Szent Ilona szigete mindenkinek ismerősen csenghet, aki figyelt a történelem órákon. Ez a sziget az Atlanti-óceán déli részén fekszik, de leginkább onnan ismerjük, hogy Napóleon itt töltötte száműzetését 1815-től, és 1821-ben itt is halt meg.

A szigetet 1502. május21-én fedezte fel egy portugál hajós, João da Nova portugál hajós, és a lakatlan területre egy kápolnát és néhány házat épített, de csak a hollandok hozták létre az első települést 1645-ben.

Amit azonban kevesen tudnak, hogy a szigeten termő kávé a gourmet világ egyik nagy kedvence. Ugyan már Napoleón is ódákat zengett róla, de csak az 1990-es években lett ismét népszerű és keresett kávé. 

A kávét egy Jemenből hozott kávécserjéből honosították meg a szigeten a 18. században. A Kelet-India Társaság 1733-ban a Houghton nevű hajóval hozta az első Bourbon szemeket. A vulkanikus szigeten kiváló a termőtalaj, ami a szubtrópusi klímával kiegészülve tökéletes környezet a minőségi kávé termesztéséhez. 

A kávészakértők egyedi karaktere miatt nagyon kedvelik, és képesek akár 80-90 dollárt is kifizetni egy alig félkilós csomagért. Kiegyensúlyozott, kissé savas és testes kávé a St Helena. Virágos-gyümölcsös gyümölcsös ízekkel bír, de a jemeni származásának köszönhetően a karamell is erősen dominál benne.

A St Helena nem egy egyszerű Arabica kávé, hanem egy különleges „Green Tipped Bourbon Arabica”, vagyis zöld hegyű Bourbon Arabica. Ennek a fajtának a termesztése és betakarítása nagyfokú odafigyelést igényel, nedves eljárással dolgozzák fel, és közepesen pörkölik, hogy megőrizze értékes tulajdonságait az igazi kávéélvezőknek és szakértőknek. Nagyon odafigyelnek a természetességre is, így a földeket csak természetes trágyával teszik termőbbé, és a kávék mosását is tiszta patakvízzel végzik.