénybe, mit találok itthon. Vannak persze klasszikus, már étező receptek, amiből válogathatunk, én most hármat hoztam nektek.

Ír kávé

Sokunknak, ha alkoholos kávéról van szó, elsőként ez ugrik be. Amennyiben megbízhatunk a korabeli forrásokban, az ír kávé története 1940-ben kezdődött, amikor egy bizonyos Joseph Sheridan, a Shannon nemzetközi repülőtér konyhafőnöke egy hideg téli estén, a reptéren rekedt fáradt és átfázott amerikai utasoknak ír whiskey-vel gazdagított kávét kínált. Biztos jó buli kerekedett!

Íme a recept:

Hozzávalók:

4 cl whisky (hangulatunktól függően lehet kicsit több, vagy kevesebb)
2 kiskanál barna cukor

1 adag dupla kávé

2 evőkanál tejszín

A klasszikus ír kávé


Elkészítés: 
Egy nagy, előmelegített pohárba önts 4 cl whiskyt, tegyél hozzá 2 kávéskanál cukrot és keverd el. A forró kávét óvatosan öntsd a whisky-re úgy, hogy ne keveredjenek össze. A kávé tetejét díszítsd felhabosított tejszínnel.

 

Limoncello hot shot

Elsőre meglepőnek tűnhet a citrom és a kávé párosítása, de higgyétek el, igazán harmonikus egységet alkotnak, érdemes kipróbálni ezt a „rövidet”, akár egy szombat esti kiruccanás előtt is, ha bírni akarjátok az estét!

Hozzávalók:

2 cl limoncello

1 adag espresso

citromhéj

1 evőkanál tejszín

A különleges és merész Limoncello hot shot

Elkészítés

Egy röviditalos pohár falát belül és a peremén citromhéjjal bekenjük. Így felszabadítjuk a citromolaj aromáit. A pohár aljába öntjük a limoncellót, majd erre egy kanál segítségével, óvatosan ráöntjük a kávét, hogy a rétegek szépen elkülönüljenek. Hideg tejszínbe finomra reszelt citromhéjat teszünk, majd krémesre habosítjuk, és ezt is óvatosan a kávéra csurgatjuk. Mivel a limoncello eleve édes, én nem teszek bele külön cukrot, de ízlés szerint az elején lehet még bele pluszban tenni egy kicsit az édesszájúaknak.


Caffé Corretto

A Caffé Corretto szintén egy nagy klasszikus. Ez tulajdonképpen egy gőzölgő eszpresszó egy kis konyakkal, grappával, vagy valamilyen más tömény itallal "feljavítva", ugyanis a corretto szó szerint javítottat jelent. 

Hozzávalók

1 adag espresso

2 cl grappa vagy likőr

Caffé corretto


Elkészítés

Egy előmelegített kávéscsészébe főzzünk le egy adag espressot. Csurgassuk bele a grappát, és ízlés szerint édesítsük egy kis cukorral.