A kávézást és hatásait rengeteg mítosz övezi, és számos kutatás foglalkozik a témával, mindez pedig sokszorozottan igaz a koffeinmentes kávé esetében. Sokan, akik épp stimuláló hatása miatt fogyasztják, nem értik, hogy mi értelme van koffein nélkül. Viszont szép számban vannak olyanok is, akik egészségügyi problémáik miatt nem fogyaszthatnak koffeint, de magáról a kávézás élményéről nem szeretnének lemondani. Nekik tökéletes megoldás a koffeinmentes kávé. Eközben jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a kávébab önmagában tartalmaz koffeint, készülhet-e egyáltalán olyan kávé, ami nem tartalmazza az élénkítő anyagot?

A koffeinmentes kávé szkeptikusainak annyiban igazuk van, hogy nem létezik nulla százalékos koffeintartalmú kávé. Mivel maga a kávébab tartalmaz koffeint, különböző eljárásokkal ki lehet vonni belőle, de nem maradéktalanul. A koffeinmentesítést általában a pörköletlen (zöld) babokon hajtják végre, és az eljárások leggyakrabban gőzöléssel kezdődnek. Ezután a kávébabokat olyan anyagban áztatják, ami kivonja belőlük a koffeint úgy, hogy a bennük levő egyéb illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak. 

Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrleménytől függően, a mentes változatban általában 5-8 mg koffein mutatható ki. Ez nagyon alacsony érték, így hatása a legtöbb emberen nem is érezhető. Az emberi szervezet 300-400 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, ami körülbelül 3-4 csésze kávé. Ennek a túllépése káros lehet, viszont aki koffeinmentes kávét fogyaszt, napi 3-4 csészénél többet is bátran megihat.

Koffeinmentes kávé tehát a szó szoros értelemben nincs, legfeljebb csökkentett koffeintartalmú kávé létezik. Viszont az egyre kifinomultabb koffeinmentesítő módszereknek köszönhetően ma már úgy lehetséges minimalizálni a koffeintartalmat, hogy az íz- és az illatélményt teljesen sikerül megőrizni. Mivel a koffeinmentes kávé számos pozitív élettani hatással bír, néha már csak a változatosság kedvéért is érdemes ezt a típust választani. Ti szoktatok koffeinmentes kávét inni? Kommentben várom róla a véleményeiteket!