Mostanában mindenhol a zöld kávé jön velem szembe, rengeteget cikkeznek róla, ezért roppant kíváncsi lettem, hogy mi is ez a nagy felhajtás körülötte. Elsősorban a fogyókúrázók őrülnek meg érte, mert az élénkítő hatás mellett állítólag csak úgy falja a kilókat.

A zöld kávé tulajdonképpen a még éretlen, feldolgozatlan kávébab, azaz nincs megpörkölve, ezért nincs meg a jellegzetes, sötétbarna színe. A zöld kávéból készült, gazdag aromájú ital fogyasztása azonban nem csak a közérzetedre, de az egészségedre is kedvező hatással lehet. Lássuk csak, miért!

A zöld kávé hatóanyagainak hasznosságát már több orvosi kutatással is alátámasztották. A legfontosabb hatóanyaga a klorogénsav, egy antioxidáns vegyület, ami az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabadgyökök ellen veszi fel sikeresen a harcot. Az antioxidánsok védik a bőrt, fiatalon tartják azt, és segítenek lelassítani az öregedési folyamatokat. És hát állítólag a fogyásban is nagy segítség, sokan esküsznek rá.  

Felfedezték, ugyanis, hogy a klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, így akadályozva meg, hogy a glükóz bejusson a véráramba és megnövelje a vércukorszintet. Emiatt nem csak a fogyni vágyóknak nyújt segítséget a zöld kávé, hanem a cukorbetegeknek is.

A kávébab serkenti a lassú anyagcserét, és javítja a sejtek mikrokeringését. A zöld kávé csökkenti a táplálékokkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, ez pedig azért fontos tény, mert a túlsúly egyik legfőbb felelősei a zsírok mellett a szénhidrátok.

A zöld kávé-fekete kávé esetében is fennáll az, ami a teáknál, vagyis, hogy a zöld kávéban található koffein nem ugyanaz, mint ami a fekete kávéban van, ez ugyanis lassabban szívódik fel, viszont hosszabb időre fejti ki hatását, így sokáig élénken, frissen tart.