Szeretjük a kávét feketén, szeretjük cappuccinoként, de, valljuk be, néha valami másra vágyunk. Ilyenkor kerülhetnek elő a különböző szirupok és egyéb ízesítők, amikkel feldobhatjuk a kávénkat, na és a hangulatunkat!

Szirupokból hatalmas a választék, és viszonylag sok helyen elérhető. Készíthetünk isteni marcipános jellegű kávét mandulással, feldobhatjuk feketénket egy klasszikus csokissal, de akár kókusz-, menta-, vagy karamellsziruppal is. Azt azonban jó, ha fejben tartjuk, hogy ezek cukorszirupok, amivel, ha nem bánunk óvatosan, akkor könnyen túlédesíthetjük és ezzel tönkretehetjük a kávét. Az ilyen ízesített kávék a kávézóláncokban is népszerűek, és tényleg nagyon finomak, de nem árt tudni, hogy egy nagyobb adag kalóriatartalma megegyezik egy főétkezéssel.

Azért kis odafigyelés mellett természetesen „büntetlenül” fogyaszthatjuk, hoztam is nektek egy csodás receptet, amit a Nespresso receptes oldalán találtam.

Dupla créme brulee latte macchiato

Készítsetek meleg tejhabot.

Egy üvegpohárba öntsetek 3 cl crème brulée szirupot, majd egy adag ristrettot.

Jól keverjétek össze, adjátok hozzá a tejhabot, majd öntsétek rá óvatosan a tejet. Végül adjatok hozzá még egy adag espressot. Díszítés: A tejhab tetejére szórjátok rá a barna cukrot, hogy homogén állaga legyen, majd karamellizáljátok a karamellizáló pisztoly segítségével, mint az igazi crème brulée esetében.

A kávét természetesen nem csak szirupokkal ízesíthetjük, de fűszerekkel, vagy egy kis alkohollal is. Tökéletes választás a fahéj, amitől egy kicsit megszelídül a kávé, illetve a kardamom, amivel valódi arab hangulatot varázsolhatunk. Mindegyikkel óvatosan bánjunk, mert nagyon intenzív fűszerek! Barnacukorban eltett narancs-, illetve citromhéjjal is nagyon különleges hatást érhetünk el, csak arra ügyeljünk, ha ilyet készítünk, hogy a héjról minden esetben alaposan távolítsuk el a fehér részt, különben keserű lesz!

Az alkoholos kávék közül nem vitás, hogy a legnépszerűbb a whiskey-vel feldobott ír kávé, de próbálkozhatunk krémlikőrökkel is, ezekkel biztosan nem nyúlunk mellé!