Reggel kávéval indítjuk a napot, délelőtt egy kis tea, ebéd után megint egy kávé… ismerős, ugye? A koffein segít, amikor fáradtak, nyűgösek vagyunk, ha frissen, új lendülettel szeretnénk folytatni a munkát, tanulást, vagy egyszerűen csak vidáman, mosolygósan akarunk nekiindulni a napnak.

A koffein egy alkaloid vegyület, ami az agykérget stimulálja, és hatással van a központi idegrendszerre is. A koffeint számos pozitív élettani hatása miatt nem csak az élelmiszeripar, de a gyógyszeripar is felfedezte magának: a fájdalomcsillapítók többsége és néhány meghűlés elleni gyógyszer hatóanyagai között is megtalálható. Ezt a sokoldalú vegyületet nagyon régóta használják az emberek élvezeti szerként. Koffeint tartalmaz a kávé, a tea és a kóladió, és az ezekből készülő italok, valamint számos energiaital is.

Nem mindegy, miből mennyit iszunk, ha fel szeretnénk frissíteni magunkat. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a rövid kávé erősebb, mint a hosszú, ezért sokkal több koffeint tartalmaz, pedig épp az ellenkezője igaz: egy espresso 60-70 mg, egy hosszúkávé 90-100 mg koffeint tartalmaz. Egy fél literes kóla 50 mg, egy doboz energiaital márkától függően nagyjából 80 mg, egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg, míg egy bögre fekete tea 40 mg koffeinnel pörget fel. Pozitív hatással van az állóképességre is, így sportoláskor is sokat segít.

Én a kávéra esküszöm, persze mértékkel. Egy csésze kávé már öt perc után csökkenti a fáradtságérzetet, növeli a koncentrációképességet, így segítséget jelenthet a munkahelyi megbeszélések során, vagy éjszakázáskor. A tea ezzel szemben lassabban, hosszú távon fejti ki hatását, így tovább is tart.

A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, de csupán elenyésző mértékben

Míg kis mennyiségben áldásos hatású, addig nagyobb mennyiségben a koffein ártalmas is lehet. A felnőtteknél 400 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, magas vérnyomást, szívritmuszavart, szorongást, pánikrohamot idézhet elő, vagy akár egy súlyosabb migrént.

Bátran ihatjuk tehát kedvenc italunkat, de tartsuk meg itt is a kevesebb néha több elvet! :)