Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak átverés a koffeinmentes kávé?

A kávézást és hatásait rengeteg mítosz övezi, és számos kutatás foglalkozik a témával, mindez pedig sokszorozottan igaz a koffeinmentes kávé esetében. Sokan, akik épp stimuláló hatása miatt fogyasztják, nem értik, hogy mi értelme van koffein nélkül. Viszont szép számban vannak olyanok is, akik egészségügyi problémáik miatt nem fogyaszthatnak koffeint, de magáról a kávézás élményéről nem szeretnének lemondani. Nekik tökéletes megoldás a koffeinmentes kávé. Eközben jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a kávébab önmagában tartalmaz koffeint, készülhet-e egyáltalán olyan kávé, ami nem tartalmazza az élénkítő anyagot?

A koffeinmentes kávé szkeptikusainak annyiban igazuk van, hogy nem létezik nulla százalékos koffeintartalmú kávé. Mivel maga a kávébab tartalmaz koffeint, különböző eljárásokkal ki lehet vonni belőle, de nem maradéktalanul. A koffeinmentesítést általában a pörköletlen (zöld) babokon hajtják végre, és az eljárások leggyakrabban gőzöléssel kezdődnek. Ezután a kávébabokat olyan anyagban áztatják, ami kivonja belőlük a koffeint úgy, hogy a bennük levő egyéb illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak. 

Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrleménytől függően, a mentes változatban általában 5-8 mg koffein mutatható ki. Ez nagyon alacsony érték, így hatása a legtöbb emberen nem is érezhető. Az emberi szervezet 300-400 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, ami körülbelül 3-4 csésze kávé. Ennek a túllépése káros lehet, viszont aki koffeinmentes kávét fogyaszt, napi 3-4 csészénél többet is bátran megihat.

Koffeinmentes kávé tehát a szó szoros értelemben nincs, legfeljebb csökkentett koffeintartalmú kávé létezik. Viszont az egyre kifinomultabb koffeinmentesítő módszereknek köszönhetően ma már úgy lehetséges minimalizálni a koffeintartalmat, hogy az íz- és az illatélményt teljesen sikerül megőrizni. Mivel a koffeinmentes kávé számos pozitív élettani hatással bír, néha már csak a változatosság kedvéért is érdemes ezt a típust választani. Ti szoktatok koffeinmentes kávét inni? Kommentben várom róla a véleményeiteket!

0 Tovább

Fussunk vagy aludjunk kávézás után?

A reggeli kávé sokunk számára kihagyhatatlan, mert félembernek érezzük magunkat a megszokott napi koffeinadag nélkül. Jó hír, hogy a kávét nem csak a finom ízéért, de pozitív élettani hatásai miatt is fogyaszthatjuk. A koffein - amely akár 12 órán keresztül is a szervezetünkben maradhat -, befolyásolja például az alvás minőségét, gyorsítja az anyagcserét és serkenti a vérkeringést. E hatások miatt bizonyos tevékenységeket érdemes kávézás utánra vagy épp kávézás előttre időzíteni. Lássuk, hogy melyek ezek!

Edzés előtt és után

A kávé az egyik leghatékonyabb energizáló ital, ezért megerőltető edzések előtt különösen ajánlott a fogyasztása. Ha körülbelül egy órával előtte isszuk, akkor koffeintartalmának köszönhetően javítja a teljesítményt és fokozza a zsírégetést. Az utólag elfogyasztott koffein pedig az izomláz mérséklésében segít. Az egyik hátulütője a dolognak, hogy csak azoknak a teljesítményére van látványos hatással, akik nem rendszeres fogyasztók. Ezért aki szeretné kihasználni ezt a hatást, jobban teszi, ha előtte egy hétre kiiktatja a kávét az étrendjéből.

 

Szundítás előtt

A kellemes délutáni alvás két dolgon múlik: az időzítésen és a bevitt koffeinmennyiségen. A kávé ugyanis segít lebontani az agyban az álmosság érzetéért felelős adenozin hormont, amely éber állapotban halmozódik fel, alvás közben pedig lebomlik. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe, így a kávézás utáni 15-20 perces szundítás hatására az ember sokkal éberebb lesz. Szóval, ha fáradtnak érzed magad, igyál egy csésze a kávét, és dőlj le 15 percre! Utána úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna. De nagyon fontos, hogy még véletlenül se szundíts többet 15 percnél!

  

Tanulás közben

A tanulás és a kávézás sokak életében együtt jár, főleg akkor, ha a tanulás éjszakázással is párosul. Ennek ellenére a koffein memóriaserkentő hatására csak a közelmúltban derült fény: nem élénkítő hatása miatt leszünk hatékonyabbak, hanem a koffeinnek köszönhetően az emlékképek jóval tartósabban rögzülnek. Korábbi kísérletekből ez valószínűleg azért nem derült ki, mert a tanulás előtt itattak kávét a résztvevőkkel, a koffeinadagnak pedig akkor kell érkeznie, amikor az agy éppen el van foglalva az új információk elraktározásával.

 Persze a kávé sem csodaszer, és a túlzott mennyiség nem feltétlenül tesz jót, ráadásul, ha hozzászokik a szervezetünk, akkor egyre többre lesz szükségünk, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Szóval inkább csak néha-néha, vészhelyzetekben érdemes koffeinnel segíteni a hatékony sportolást, a pihentető délutáni alvást vagy a könnyebb tanulást. Ha ezeket a mindennapokban inkább egészséges életmóddal és elég alvással érjük el, akkor a kávé továbbra is élvezeti cikként lehet jelen az életünkben.

0 Tovább

Kávéval még a futás is könnyebb

A koffein jótékony hatásairól általában az jut eszünkbe, hogy segít koncentrálni munka vagy tanulás közben, felébredni vagy épp ébren maradni, de arra ritkábban gondolunk, hogy sportolás közben a koffein – mértékkel fogyasztva -, épp úgy pozitívan hat a szervezetünkre. Ezeket az előnyöket pedig nem csak profi sportolóknak érdemes kihasználniuk.

 

A kávé és a sport remekül összeillik

Számos kutatás foglalkozik a koffein hatásaival, rengeteg készült arról is, hogy a sportteljesítményre milyen hatással van a fogyasztása. Jó hírem van: a tudósok azt találták, hogy éppen azon sportok esetében érhetők tetten a leginkább a kávé pozitív élettani hatásai, amelyeket az átlagember is szívesen űz, például a futás, kerékpározás vagy a foci.

 

Eliza Southwood biciklis coffee art képeit itt nézheted meg

A kutatások azt igazolták, hogy az olyan sportoknál, amelyekhez hosszú távon van szükség erőkifejtésre, a koffein csökkenti a fáradtságot, vagyis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig sportoljunk, mielőtt elfáradnánk. Ugyanakkor a rövid idő alatt nagy erőkifejtést igénylő sportágaknál nem találtak különbséget a koffeint fogyasztó és nem fogyasztó sportolók teljesítménye között. Ide sorolták az úszókat és a sprintereket például.

Hogyan is működik? Az izmoknak glikogénre (mondjuk, hogy cukor) vagy zsírra van szüksége a működéshez. Az izmok először a glikogént hasznosítják és csak később térnek át a zsírra. A koffein akár 50 százalékkal is növeli a zsírfelhasználást, már a kezdeti periódusban is. Ez fogyókúrás szempontból is jól hangzik, ráadásul a glikogén tartaléknak köszönhetően nem is fáradunk el olyan hamar. Ezért érezzük úgy, hogy több energiánk van egy csésze kávé után.

 

A koffein a központi idegrendszerünkre is hat: segítségével jobban tudunk koncentrálni, gyorsabb lesz a gondolkodásunk és rövidebb a reakcióidőnk. Csapatsportoknál ez különösen hasznos lehet. Ezt a hatást a kávé körülbelül 1-3 órán keresztül fejti ki.

A koffein sportolók számára is hasznos lehet, de a kutatási eredmények némi reményt adnak azoknak is, akik szeretnének elkezdeni sportolni, de kudarcként élik meg, ha hamar elfáradnak, a kávé ezen egy picit segíthet. Persze egy csésze kávétól senki sem lesz Usaine Bolt, és a mértékletes és minőségi kávéfogyasztást most sem győzöm eléggé hangsúlyozni, de a kezdeti lendületet megadhatja. Lényeg a lényeg, az egészség és a kávé akkor is összeillik, ha sportról van szó.

0 Tovább

Hogyan jön ki a koffein a kávéból?

Én nem vagyok ugyan híve a koffeinmentes kávénak, de elismerem a létjogosultságát. Hiszen azok is szeretnének kávézni, akik az egészségük miatt nem fogyaszthatnak koffeint, vagy annyira szeretik, hogy naponta akár 5-6 csészével is meginnának. Amit fontos kihangsúlyozni, az az, hogy bár hatásában nem ugyanaz, élvezeti értékben semmiben sem különbözik a koffeines kávétól. Persze azt fontos tudni, hogy 100 százalékban koffeinmentes kávé nem létezik. Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrlemény függvényében, a mentes változatában is kimutatható 5-8 mg koffein.

Mindig is érdekelt, hogyan nyerik ki a koffeint a kávéból, ezért utánajártam egy kicsit. A koffeinmentesítés lényege a koffein tartalom kivonása (pontosabban minimálisra csökkentése) a kávéban, úgy hogy közben a minőség és az élvezeti érték ne csökkenjen. A koffein vízben oldódik, ez teszi lehetségessé azt, hogy gyakorlatilag ki tudják „mosni” a kávészemekből. A koffein kivonását mindenképp a kávé pörkölése előtt kell megkezdeni, mert pörkölés során megváltozik a szemek szerkezete.

Három fő eljárás létezik a koffeinmentesítésre: az oldószeres, az úgynevezett "Swiss Water" eljárás és a széndioxiddal történő koffeinmentesítés. Az oldószeres a legolcsóbb, így legtöbb esetben azt használják, a másik kettő kicsit költségesebb, ezért csak magas minőségű kávék esetében alkalmazzák. Az oldószeres eljárásnál a zöldkávét először gőzzel kezelik, majd oldószerben áztatják, ami a koffeinnel reakcióba lép. A módszer fejlettebb változata, amikor a szemeket forráspont közelébe melegített vízben áztatják, majd a koffeinnel telítődött vizet egy másik tartályba vezetik, ahol eltávolítják a koffeint a vízből – a koffeinmentesítő szer így nem érintkezik közvetlenül a zöldkávéval. Az eljárás veszélye, hogy a koffein mellett más értékes anyagok, például olajok is kioldódnak a vízben.  A kimosás után a nedves kávészemeket kiszárítják, és újra zsákokba töltik.

A Swiss Water eljárás előnye, hogy semmilyen vegyi anyag nem szükséges hozzá, teljesen környezetbarát. Az 1980-as években a svájci Coffex cég fejlesztette ki. Az eljárás az oldószereshez hasonlóan történik, itt azonban a koffeinnel telített víz szűrése aktív szénen keresztül történik. A módszer hátránya gazdálkodási szempontból, hogy a kivont koffeint nem lehet eltávolítani a szénszűrőből, így nem értékesíthető az üdítő- és a kozmetikai-ipar számára. Nemrég bevezették a módszer új változatát, melynek során a nyerskávét olyan vízzel árasztják el, melynek oldott anyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Csak a koffein "hiányzik" a vízből, így az abszorpció során csak a koffein tud kioldódni a kávéból, az értékes anyagok pedig benn maradnak a szemekben.

A legmodernebb, de egyben a legköltségesebb módszer az, amikor szén-dioxiddal távolítják el a koffeint a kávéból. A szén-dioxid csak egy bizonyos, úgynevezett szuperkritikus állapotában alkalmas a koffein szelektív kivonására, anélkül, hogy a többi oldható, ámde szükséges összetevő befolyásolása nélkül. Ez az az állapot, amikor a szén-dioxid a gáz és a folyékony közötti halmazállapotban van. A nehezen elképzelhető jelenséget 250 atmoszféra (körülbelül 253 bar, ami a kávégép pumpanyomásának több mint 28-szorosa) nyomás alatt lehet létrehozni. Bár tényleg nagyon költséges eljárás, de a legjobb minőséget ez biztosítja.

0 Tovább

Hány kávét lehet büntetlenül meginni?

A kávé finom, a kávé élénkít, ezért szívesen isszuk. Nem mindegy azonban, hogy naponta 1-2 adagot iszunk, vagy mértéktelenül öntjük magunkba. Mint sok más esetben, itt is igaz az, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

Az, hogy ki mennyi kávét ihat meg egy nap, nagyon sok mindentől függ: életkor, egészségi állapot, életmód, és még sorolhatnám. A koffein felszívódásának sebessége ugyanis egyénenként erősen eltérő lehet. A koffein átlagos felezési ideje (az az idő, amennyi alatt a szervezet az egységnyi idő alatt elfogyasztott koffeinmennyiség felétől megszabadul) nagyjából 3 óra. Ezt az időtartamot számos tényező befolyásolja. A dohányzás, a fogamzásgátló, az alkohol meggyorsíthatja a koffeinvegyület kiválasztását, a terhesség viszont akár 100 százalékkal is megnövelheti az átlagos felezési időt.

Az általános elv szerint napi 2-3 csésze még jó hatással van az egészségre, ennél nagyobb mennyiség már akár káros is lehet. A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300 mg-ot jelent, míg a koffein túladagolásról a napi 600 mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége mindenesetre 300 mg-ban maximalizálja az ajánlott mennyiséget.

A koffein tehát kis mennyiségben jó: élénkítő hatása jól érzékelhető reggel, éjszakai munka, hideg, vagy alváshiány esetén. Sőt, nőknél, még idős korban is javítja a figyelmet, segíti a koncentrációt. A koffeinfogyasztás számtalan, nagy állóképességet és kitartást igénylő versenyszerű sportnál fokozhatja a fizikai teljesítményt. Az utóbbi időben született néhány olyan pozitív vizsgálati eredmény, amelyek szerint a kávéfogyasztás – vélhetően a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően – csökkentette a halálos kimenetelű szívinfarktus kialakulásának esélyét!

Régóta keringő legenda, hogy a kávéfogyasztás negatív hatással van a csontsűrűségre, illetve a vízháztartásra. A kutatások szerint a mértéktartó kávézásnak nincs hatása a csontok egészségi állapotára, a vízhajtó hatással kapcsolatban pedig elég ellentmondásosak az eredmények, egyelőre nincs biztos válasz.

Mi történhet, ha mégis túl sok kávét iszunk? Elmondom, semmi jó. Hányinger, fejfájás, heves szívdobogás, hogy tovább ne is soroljam. Sőt, meg is lehet halni a túladagolásba, de ahhoz azért nem keveset kell fogyasztani: a túladagolás halálos dózisát ugyanis 80-100 csészényi kávé elfogyasztása jelenti. (Forrás: http://hvg.hu/plazs/20070605_koffein_kave)

2 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)