A kávé finom, a kávé élénkít, ezért szívesen isszuk. Nem mindegy azonban, hogy naponta 1-2 adagot iszunk, vagy mértéktelenül öntjük magunkba. Mint sok más esetben, itt is igaz az, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

Az, hogy ki mennyi kávét ihat meg egy nap, nagyon sok mindentől függ: életkor, egészségi állapot, életmód, és még sorolhatnám. A koffein felszívódásának sebessége ugyanis egyénenként erősen eltérő lehet. A koffein átlagos felezési ideje (az az idő, amennyi alatt a szervezet az egységnyi idő alatt elfogyasztott koffeinmennyiség felétől megszabadul) nagyjából 3 óra. Ezt az időtartamot számos tényező befolyásolja. A dohányzás, a fogamzásgátló, az alkohol meggyorsíthatja a koffeinvegyület kiválasztását, a terhesség viszont akár 100 százalékkal is megnövelheti az átlagos felezési időt.

Az általános elv szerint napi 2-3 csésze még jó hatással van az egészségre, ennél nagyobb mennyiség már akár káros is lehet. A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300 mg-ot jelent, míg a koffein túladagolásról a napi 600 mg fölötti fogyasztásnál beszélhetünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége mindenesetre 300 mg-ban maximalizálja az ajánlott mennyiséget.

A koffein tehát kis mennyiségben jó: élénkítő hatása jól érzékelhető reggel, éjszakai munka, hideg, vagy alváshiány esetén. Sőt, nőknél, még idős korban is javítja a figyelmet, segíti a koncentrációt. A koffeinfogyasztás számtalan, nagy állóképességet és kitartást igénylő versenyszerű sportnál fokozhatja a fizikai teljesítményt. Az utóbbi időben született néhány olyan pozitív vizsgálati eredmény, amelyek szerint a kávéfogyasztás – vélhetően a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően – csökkentette a halálos kimenetelű szívinfarktus kialakulásának esélyét!

Régóta keringő legenda, hogy a kávéfogyasztás negatív hatással van a csontsűrűségre, illetve a vízháztartásra. A kutatások szerint a mértéktartó kávézásnak nincs hatása a csontok egészségi állapotára, a vízhajtó hatással kapcsolatban pedig elég ellentmondásosak az eredmények, egyelőre nincs biztos válasz.

Mi történhet, ha mégis túl sok kávét iszunk? Elmondom, semmi jó. Hányinger, fejfájás, heves szívdobogás, hogy tovább ne is soroljam. Sőt, meg is lehet halni a túladagolásba, de ahhoz azért nem keveset kell fogyasztani: a túladagolás halálos dózisát ugyanis 80-100 csészényi kávé elfogyasztása jelenti. (Forrás: http://hvg.hu/plazs/20070605_koffein_kave)