Vietnám száz év alatt a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjévé nőtte ki magát. A kávéexportból származó bevételek hatalmas segítséget jelentettek és jelentenek ma is a szegénység csökkentésében, de az országnak a környezeti problémákkal is szembe kell néznie. Nem meglepő, hogy a kávékészítés módja is eltér kissé az általunk megszokottól, de mielőtt elárulnám, mi a különbség, lássuk, hogyan lett Vietnám a világ egyik legnagyobb kávétermelője és exportőre!

Az első ültetvényeket franciák létesítették még a 19. század derekán, és a kávétermesztés már a 20. század elejétől komoly bevételi forrást jelentett Vietnám számára. Azóta a vietnámi kávéipar sokat fejlődött és az ország gazdaságának egyik pillérévé vált. A vietnámi háború visszaesést hozott a termesztésben, de a háborút követő gazdasági reformoknak köszönhetően az ágazat újra fejlődésnek indult.

A ’90-es évek végén több kávétermesztéssel és forgalmazással foglalkozó nagyvállalatot alapítottak, például a Vietcoffee-t, a Trung Nguyent és a Highlands Coffee-t, amely Vietnám legelső színtisztán magánvállalkozása, ezzel egy időben több külföldi vállalat is megjelent az országban. Az évtized végére Vietnám a világ második legnagyobb kávéexportőrévé a világ második legnagyobb kávétermelőjévé lépett elő Brazília után és ezt a pozíciót a mai napig tartja.

A termés volumene 2013-ra megközelítette a másfél millió tonnát. A kávé Vietnám második legfontosabb exportcikke a rizs után, de a termelés nagyarányú növekedésének hatására csökkent a kávé világpiaci ára, amely nehéz helyzetbe hozta a kisebb exportcégeket. 2012-ben még 127 ilyen vállalat működött, közülük egy éven belül 56 jelentett csődöt.

Az országnak szembe kell néznie környezeti problémákkal is. A ’90-es években, amikor még magas volt a kávé ára, néhol teljes erdőket taroltak le, hogy helyet csináljanak az újabb kávéültetvényeknek. A gyomoktól és kártevőktől növényvédőszerek nagymértékű használatával szabadulnak meg, ami viszont talaj- és vízszennyezéshez vezet. Vietnámban túlnyomórészt kis, családi ültetvényeken termesztik a kávét, így a problémára az lehetne a megoldás, ha egy központi program keretében megtanítanák a farmereket, hogyan folytathatják a termesztést környezetkímélőbb módon.

Az ország földrajzi és éghajlati adottságainak megfelelően a területek túlnyomó részén Robusta kávét termesztenek, de vannak kormányzati törekvések arra nézve, hogy növeljék az Arabica részarányát, és a Kopi Luwak előállítását is szeretnék támogatni – ezt egyébként a vietnámiak „menyétkávénak” hívják. A szüret novembertől áprilisig tart, a kávécseresznyét általában a száraz feldolgozási eljárásnak vetik alá, amely lágyabb ízű, kevésbé savas kávét eredményez.

A délkelet-ázsiai országban a kávékészítés módja is eltér némiképp az általunk megszokottól. A kávét adagonként készítik, általában az asztalnál. A csészébe sűrített tej kerül, majd egyenesen a csészébe helyezik a szűrőt a kávéőrleménnyel együtt és forró vizet öntenek rá, amely lassan csöpög át a szűrőn. Általában hideg vagy meleg teával kínálják. Érdekesség, hogy hasonló, vietnámi stílusban készült kávéval az USA-ban is találkozhatunk: a Louisiana államba bevándorló vietnámiak az otthoni ízeket keresték, és így fedezték fel maguknak a New Orleans-i, cikóriával kevert francia pörkölésű kávét, amely hasonló ízélményt nyújt, mint a tradicionális vietnámi kávé.

Aki szeretne még többet megtudni a vietnámi kávéról, annak ajánlom ezt a kétrészes videót is, amely a termesztéstől a fogyasztásig minden lépést bemutat.