A reggeli kávé sokunk számára kihagyhatatlan, mert félembernek érezzük magunkat a megszokott napi koffeinadag nélkül. Jó hír, hogy a kávét nem csak a finom ízéért, de pozitív élettani hatásai miatt is fogyaszthatjuk. A koffein - amely akár 12 órán keresztül is a szervezetünkben maradhat -, befolyásolja például az alvás minőségét, gyorsítja az anyagcserét és serkenti a vérkeringést. E hatások miatt bizonyos tevékenységeket érdemes kávézás utánra vagy épp kávézás előttre időzíteni. Lássuk, hogy melyek ezek!

Edzés előtt és után

A kávé az egyik leghatékonyabb energizáló ital, ezért megerőltető edzések előtt különösen ajánlott a fogyasztása. Ha körülbelül egy órával előtte isszuk, akkor koffeintartalmának köszönhetően javítja a teljesítményt és fokozza a zsírégetést. Az utólag elfogyasztott koffein pedig az izomláz mérséklésében segít. Az egyik hátulütője a dolognak, hogy csak azoknak a teljesítményére van látványos hatással, akik nem rendszeres fogyasztók. Ezért aki szeretné kihasználni ezt a hatást, jobban teszi, ha előtte egy hétre kiiktatja a kávét az étrendjéből.

 

Szundítás előtt

A kellemes délutáni alvás két dolgon múlik: az időzítésen és a bevitt koffeinmennyiségen. A kávé ugyanis segít lebontani az agyban az álmosság érzetéért felelős adenozin hormont, amely éber állapotban halmozódik fel, alvás közben pedig lebomlik. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe, így a kávézás utáni 15-20 perces szundítás hatására az ember sokkal éberebb lesz. Szóval, ha fáradtnak érzed magad, igyál egy csésze a kávét, és dőlj le 15 percre! Utána úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna. De nagyon fontos, hogy még véletlenül se szundíts többet 15 percnél!

  

Tanulás közben

A tanulás és a kávézás sokak életében együtt jár, főleg akkor, ha a tanulás éjszakázással is párosul. Ennek ellenére a koffein memóriaserkentő hatására csak a közelmúltban derült fény: nem élénkítő hatása miatt leszünk hatékonyabbak, hanem a koffeinnek köszönhetően az emlékképek jóval tartósabban rögzülnek. Korábbi kísérletekből ez valószínűleg azért nem derült ki, mert a tanulás előtt itattak kávét a résztvevőkkel, a koffeinadagnak pedig akkor kell érkeznie, amikor az agy éppen el van foglalva az új információk elraktározásával.

 Persze a kávé sem csodaszer, és a túlzott mennyiség nem feltétlenül tesz jót, ráadásul, ha hozzászokik a szervezetünk, akkor egyre többre lesz szükségünk, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Szóval inkább csak néha-néha, vészhelyzetekben érdemes koffeinnel segíteni a hatékony sportolást, a pihentető délutáni alvást vagy a könnyebb tanulást. Ha ezeket a mindennapokban inkább egészséges életmóddal és elég alvással érjük el, akkor a kávé továbbra is élvezeti cikként lehet jelen az életünkben.