Az év elején a száraz időjárásra és az emiatt rossz terméseredmény-kilátásokra való tekintettel megugrott a robusta kávé ára. A júniusi esőzésnek köszönhetően azonban még a tavalyinál is jobb lesz a termés, ami azt eredményezte, hogy a robusta ára három éves mélypontra került.

Az év elején a világ legnagyobb robusta termelő országában, Vietnamban egész évre különösen száraz időjárást jósoltak. A várható exportálható kávé mennyiségére vonatkozó várakozásokat 30 százalékkal csökkentették a szakértők. Emiatt a robusta kávé árfolyama meredeken nőni kezdet, és még az arabica kávé árához viszonyítva, arányosan is emelkedett.

Vietnám a világ legnagyobb robusta termelője, csapadékos időjárás kedvez a kávécserjék fejlődésének


Júniusban azonban sokkal csapadékosabbra fordult az időjárás, ami kedvezett a robusta termésnek. A várakozások szerint 27-29 millió zsák, 1,6-1,7 millió tonna robustát takarítanak majd be az előző év 25 millió zsákos, másfél millió tonnás eredménye után.

Egy zsákba 60 kilogramm kávé fér


A márciusi csúcsok után 20 százalékos leértékelődés volt tapasztalható a robusta árjegyzésében, amely elérte három éves mélypontját: 2010 decembere óta nem volt ilyen alacsony, a kedvező terméseredmény-kilátások miatt kilogrammonként 1,6 dollárra esett az ára.

A kávékereskedelem körülbelül 30 százalékát teszi ki a robusta, 70 százalékát az arabica. A kávé árát ezek árfolyama határozza meg, bár a robusta nem rosszabb minőségű, mint az arabica, mégis ritkán fogyasztják önmagában, inkább kávékeverékekhez használják. Szakértők szerint a hazai kávé árakba ez az áresés lehet, hogy csak két év múlva épül majd be.