Ázsia és a kávé. Régen nem volt túl erős a kapocs a kettő között, mert az ázsiaiak inkább tea termeléssel foglalkoztak. A frissítők piacát Ázsiában egyértelműen a tea dominálta, egészen az 1990-es évekig. Azóta az ázsiai kávépiac látványos növekedésnek indult és a világ kávéiparának fókuszába került, Vietnám például a világ második legnagyobb kávéexportőrévé lépett elő.  

Nemcsak a kávé maga, hanem a kávézás kultúrája is egyre népszerűbb Ázsiában. A kávézók gombamód szaporodnak, például Szingapúrban már több kávézó létezik, mint bár, és nem szokatlan látvány az sem, hogy éjfél körül is tele vannak a kávézók vendégekkel.

Ázsiában általában helyi termesztésű, robusta típusú kávébabból készített italokat fogyasztanak. Ezek olyan kávébabok, amelyek egyébként az olcsóbb kategóriát képviselik a világpiacon, és érdekességük, hogy 70%-kal több koffeint tartalmaznak, mint az arabica kávébabok (amelyek legfőként Dél-Amerikában teremnek). Alapvetően az érdeklődés részükről leginkább a saját maguk által termelt, robusta alapú kávékra irányul, azon belül főként az instant kávékra, legyenek azok 3 az 1-ben, vagy akár a gyógynövényeket is tartalmazó 4 az 1-ben típusú kávék, de a lényeg, hogy fogyasztásra készek legyenek a termékek. A kávépiac fejlődésével viszont a figyelem is fokozatosan átkerül az arabica alapú kávékra, nemcsak a növekvő GDP, de az urbanizáció és a demográfiai robbanás miatt is. Lassacskán a minőség is egyre fontosabb lesz, illetve az igény a kávékülönlegességek iránt.

Az ázsiai kávé készítési módszerek is érdekesek, létezik például Vietnámban egy Phin nevű, különböző méretekben kapható kis rozsdamentes acélból készült, az alján lyukas edényke és a bele illő szűrő, amivel pár perc alatt finom kávét lehet készíteni. Az így készült kávé nem lesz olyan sűrű, mint az espresso de egy filteres kávénál erősebb. A kis edény aljába kell az őrölt kávét tenni, rá a szűrőt, ami egy kicsit lenyomja a kávéőrleményt és óvatosan felönteni forró vízzel, majd lefedni és 3-4 perc alatt megvárni, míg átcsöpög a víz a kávén a poharunkba.

Vannak azonban, akik a mai napig nem tudták elkötelezni magukat a kávé vagy a tea mellett, ezért kávéteát fogyasztanak, mint ahogy azt egy szingapúri sztoriban olvastam, ahol hősünk - aki azóta fűszerboltot nyitott - délutánonként a yuanyang kávé-tea keverékkel ébresztgette magát.

További olvasnivalók Ázsiai kávé kapcsán:

 Vietnám a feltörekvő világelső