Az ízesített kávék fincsik, punktum. Persze ahány ember, annyi ízlés, de szerintem mindenkinek van titkon vagy kevésbé titkoltan olyan kedvence, ami valamilyen fűszerrel vagy sziruppal, esetleg más ízesítéssel készül. És ilyenkor, hogy egyre korábban sötétedik, és hideg is van, igazán jó tud esni valami karakteres, fűszeres, vagy csokis finomság… meg persze nyáron is, amikor meg épp egy kis hűsítésre vágyunk, mondjuk egy finom mentás jeges kávéra!

A kávénkat sokféleképp ízesíthetjük. Egyrészt kaphatók nagyon finom szirupok, különböző ízekben: mandulás, karamellás, kókuszos, almás pités, csokis, mogyorós, és még sorolhatnám hosszan. Tényleg nagyon finomak. Minél többet teszünk belőle a kávéba, annál intenzívebb ízhatást érhetünk el, de azért óvatosan az adagolással, mert ha megindul az üveg, akkor könnyen túlcukrozhatjuk, és ennek más "súlyos" következményei is lehetnek. ;) Aztán ott vannak a likőrök, alkoholok, amiket szintén a kávéba keverhetünk, ezzel megalapozhatnak egy jó kis estét is. ;) Az ír kávé kissé füstös ízt kap a whiskey-től, de érdekes párosítás egy limoncelloval is, vagy a spanyolok egyik nagy kedvence, a Tia María-val feldobott verzió.

A méz is különleges ízt ad a kávéval keveredve, nem véletlen, hogy a bécsi melange itthon is olyan népszerűvé vált.

Ha ízesítésről beszélünk, a fűszerekről se feledkezzünk meg, sokfélét nem csak az ételbe, de a kávénkba is szórhatunk! Nemcsak a kávé tetején lévő tejhabot hinthetjük meg, hanem magába az italba is keverhetjük azt az intenzívebb íz kedvéért. Szinte bármelyik földrész hangulatát megidézhetjük otthonunkba egy-egy tipikus fűszer felhasználásával. Az arab országokban például a kardamom nagyon népszerű, ajánlom, hogy Ti is próbáljátok ki! Én nem csak a kávéba szórom, de a répatortába, karácsonyi süteményekbe is belecsempészem, mert isteni. A szív fűszerének is nevezett, különleges aromájú ízesítő a gyömbérfélék családjába tartozik, és az arab országok kultúrájában a vendégszeretet jelképezi. Etiópiában tradicionálisan a gyömbér használatos, a török kávéban pedig gyakori vendég a fahéj, ami az egyébként elég markáns feketét egy kicsit megszelidíti. 

Kaphatók olyan kávék is, amik már eleve ízesítettek, nem kell semmit sem külön hozzáadni, hogy „felturbózzuk”. Ezek úgy készülnek, hogy az aromát rápermetezik a már megpörkölt kávészemekre, és ezután darálják le. Ugyanúgy instant kávékból is találunk számtalan variációt gourmet shopokban.

Kapszulás kávékból is ki lehet fogni nagyon finom ízesítettet, főleg karácsony környékén jön elő több gyártó is különböző variánsokkal. Ez nagyon kényelmes, mert pikk-pakk megvan az kávé, és még a külön ízesítéssel sem kell bajlódnunk. Tavaly én a makadámdiósra kattantam rá nagyon…