Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mikor milyen kávét igyunk?

A kérdésre a válasz: gyakorlatilag bármikor ihatunk kávét, ám nem mindegy, hogy milyet! Kávéfogyasztási szokásaink eltérőek; van, aki frissítőként fogyasztja, van, aki egy szál cigit kísér vele, van, akinek az életben maradáshoz kell. Az, hogy a különböző napszakokban milyen kávét fogyasszunk, több dologtól függ: mennyi időnk van kávézni, mihez van kedvünk, milyen étel vagy ital előtt/után fogyasztjuk, aznap hány csésze kávét ittunk már. Van, aki bírja a kávét és van, aki kevésbé, általánosságban azt mondhatjuk el, hogy napi 1-2 csésze kávé jótékony hatással bír az egészségünkre. Éppen ezért NE egy nap alatt igyuk végig az alábbi kávélistát! :)

kávé napszakok reggeli ebéd

Az kávéfüggők jelentős része fogyaszt kávét kora reggel, ébredés után. Ahogy arról már egy korábbi posztunkban beszámoltunk, nem tanácsos éhgyomorra kávézni, de a reggeli szendvicset vagy brióst nyugodtan kísérhetjük kávéval. Közvetlenül ébredés után érdemes egy könnyű, mégis élénkítő, krémes kávéval indítani. Én például a kakaós-gabonás ízjegyekkel rendelkező kávéra esküszöm, amely nagyszerűen illeszkedik a briósomhoz.

kávé napszakok reggeli ebéd

Kicsit később, reggel vagy kora délelőtt aztán jöhet a testes, erőteljes ristretto, ízlés szerint feketén, tejhabbal, vagy cappuccinóként. Ez az az energiabomba, amely igazán beindítja a napunkat, és erőt ad ahhoz, hogy megbirkózzunk az előttünk álló kihívásokkal. Fiataloknak és idősebbeknek is ajánlott.

kávé napszakok reggeli ebéd

A délelőtti vagy kora délutáni kávészünet ismét a könnyedebb kávé ideje; egy kiegyensúlyozott aromavilágú kávé íze és illata nem időzik túl sokáig a szánkban, így nem veszi el az étvágyunkat, sőt, felkészíti ízlelőbimbóinkat az ebédre.

kávé napszakok reggeli ebéd

Természetesen az ebédet is megkoronázhatjuk egy jó kávéval, hiszen étkezés után a kávé serkenti az emésztést, javítja a koncentrációt, felfrissíti az elmét, valamint visszaveri a ránk törő fáradsághullámot és álmosságot. Ilyenkor már nyugodtan választhatunk olyan kávét, amelynek íze sokáig megmarad a szánkban, hiszen a kávé komplex aromáinak segítségével később könnyebben felidézhetjük az elfogyasztott fogások ízét. Én általában egy jó erős espressóval zárom az ebédet, a karácsonyi időszakban pedig előszeretettel kísérletezgetek az ízesített kávékkal. Hétvégén pedig jöhetnek a tuti receptek!

kávé napszakok reggeli ebéd

Úgy vettem észre, hogy a magyarok nagy többsége késő délután vagy vacsora után már nem fogyaszt kávét, attól félve, hogy nem tud aludni, pedig nekik találták ki a koffeinmentes kávékat. Van, akit valóban annyira felpörget a kései koffeindózis, hogy gondjai akadnak a pihenéssel, így fontos, hogy mindenki kikísérletezze, mi az, ami jól esik neki, és mit kell kerülnie. A szerencsésebbek tudják: vacsora után nincs is jobb egy csésze karakteres ízvilágú, könnyed espressónál. Én egyébként előszeretettel fogyasztok desszertkávékat, akár egy latte macchiatót, különlegesebb alkalmakkor pedig alkoholos kávékoktélokat.

 

Nem ciki, ha nem tudod, mi a különbség a cappuccino, a tejeskávé és a latte macchiato között! Most itt is utána olvashatsz:

Kis kávéhatározó, avagy mi a különbség a café latte, a latte macchiato és a melange között?

Átlagos vagy különleges kávéfogyasztó vagy?  

 

2 Tovább

Átlagos vagy különleges kávéfogyasztó vagy?

Mutatjuk a legkedveltebb kávéinkat. Közte van a te kedvenced?

Az elmúlt években több felmérés is igazolta: mi, magyarok is szeretjük a kávét. Méghozzá nagyon! A magyarok több mint háromnegyede szereti a kávét, mindenekelőtt az íze miatt és csak másodsorban a jótékony hatása miatt. Bevallom, engem több ponton is meglepnek a statisztikák, például az az eredmény is fura, hogy többen kávézunk otthon, mint a munkahelyünkön. A legtöbben napi 1-2 csésze kávét isznak, ez egyébként az egészséges mennyiség, és többen vannak azok (a magyarok közel egynegyede), akik naponta 3-4 kávét fogyasztanak el, mint azok, akik alig isznak kávét (kb. 12%). Mutatjuk, melyik a magyarok top5 kedvenc kávéja.

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

1. espresso

Ehhez nem is igazán kell hozzáfűznünk semmit. Az igazi, a klasszikus, a felülmúlhatatlan kávé! Reggel ez ad löketet a napindításhoz, délután pedig kirángat bennünket az ebéd után ránk törő kómából. Az espresso gyorsan készül és gyorsan szokás elfogyasztani, 25-35 ml-nyi, sötét-vörösesbarna színű, tetejét crema réteg koronázza. Feketén és ízesítve is nagy kedvenc!

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

2. cappuccino

A magyarok előszeretettel ízesítik a kávéjukat tejjel, ennek hála a cappuccino és a tejeskávé is dobogós helyen végeztek. A cappuccino 30-45 ml-nyi, egyharmad arányban tartalmazza az espressót, a tejet és a tejhabot. Gyönyörű és magabiztos nyitánya a reggelünknek, sokan a reggeli mellé vagy közvetlenül utána fogyasztjuk. Mi, magyarok annyira szeretjük a cappuccinót, hogy gyakran még délután és este is ezt rendeljük. E jó szokásunkat Olaszországban például furcsán nézik: ott ugyanis a cappuccino szigorúan reggeli ital!

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

3. caffé latte

A laza, de finom és kiadós tejeskávé is egy valódi klasszikus, ezt tényleg inkább csak reggel fogyasztjuk. Az espresso itt gyakran csak egy negyednyi (vagy még kevesebb) részt tölt ki, az igazi főszereplő a gőzölt tej. Ez az ital már mennyiségre is nagyobb és látványosabban tálalható. Manapság egyre divatosabbá válik a „latte” szót használni; a kávéházak is rákaptak, különféle ízesítésű lattékkal csalogatják a vendégeket. A latte a caffé latte rövidített verziója, azonban én úgy veszem észre, egyre többen utalnak vele a latte macchiatóra, amely sokkal nagyobb arányú tejhabot tartalmaz kb. ugyanolyan mennyiségű kávé mellett. A pohárba először a tejhab kerül, az espressót utána adják hozzá. Nagyon szépen rétegezhető: alul a gőzölt tej, felette a barna különböző árnyalatiban játszó espresso, a tetejére kerülő tejhabnak hála pedig ismét visszaköszön a fehér.

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

4. hosszú kávé

Szeretjük, mert nem csak egy kortynyi élményt jelent. A hosszú kávé gyakorlatilag kétszeres mennyiségű vízzel készített, vagyis hosszúra hagyott espresso, nagyjából 80 ml. Ez tehát egy kevésbé koncentrált és híg kávé ital. Azonban vigyázzunk, mert a közhiedelemmel ellentétben nagyobb a koffeintartalma! A hosszú kávé főzésekor a több víz hosszabb ideig áztatja az őrleményt, így több koffein oldódik ki belőle.

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

5. espresso macchiato

Különböző felmérések más-más kávénak ítélik oda az ötödik helyet, de mivel ez egy blog, én most szubjektív leszek, és az egyik nagy kedvencemnek adom a helyezést: ő a caffé macchiato, más néven espresso macchiato, magyarul foltos kávé. Egy normál espresso pár cseppnyi tejhabbal. Kerülhet bele forró (macchiato caldo) és hideg (macchiato freddo) tej is. Gyors, finom és gusztusos!

Magyarország kávéfogyasztás kedvenc népszerű espresso cappuccino macchiato latte macchiato tejeskávé caffe latte hosszúkávé

Olvasd tovább népszerű posztjainkat!

Kis kávéhatározó, avagy mi a különbség a café latte, a latte macchiato és a melange között?

A kávézacc nagy kincs, ne dobd ki!

Kérsz egy jó espressót? Kapsz ötöt!

0 Tovább

Három kedvenc karácsonyi kávéköltemény

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen „kellékei” közé tartozik a csillogó-villogó, karácsonyi díszbe öltözött belváros, üzletek és lakásunk. Van azonban egy másik fontos dolog, amely nélkül bizony nem advent az advent. Ha azt mondom, Vörösmarty tér, máris beugrik a megfejtés, ugye? Bizony, a forralt bor összetéveszthetetlen illatfelhőjéről van szó. A jó kis vörösbor alapot a jellegzetes fűszerek teszik híressé és kikerülhetetlenné. Nos, így van ez a karácsonyi kávéköltemények esetében is. A forró eszpresszó energiabombákat előszeretettel hajtjuk le a hideg, téli napokon, de ha megbolondítjuk őket egy kis fahéjjal, kardamommal vagy szegfűszeggel, igazi karácsonyi kávékölteményeket kapunk!

1. Karácsonyi fűszerezésű Mocha

Közületek is biztosan sokan rendelkeznek kapszulás kávégéppel, amelyek nagy előnye, hogy használatuk gyors és egyszerű, a kávé pedig nagyon finom. A Nespresso egy igazán frappáns és elegáns ünnepi koktélt ajánl, melynek elkészítéséhez egyáltalán nem bonyolult, ám a végeredmény annál különlegesebb.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Nespresso.com

Indítsunk a kávéalap elkészítésével, főzzünk le 40 ml-nyi eszpresszót (pl. Fortissio Lungo Grand Cru kapszula, de természetesen más eszpresszó alapok is megteszik). Öntsünk 100 ml tejet egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy kis csipetnyi kardamomot (vigyázat, nagyon intenzív az íze!), szegfűszeget (kb. fél grammnyit), chilliport (kb. fél grammnyit) és csokoládéport. Az egészet melegítsük fel. Egy pohár alját hintsük be ízlés szerinti mennyiségű csoki reszeléket, majd öntsük rá eszpresszót és a fűszeres tejet. Desszert jellege miatt tejszínhabbal koronázhatjuk, majd Chantillyvel (ízesített tejszínhabbal) és szerecsendióval díszíthetjük. Higgyétek el, megéri rászánni az elkészítéséhez szükséges 5 percet!

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

2. Fahéjas-narancsos-vaníliás karácsonyi kávé

A szegfűszeg mellett számomra leginkább a narancs és a fahéj illata varázsol karácsonyi hangulatot a lakásba. Ezt az amerikai típusú, filteres kávéreceptet nemrég fedeztem fel, de hamar nagy kedvencemmé vált. Elkészítése egyszerű és mindössze 5 percet vesz igénybe. Keverjünk össze egyharmad kávéscsészényi kávéőrleményt, másfél teáskanálnyi narancshéjat, fél teáskanálnyi vaníliakivonatot vagy aromát és ugyancsak fél teáskanálnyi fahéjat. Ezt követően, ki-ki saját ízlése és kávéfőzője szerint, lefőzzük a kávét. Én filteres kávéként szoktam fogyasztani, azonban kotyogóssal vagy más kávéfőzővel is beválik a recept. Az ízesített őrleményből körülbelül nyolc csészényi adag lesz, a csészénket díszíthetjük narancshéjjal vagy fahéjjal. Az íze pont olyan lesz, mint az illata: isteni! Egy ízléses csomagolással pedig a naranccsal, fahéjjal, vaníliával ízesített kávéőrleményt akár karácsonyi ajándékként is felhasználhatjuk.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Kulinárisvilág.com

3. Rumos-mézes kávékoktél

Végezetül az alkoholos kávékoktélok szerelmeseinek kedveskednék egy igazi karácsonyi kávékölteménnyel, amelynek különlegessége, hogy hidegen kell fogyasztani. A recept könnyű és gyors, csak a hozzávalók lehűtése igényel némi időt, ám mondanom sem kell: megéri kivárni! Mielőtt nekilátnánk, készítsünk elő négy nagyobb poharat, tegyük őket a hűtőbe. A hozzávalókat, 5 dl előre lefőzött, erős, lehűtött kávét, 1 dl tejszínt, 3 evőkanál mézet, 5 cl rumot helyezzük egy turmixgépbe és keverjük körülbelül 2 percig. Töltsük ki a lehűtött poharakba, majd újabb 1 dl-nyi tejszínből készítsünk kemény habot, majd kanalazzuk a kávé tetejére. Díszítésként szórjuk meg csokiforgáccsal, mandulával és dióbéllel.

Karácsonyi kávéból sosem elég! Válogass tovább receptjeink között!:

Ünnepi hangulatú kávék

Fűszeres, téli kávéköltemények

Kávé megfűszerezve, a hideg napokra

0 Tovább

Így készíts kávét a vendégseregnek!

Ha ezt a blogot olvasod, valószínűleg megvan a jól bevált otthoni módszered a kedvenc kávéd elkészítésére. De így az ünnepek körül megeshet, hogy nagyobb társaságot látsz vendégül, és ha nem vagy felkészülve, problémát okozhat az ebéd utáni nagyobb mennyiségű kávé lefőzése. Akár hat fős társaság esetén is kényelmetlen lehet, ha az első és az utolsó kávé között eltelik negyedóra - húsz perc. És akkor nem is beszéltünk a nagyobb családi összejövetelekről.

Az első és legfontosabb szabály: legyen otthon elegendő mennyiségű jó kávé! Ne a karácsonyi vendégség idején akarj spórolni :) Hidd el, sokszor az ételeket el is felejtik a vendégek, de egy kiváló étkezés utáni kávét sokáig emlegetnek hálásan.

kávé karácsony vendégség espresso french press

Olyan módszert válassz, amivel egyszerre több adagot is el tudsz készíteni. Ha kapszulás vagy podos géped van, otthoni körülmények között is ki tudsz adni gyors egymásutánban több espressót. Kotyogóssal vagy aeropress-szel ez azért nehezebb. A french press módszer viszont jól működik nagyobb társaságok esetén is, a megfelelő méretű eszközzel egyszerre akár 8-10 adag is elkészíthető egyszerre. Ha csak kisebb kotyogós kávéfőződ van, akkor bevált trükk, hogy „sűrítményt” készítesz, amit a kívánt mennyiségű forró vízzel öntesz fel.

kávé karácsony vendégség espresso french press

Nincs rosszabb a kihűlt kávénál! Ha több kávét készítesz, nehezebb arra figyelni, hogy minden vendéghez tökéletes hőmérsékleten érkezzen az itala. Mindig melegítsd elő a csészét, és ha valaki tejjel kéri a kávéját, akkor a tejet is. Ha biztosra akarsz menni, öntsd a kávét termoszba és abból szolgáld fel. Hidd el, kevésbé vesznek el az ízek, mint ha hagynád kihűlni, vagy – rémes belegondolni – a mikróban akarnád újramelegíteni a kávét.

kávé karácsony vendégség espresso french press

És végül: készülj kiegészítőkkel. Cukor valószínűleg mindenkinél van otthon, még a legfanatikusabb kávépuritánoknál is. Tejet-tejszínt érdemes beszerezni a vendégségre, de gondolj azokra is, akik édesítőszerrel vagy tejporral isszák a kávét.

Azt hiszem, mindent leírtam, amivel biztosíthatod, hogy tökéletes vendéglátó legyél :)

Még mindig nem szerezted be a karácsonyi ajándékokat? Íme néhány tipp:

Kávés ajándékok karácsonyra

Kézzel készült kávés karácsonyi ajándékok

Kávés desszertek karácsonyra is

0 Tovább

A fekete levestől a népes kávéházakig: hogyan lopta be magát a kávé a szívünkbe?

Az életben vannak olyan, ma már természetes és magától értetődő dolgok, amelyekről nehéz elképzelni, hogy régen nem léteztek. Ilyen a kávé is. Bár néhány lelkes kecskének és figyelmes pásztoruknak hála a kávét, illetve jótékony hatásait már jóval időszámításunk előtt ismerték, Európa még több mint ezer évet várt az éltető erőre. Hazánk történelmének jelentős részére is bizony a „kávé nélküliség” időszaka borított fátylat. Aztán jöttek a törökök…

Magyarország Budapest kávéház kultúra kávétörténet kávéházi kultúra török fekete leves irodalom

Az a bizonyos fekete leves

A kávé a térség többi államához hasonlóan a törökökkel érkezett meg hozzánk a 17. században. Ekkor még kevésbé értékeltük a fura fekete italban rejlő lehetőségeket, mivel túlságosan lefoglalt minket a tragikus tény, hogy megszállták az országot. Érthető, hogy az első magyar kávéemlékek egyike ma már határozottan negatív emlékeket ébreszt. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly csapdára gyanakodott, ám elfogadta a meghívást, az ebéd után azonban gyorsan távozni akart, mire az egyik aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!" Miután a vendég megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe.

Magyarország Budapest kávéház kultúra kávétörténet kávéházi kultúra török fekete leves irodalom

Kávéházi kultúra Magyarországon

A törökök nem csak kávét hoztak magukkal, hanem kávéházi kultúrájukat is, távozásukkal azonban a kávéházak is eltűntek. Másodszor már a Balkánról, valamint az itáliai és német területekről szivárgott be a kávéházi kultúra a 18. század elején. Ne egy homogén tradíciót képzeljünk el: a szerb kávéházakban dohányzás, az itáliai mintájú kávéházakban kártya- és szerencsejáték, a német kávézókban társalgás és olvasás kísérte a kávézást.

A kávés szekció kezdetben az éttermek mellett kapott helyett, később egy L-alakú helyiségben, az étteremmel együtt működött. A 19. század végére Pest már világszínvonalú kávéházakkal büszkélkedhetett: drága szőnyegek, igényes kárpitosmunkák, bársony, selyem, márvány, ébenfa bútorok, tükörfalak, aranyozások, egzotikus növények szemet gyönyörködtető, igényes kavalkádja csábította a vendégeket. Szinte minden nagyobb térnek és utcának volt legalább egy kávézója, melyekben a kofáktól kezdve a bárokig a legkülönfélébb látogatók fordultak meg. A különböző napszakokban más-más vendégkör váltotta egymást: hivatalnokok, ügyvédek, orvosok, családok, művészek; ez ihlette Kosztolányi Dezső tréfás „órarendjét” is.

Magyarország Budapest kávéház kultúra kávétörténet kávéházi kultúra török fekete leves irodalom

A korabeli kávéházakban fekete kávét, tejeskávét (később tejszínnel és habbal), teát, kakaót szolgáltak fel, de lehetett kérni sört, bort, likőröket és egyszerűbb ételeket is. A pesti kávéházak vetélkedtek abban, hogy melyiküknél a legnagyobb és legváltozatosabb az újságkínálat. A „világ legszebb kávéházaként” is ismert New York kávéház például 400 újsággal, köztük külföldi napilapokkal büszkélkedett. Egyes kávézókban sakkegyletek is működtek, de lehetett biliárdozni és kártyázni is, ezenkívül megtalálhatók voltak a zenés kávéházak is.

Magyarország Budapest kávéház kultúra kávétörténet kávéházi kultúra török fekete leves irodalom

És persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül a művészeket sem: a 18. századi Magyarország költői, írói szalonokban találkoztak egymással és mecénásaikkal. A 19. században egyfajta polgárosodás ment végbe az irodalmi életben; a kiadók és a nyomdák a fővárosban működtek, így az írók is nagyobb számban költöztek fel vidékről Pestre. Nagy részük az írásból volt kénytelen megélni, ez pedig nem mindig biztosított magas életszínvonalat. A szűkös, drágán fűthető pesti lakások helyett általában inkább a tágas, meleg kávéházakban töltötték az időt: írtak, újságot olvastak, beszélgettek, politizáltak, forradalmi eszméket szövögettek. De ez már egy másik történet.

Ha érdekel a pesti kávéházi kultúra, ezt is elolvashatod!:

A New York Kávéház legendás aranykora

 

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)