Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van élet az ír kávén túl! : Alkoholos kávékülönlegességek

Sokunk számára elképzelhetetlen a nap kávé nélkül, ugye? Mit szólnánk hozzá, ha a feketénket megbolondítanánk kedvenc likőrünkkel? Felfrissít, feldob, energetizál; mindezt egy különleges kávékoktéltól kapjuk, melyben a feketekávé ereje és aromája az alkohol személyében egy különleges útitársra talál és egy igazán ütős párost alkot vele. Apropó, utazás: ha részt vettünk az „alkoholos kávékoktélos utazásban”, ne felejtsük, hogy nem ülhetünk a volán mögé!

A klasszikus

Kávé és alkohol? Ír kávé, vágjuk rá azonnal. Bizony, ez az ír whiskey-vel, karamellizált barnacukorral és tejszínnel vegyített stílusos klasszikus kikerülhetetlen, ha kávékoktélokról beszélünk. A designos mini korsóra emlékeztető, hőálló üvegpohárban kínált „habzó” ital megjelenése és zamata is a híres ír Guiness-t juttathatja eszünkbe. Vegyíteni a kellemest a hasznossal: az ír kávé története erről tesz tanúbizonyságot. A whiskey-s kávét állítólag először egy veszteglő repülőgép utasainak szolgálták fel, hogy átmelegítsék és megnyugtassák őket. A recept ezek szerint nagyon jól bevált! … És még valami fontos apróság: tudtátok, hogy a whiskey-t „e”-vel írják az írek és „e” nélkül a skótok?

Mivel „javítsuk fel” a kávénkat?

Nyilván az igazán jó kávét nem kell feljavítani, hanem inkább még különlegesebbé, alkalmibbá lehet tenni, de mégis „feljavított” kávénak, azaz Caffe correttónak nevezik az alkoholos kávékat. Minden országnak megvan a kedvenc alkoholos itala, így az alkohol tartalmú kávék is legalább olyan sokfélék, mint ahány féle párlat létezik. Az olaszok leggyakrabban egy kis brandy-t, grappát, whiskey-t, rumot (párizsi kávé), konyakot (cobbler kávé), amarettót, a likőrök közül leginkább a csillagánizs alapúakat (sambuca, mistrà) keverik a kávéba, de találhatunk olyan különleges alkoholokat is a terítéken, mint a Maraschino, egy dalmáciai cseresznyelikőr. Térjünk ki egy igazi ínyenc torinói likőrre is, a Bicerinre, amelyet a híres mogyorós csokoládé, a Gianduja ihletett. A bicerines kávét a helyi kávéházakban citrommal kínálják. A kávét szervírozhatják az alkohollal összekeverve, de sok helyen a kávét és az alkoholt külön szolgálják fel, így mi csepegtethetjük a kívánt mennyiségű likőrt az italunkba.

A grappával „dúsított” caffe correttóhoz általában eltérő szőlőfajtákból készült grappát adnak, hogy ízük jobban érvényesüljön a kávé erős aromája mellett. Nem csak a törkölypárlatot, hanem különböző típusú alkoholok keverékét is használják az espresso kiegészítőjeként: egy adriai-tengerparti városkában, Fanòban például rumot, brandyt és csillagánizs likőrt adnak a kávéhoz és ezt cukorral, valamint citrom-és narancshéjjal ízesítik. Az izgalmas italt Morettának keresztelték. 

Kávékoktélok Európából

A franciáknál a normandiai café arrosé vagy café calva elnevezés az almaléből készült Calvados párlat és a feketekávé együttesét takarja. A spanyoloknak is megvan a saját variációjuk: a kedvelt carajillót a legenda szerint a spanyol hódítók Kubában keverték ki először, amikor kávéjukba rumot öntöttek. A leghíresebb likőrös (orujo hozzáadásával készült) kávékat Galiciában kóstolhatjuk meg. A rumon kívül whisky-vel, brandy-vel és ánizslikőrrel is készítenek feljavított kávét, gyakran cukorral, citrommal és fahéjjal is ízesítik. Görögországban pedig az ouzós kávé számít igazi kuriózumnak.

Hagyjuk egy kicsit magunk mögött a mediterrán országokat és tartsunk északnak: Németországban is találunk ugyanis ismert alkoholos kávékat, elég a Rüdesheimer Kaffeéra gondolnunk, amely feketekávéból, Asbach Uralt brandy-ből, cukorból, vaníliacukorral kevert tejszínből készül, Nagy-Britanniában pedig előszeretettel csepegtetnek gint a feketébe. Nézzünk utána a skandináv országok szokásainak is; elvégre mégiscsak ők a világ legnagyobb kávéfogyasztói, és köztudott, hogy az alkoholt sem vetik meg. A híres vodka, ugyebár... Igen, a moonshine mellett a vodka a kávé fő kísérője a Karsk nevű skandináv kávékoktélban, bár a vodkás verziót sokak szerint inkább orosz kávénak illik nevezni. Az akvavit nevű, fűszeres szeszes ital szintén gyakran köt ki kávéban.

Folytassuk a vodkával, amelyet nem csak a skandinávok locsolnak a kávéjukba. A feketekávé, a tej és a kakaópor mellett a vanília ízesítésű vodka az Espresso Martini fő alapanyaga. Egy másik ismert koktél az úgynevezett diplomatakávé, amely elkészítéséhez tojáslikőrt keverünk az espressóba, majd tejszínhabbal, kakaóval, fahéjjal díszítjük. És még sokáig folytathatnám a különféle vidékek jobbnál jobb koktéljaival, de inkább kimegyek a konyhába és készítek egy café arrosét. Javaslom, Ti is próbáljátok ki valamelyiket ezek közül!

 Ha nem tudsz választani, itt is találsz még egy pár receptet:

A kávé és az alkohol jó barátok

Alkoholos kávéreceptek télire

0 Tovább

Miért hosszú és miért sétálnak vele?

Igen, igen. Az amerikai kávéról van szó. Az amerikaiak a brit hagyományokat követve eredetileg inkább teáztak, mint kávéztak, majd a híres 1773-as bostoni teadélután után - amikor is a bostoni kikötő vizébe öntöttek több tonna teát tiltakozásképpen a teára kivetett adók megemelése ellen - számottevően megnőtt a kávéfogyasztás. Teát inni ugyanis többé nem bizonyult hazafias cselekedetnek. A gyarmatosítók ezután előnyben részesítették a dél-amerikai termelőket és az Egyesült Államokban fokozatosan olyan népszerű lett a kávéfogyasztás, hogy az 1900-as évekre, a világ kávétermelésének felét az USA államaiban itták.

De miért hosszú kávé és miért sétálnak vele?

Nézzük meg, milyen út vezetett a filmekből oly jól ismert „sétálós” kávéig. Eleinte az úgy nevezett cowboy coffee volt a legelterjedtebb, amelyhez a kávét megpörkölték a tűz fölött, majd mozsárban összetörték és egy edényben felforralták. Az ital „hossza”, vagyis az, hogy mennyi vízben úszkált a kávéőrlemény, már akkor is az edény méretén múlott. 

Az 1800-s évek végétől vált népszerűvé az a kávéfőző gép, az úgynevezett percolator, mely alulról melegíti a vizet, majd a felfelé áramló gőzből kicsapódó víz felülről átfolyik a kávéőrleményen és folyamatosan cirkulál, amíg a készülék be van kapcsolva. Ezzel a módszerrel már meg lehetett akadályozni, hogy kifusson a kávé és egyszerre nagyobb mennyiségű kávé is lefőzhetővé vált attól függően, hogy mekkora kávéfőzőt vásároltak.

A percolator működési elve

Néhányan, akik az ezzel a géppel készített kávéjukat kicsit kesernyésnek találták, ízesíteni kezdték fahéjjal, kakaóval, később különféle szirupokkal. Amikor a társalgás és társasági élet egyik formájaként jelent meg a fekete fogyasztása, igény mutatkozott a hosszabb ideig kortyolgatható és gyorsan elkészíthető kávéra, így terjedtek el az akár otthoni, akár kávéházi, éttermi használatra alkalmas filterpapírba helyezett kávéőrleményen keresztül vizet csöpögtető kávéfőzők, melyekbe tetszés szerinti mennyiségű vizet lehetett tenni, így hosszan iszogatható, kevésbé sűrű kávéhoz jutottak a beszélgetőpartnerek. 

csöpögtetős kávéfőző

Az autózás megjelenésével országszerte nyíltak az autóutak mellett a kávézók, ahol akár helyben lehetett elfogyasztani a kávét, akár hosszú poharakban elvihető változatban is kínálták az italt. Innen pedig már csak „egy lépés” kellett a sétálva kávézáshoz és a szexibbnél szexibb úgy nevezett „travel mug”- okhoz, vagyis utazó bögrékhez. Így jutottunk el a felhőtlenül beszélgető, sétálgató, vagy elfoglaltan rohanó, kezében hosszú poharat szorongató amerikai emberekről filmekben és újságokban oly sokszor látott képekig.

Mindeközben a kávé ízesítése is mesteri fokozatra fejlődött. Hogy kedvünkre való-e ez a kép, vagy sem azt elég összetett dolog eldönteni, az eszpresszó hívei néha csak „híg löttynek” nevezik az amerikai kávét, pedig rendkívül sok finom recept is készíthető amerikaiasan, egy jó eszpresszót vízzel felöntve. Az alábbi amerikai kávé inspirálta Nespresso recept például kifejezetten finom, igazán jó választás nyáron hideg vízzel, vagy jégre hűtve:

Készítsünk el egy adag espressot egy shakerben, majd adjunk hozzá vizet és jeget tetszés szerint. Alaposan rázzuk össze, készítsünk elő egy magas receptes üvegpoharat, tegyünk bele citrus gyümölcsöket, néhány menta levelet, 2 kiskanál barna cukrot és dolgozzuk össze egy törőfával.

Töltsük fel a poharat jéggel majd adagoljuk hozzá a shakerben lehűtött kávét!

Díszítésképp használhatunk mentát is. És íme, ilyen szép, hűsítő finomságot kapunk:

0 Tovább

Kis szerkezet, nagy mérföldkő: a kotyogós

A kávé Európába érkezése csak a kezdet volt: az egzotikus kuriózumként kezelt italt bizony meg kellett ismertetni és szerettetni az öreg kontinens népeivel. A huszadik században a kávé már egyre inkább elterjedt és egyre több fogyasztót szerzett, azonban egy szimpatikus, bajszos embernek és egy aranyos kis kütyünek köszönhetjük, hogy a kávézókból beköltözött a konyháinkba. Ismerjük meg tehát a napjainkig már mintegy 220 millió eladott példánnyal büszkélkedhető kotyogóst és olasz feltalálóját!

Alfonso Bialetti és forradalmi találmánya

A kotyogós atyja, Alfonso Bialetti 1888-ban született az észak-olaszországi Piemont tartományban található Omegna városkában. A régió nagy hagyománnyal rendelkezett a fém megmunkálás területén, azonban Alfonso Franciaországot választotta gyakorlatszerzése helyszínéül: egy évtizedet töltött egy francia alumíniumgyárban. A hazatérő fiatalember 1918-ban félkész alumíniumtermékeket árusító boltot nyitott Crusinallóban. Kezdetben megrendelésre gyártott fém tárgyakat, öntöttvas formákat, emellett azonban egyfajta kísérleti labort is üzemeltett.

Kreativitásának mesterműve azonban 1933-ig váratott magára: ekkor pattant ki fejéből ugyanis a Moka Expressz ötlete, amellyel forradalmasította és „demokratizálta” a kávéfőzést. Alfonsót egy teljesen hétköznapi, átlagos házimunka ihlette meg: a mosás. A nők egy nagy kádban főzték ki az ágyneműket, amelybe a meleg víz egy központi, lyukacsos tetejű vezetéken keresztül, fentről lefelé érkezett. Alfonsóban felmerült a kérdés: „miért ne lehetne ugyanezt a módszert használni a kávékészítésnél is?”.

Nem a kotyogós volt az első kávéfőző gép, hiszen a bárokban már jelen voltak az hatalmas, bonyolult használatú, éttermi kávéfőzők, ezek alternatívájaként jelent meg egy egyszerű, gazdaságos kisebb gép, a helyes kis otthoni kotyogós prototípusa. Bialetti a modern technikát vegyítette az olasz eleganciával és szakértelemmel. Egy kis méretű, három részből álló alumínium egységet tervezett, mely egy sima főzőlapon melegíthető fel. Amikor az alsó rész felforrósodik, a megnövekedő nyomás a meleg vizet a csövön keresztül átpumpálja a kávéval megtöltött tartálykán, amelyen keresztül a már elkészült kávé a legfelső részbe szivárog, onnan pedig a csészénkbe kerül.

Miután az ötlet megszületett, Bialettinek már „csak” tökéletesíteni kellett azt: kidolgozni a részleteket, hogy a víz megfelelő módon áramoljon keresztül a készüléken. Mivel a főként egyedül dolgozó feltaláló az alumíniumhoz értett, a formatervezéshez azonban nem, a design kitalálása is problémát jelentett. A karakterisztikus, nyolcszögletű Art Deco formát más, akkor divatos márkáktól koppinthatta le, ám az még az ötvenes-hatvanas években és – mivel a forma azóta is csak minimálisan változott – napjainkban is a Bialetti egyik védjegye. A másik védjegyet csak később fogom elárulni. :-)

Hogyan hatott a kotyogós a társadalomra?

Az olcsón beszerezhető masina működése egyszerű, praktikus, gyors és gazdaságos, a baristákká avanzsált háziasszonyok pedig otthon is éttermi minőségű kávét tudtak előállítani. A kávézás így már nem csak a drága kávézókban időző gazdagok kiváltsága volt, hanem egy mindenki által hozzáférhető, hétköznapi szokássá vált. A plakátokról az „otthon is olyan kávé, mint a bárokban” szlogen hívogatta az embereket, akik olasz gazdasági csoda idején a beszerzendő jóléti cikkek listájára a kotyogóst is felvésték. A fasizmus eltűnésével előtérbe kerültek az addig mellőzött „divatos amerikai” szokások, mint a kávézás, és a nemek egyenlőségének elve is népszerűbb lett, kedvezve az otthoni kávéfőzésnek: bizony már egyre gyakrabban lehetett rajtakapni a konyhában settenkedő férfiakat, amint az addig a hölgyek felségterületének számító helyiségben kávéjukat készítik. A főként a férfiak körében elterjedt kávéfogyasztás egyébként a női emancipáció egyik jelképévé is vált, a kávét kortyolgató, cigarettázó nő alakjával.

A kotyogós meghódítja a világot

A népszerűségig azonban még hosszú út vezetett, mivel a kotyogós először csak a régión belül, korlátozott számban terjedt el; az első öt évben a Bialetti mindössze 6-7 munkással dolgozgatott és mintegy 70 ezer darabot adtak csak el. Marketingjét a háború után fia, Renato indította be; a nagyszerű kereskedelmi érzékkel megáldott ifjú ipari szintre emelte apja találmányának gyártását. A keresletet nagyszabású kampánnyal, rádiós, televíziós, újságban megjelenő hirdetésekkel és óriásplakátokkal támogatta és ő emelte a Bialettit a legnagyobb olasz kávékészítési eszközöket forgalmazó cégek közé. Renato az évenként megrendezett Milánói Vásárt is ellepte hirdetéseivel; a legnagyobb durranás azonban kétségkívül az 1956-os rendezvény volt, amelyen egy kotyogóst mintázó, hatalmas szabadtéri szobrot emeltetett. Munkájának köszönhetően a hatvanas években átlagosan öt nap alatt adott el akkora mennyiséget, mint apja a feltalálást követő öt évben!

Itt érkezünk el végre a másik védjegyhez: ez nem más, mint az 1958-ban életre hívott, reklámokban és a termékeken is feltűnő bajuszos emberke, amely ma is a Bialetti jelképe. A kotyogós elterjedésével ugyanis más is felismerte a találmányban rejlő potenciált, így megjelentek a Bialetti konkurenciái. Renato tudta, hogy termékének egy új, összetéveszthetetlen védjegyre van szüksége, így megszületett az apjáról mintázott kedves, bajuszos öreg, egy szerethető és nosztalgiát ébresztő figura, aki felemelt ujjával talán épp egy eszpresszót rendel.

A nosztalgikus érzés ma már a kotyogóshoz köthető: a Bialetti időnként előáll érdekes fejlesztésekkel, újdonságokkal, ám a 80 éves designon nem változtatnak. És ezt okosan teszik, hiszen a Nutella, a FIAT 500 és a Vespa mellett bizony a Moka Expresszt tartják a legikonikusabb Made in Italy terméknek.

4 Tovább

Hogyan került a kávé a csészémbe?

„Azért mégiscsak tudnak valamit ezek az olaszok” – motyogjuk reggelente, miközben álmosan támolyogva bebotorkálunk a konyhába, valahogyan sikerül kitapogatni a kávéfőző gépet, és elkészíteni az életmentő nedűt. A gomb megnyomásától az utolsó kortyig nem telik el több mint három perc, és kezdődhet is a nap. Azt azonban biztosan nem gondoljuk végig, milyen hosszú utat tett meg kávénk  a cserjétől a csészénkig. És lehet, hogy elsősorban nem is az olaszoknak kellene hálálkodnunk?

 

Honnan jön a kávé?

Espresso, presszókávé, vagyis ’gyors kávé’. Elkészítése valóban gyors és egyszerű, az európai népek – élükön a legendás Itália – pedig kikerülhetetlenek, ha kávéfőzési kultúráról beszélünk. A kávéőrlemény előállítása azonban egy igencsak lassú, aprólékos, kényes folyamat, amely messze, a tengerentúlra kalauzol minket. A kávé ugyanis kizárólag a „kávéövben”, vagyis a Ráktérítő és a Baktérítő közti sáv trópusi éghajlatán érzi jól magát, így sajnálatos módon Európa az egyetlen olyan lakott kontinens, amely alkalmatlan a kávétermesztésre.

A kávé igencsak kényes, optimális feltételek mellett is csak a negyedik évtől kezd teremni. A kávécseresznyéről szóló posztomban már részletesebben bemutattam ezt a helyes kis termést, melynek beéréséhez fajtától függően 6-11 hónapra van szükség. A fiatal kávénövényre sok veszély leselkedik: a kártevőknél (melyek csak az arabicát támadják, a robusta koffeintartalma már nekik is túl nagy) nagyobb ellenség a szélsőséges időjárás, az aszály vagy az intenzív esőzés, az erős szél és a fagy, amely akár egyetlen éjszaka alatt több éves munkát tehet tönkre. Éppen ezért az esetleges hurrikán előrejelzésekre, fagyokra a tőzsde is érzékenyen reagál.

 

Mennyiség versus gyorsaság: melyik az ideális szüret?

Amikor a szemek fényessé, élénkvörössé válnak, elérkezik a szüret ideje. Ez a kávétermesztés legköltségesebb és legmunkaigényesebb fázisa, ezért az ültetvényeken a család több tagja és idénymunkások is dolgoznak. Több féle szüretelési technikát különböztetünk meg: a kávészemek folyamatosan érnek, ezért a kézi szüreteléssel lehet a legtöbb érett termést betakarítani. Ennek lényege, hogy első körben csak az érett szemeket szedik le, az éretleneket a növényen hagyják. Ez azonban nagyon idő- és munkaerő igényes, így a nagyobb hozamú területeken a költséghatékonysági szempontot szem előtt tartva inkább az úgy nevezett lehúzó szüretelést alkalmazzák, mely során a növényről egyszerre távolítják el az érett és éretlen szemeket is.

 Ahol a legkisebb hiba is végzetes lehet: a kávé feldolgozása

A leszüretelt kávécseresznyéket nem szabad sokáig váratni, feldolgozásukat azonnal meg kell kezdeni. Két alapvető eljárás ismert: a hagyományos, száraz eljárás során a kávécseresznyét napon vagy szárítóban szárítják, ponyvára teszik őket és a levegőbe dobálják, hogy a felesleges részeket a szél kifújja, majd a gyümölcsöt megtörik, kiszedik a babokat és megtisztítják őket a gyümölcshústól. A szárítás alatt sincs idő pihenésre: a terméseket folyamatosan forgatják, éjszaka pedig óvni kell őket a párától. A szárítást két héten belül be kell fejezni, különben megindul az avasodás.

A nedves eljárást főként olyan területeken (pl. Latin-Amerikában) alkalmazzák, ahol a magas páratartalom és a heves esőzés kizárja a lassú szárítást. Az így készült kávé savasabb ízvilágú, míg a száraz eljárással készült változatok testesebbek és édesebbek, aromásabbak. A nedves feldolgozásnál a gyümölcsöt vízzel teli tartályokba teszik, majd ezt követően a termést megtisztítják, kimagozzák, a magokat fermentálják, vagyis erjesztik; ez egyrészt megtisztítja a babot a maradék gyümölcshústól, másrészt kialakítja jellegzetes ízvilágát. Ismét mosás következik, mely során az egészséges szemek elmerülnek, a sérültek így könnyen kiszűrhetők, végül pedig megszárítják őket. A szárítás történhet udvarokon (3-20 nap) vagy szárítógépekben (6-20 óra), és nagy odafigyelést igényel: a magokat óvni kell a párától, állandóan mozgatni kell őket, vigyázni kell, hogy 40 foknál alacsonyabb maradjon körülöttük a hőmérséklet (különben tovább erjednek). A szárítás végén a magok nedvességtartalmának pontosan 12%-nak kell lennie; ha ennél alacsonyabb, veszít az aromájából, ha pedig magasabb, penészedni kezdhet.

 

Az utolsó simítások a tengerentúlon: válogatás és szállítás

A válogatás, mely során eltávolítják a sérült, elszíneződött szemeket, szintén történhet kézzel és géppel. Előbbi ugyancsak sok időt és nagy figyelmet igénylő folyamat, elsősorban nők végzik. A kávé minősége jelentős mértékben függ a megfelelő, aprólékos válogatástól. A gépi válogatás kevésbé pontos, mint a kézi, viszont olcsóbb. A gép egy speciális kamera segítségével képes kiszűrni a nem megfelelő színű szemeket, fejlettebb változataik pedig az éretlen, sérült magokat is felismerik. A zöldkávé tárolása sem egyszerű, hiszen a magokat óvni kell a párától, a túlzott napfénytől és a szélsőséges hőingadozástól. 60 kg-os zsákokba töltik őket és hajón szállítják hozzánk, Európába.

A pörkölés módjai: hogyan alakul ki a jellegzetes aroma?

A viszontagságokon keresztülment nyerskávét végre kezelésbe vehetik az európai pörkölők. Kezdetben serpenyőben, napjainkban már az ipari mennyiségekre tervezett pörkölő gépekben végzik a folyamatot, melynek célja a karakterisztikus aromák előhívása. A gépek hirtelen nagy hőt (210-220 Celsius fok) fejtenek ki, majd pörkölés után a kávét hirtelen lehűtik. A zöld kávészemek megbarnulnak és elvesztik maradék víztartalmukat is, térfogatuk viszont megnő, porhanyóssá, könnyen őrölhetővé válnak. A pörkölésnél is el kell találni az „arany középutat”, hogy a szemeket ne pörköljük túl, de ne maradjanak keserűek se. A négy fő pörkölési mód: hamburgi (a kávészem világosbarna), bécsi (középbarna), francia (sötétbarna), olasz (fekete).

 

A kávé befut végállomására

A pörkölt babokat az üzemekben ipari malmok őrlik egyenletes, apró szemcsékké. Őrlési technikákból is több van, a kávé minősége itt is elcsúszhat. Ezt követően az őrleményt azonnal védőgázas csomagolásba helyezik, amelyben megőrzi illatát és aromáját. A szemes kávékat puhatasakos, aromaszelepes csomagba. A kávéőrleményt a magyar származású Francesco Illy találmányába, vákuumcsomagolásba helyezik, amelyben akár másfél évig is képes megőrizni aromáját. A kapszulákban kapható kávék pedig végig zárt rendszerben kerülnek a kapszulákba, hogy megőrizzék frissességüket és aromáikat. A csomagból pedig egyenes út vezet a konyhánkban várakozó kávéfőzőig…

 

További olvasnivalókat itt találsz:

Amit a kávécseresznyéről tudni érdemes

Kávé, szárazon

Mi lesz a kávé melléktermékeivel?

0 Tovább

Párizs legendás kávéházai

A török nagykövet ismertette meg XIV. Lajossal a gőzölgő feketét 1669-ben, sőt a Napkirály kastélyában rabszolgákkal, porcelán csészében kínálta meg a jelenlévőket. Az arisztokraták körében ezután természetesen gyorsan elterjedt a kávézás. Bár 1672-ben már megnyitották kapuikat a kávéházak elődeinek tekinthető intézmények, körülbelül 10 év múlva kezdtek különválni a bároktól és hűsítőket áruló helyektől a kávéházak, vagyis ezután kapták a „café” nevet, mivel egyre több kávét fogyasztottak a vendégek más innivalók és ételek mellett. A leginkább mérföldkőnek számító kávézó, a magát a világ legrégebbi kávéházának nevező Procope, melyet Francisco Procopio dei Coltelli alapított 1686-ban. 

Az elkövetkező időben minden nagy név, és mindenki, aki nevet szeretett volna szerezni magának az irodalmi, művész vagy politikai életben, állandó vendégnek számított a Procope-ban.  La Fontainetől kezdve, Rousseau, Balzac, Victor Hugo is itt iszogatta feketéjét. A 18. században a szabadgondolkodók találkozóhelye lett a kávéház. A forradalom idején Robespierre, Danton és Marat is itt találkoztak. A legenda szerint Bonaparte Napoleon pedig egyik kalapját hagyta a kávézóban zálogul, ami a mai napig ki van állítva, csakúgy, mint ahogy Voltaire asztalát is kis réztábla jelzi.

„ A franciáknak az a kávé, mint a tea az angoloknak…”

A Café de la Paix urakat, az Les Deux Magots és a Café de Flore az értelmiségi osztály képviselőt vonzotta. Reggel nagyobb, este kisebb csészében likőrrel együtt tálalták a kávét– az ő nevükhöz fűződik a vacsora utáni fekete. Így vélekedik a franciákról egy korabeli újságíró: „A franciáknak az a kávé, mint a tea az angoloknak, a sör a németeknek, az eau de vie az oroszoknak, az ópium a törököknek vagy a forró csokoládé a spanyoloknak…” – írja Mary Banks, Christine Mcfadden, Catherine Atkinson által készített Nagy kávéenciklopédia. 

 

Ha páholyból szeretnénk nézni Párizs nyüzsgő közlekedését, a legjobb hely erre a Le Grand Hotelben lévő Café de La Paix, mely egykoron az arisztokraták egyik kedvenc helye volt, eleganciáját mai napig őrzi, csak kicsit felgyorsult körülötte az élet. Igazi ingyen kabaré a sok tülekedő autóst és motorost nézni, de a nagy bámészkodásban nem szabad elfelejtenünk egy pillantást vetni az árakra sem, mert a mi kalapunkat nem fogják elfogadni fizetség helyett. A bárpultnál egyébként mindenhol kedvezőbb áron lehet kávézni, mint asztaloknál ülve, így azok is magukba szívhatják a hely atmoszféráját, akik nem szeretnének túl sok eurót otthagyni. A kávézót és a hotelt ugyanaz a Charles Garnier nevű építész tervezte, mint a Palais Garnier Operaházat, így érdemes elidőzni egy kicsit a gyönyörű belső termekben, vagy a hotel híres télikertjében. A hely legendáriuma is lenyűgöző, ugyanis 1898-ban Oscar Wilde a teraszról nézte, ahogyan az Operaház tetejére felhelyezték az egyik arany angyalt. Az 1950-es években Marlene Dietrich is megfordult itt és akkora tömeg sereglett össze a kávézóban, hogy a pincéreknek külön útvonalat kellett kialakítaniuk a konyhából és a kasszától az asztalokhoz.

 Nehéz választani a szebbnél szebb kávézók közül – a művészek azonban tudtak…

Párizsban szinte minden sarkon szebbnél szebb kávéházak vannak, ezért nehéz kiválasztani a legszebbeket, vagy a leghíresebbeket. Nézzük most a művészek törzshelyeit! Minden negyedben az ott lakók stílusát és életmódját tükrözik a kávéházak. A Sacre-Coeur környékén, mely virágkorát az 1880-as évek Belle epoque-jától az első világháborúig élte a kis utcácskákban festők törzshelyeit találjuk, az Amélie csodálatos élete című filmből jól ismert Café des Deux Moulin is ezen a környéken található, vagy a Galette malomhoz tartozó étterem kávézó, melyet Renoir festménye örökít meg.

 Az első világháború után Montmartre-ról a Szajna bal partjára helyezték át székhelyüket a művészek, a görög múzsák lakhelyéről, a Parnasszosz hegyről elnevezett Montparnasse negyedbe. Sok magyar alkotó is élt itt, többek között Ady Endre, Bölöni György és Tihanyi Lajos is. A századfordulón egyszerű bérházak, kocsmák és bisztrók álltak itt, amelyeket még a kispénzű költők, írók, grafikusok és festők is meg tudtak fizetni. Az is előfordult, hogy pénz híján festménnyel fizettek, majd a tulajdonosok a fizetségül kapott képekkel díszítették éttermeiket. A kis kávéházakból, bisztrókból kinőtt a világhírű Le Dome kávéház, a Closerie des Lilas kávézó, étterem és söröző vagy a La Rotonde kávéház, ahol az egyik asztalnál festette Modigliani kortársainak arcképét. Baudelaire, Verlaine, Manet és az École de Paris köréhez tartozó avantgárd művészek is mind itt találkoztak. 

A Le Dome Kávéház belseje

 A La Rotonde terasza

 

Hogy isszák a kávét Párizsban?

A párizsiak kedvence reggelihez a café au lait, vagyis kávé tejjel, mely forró, de nem gőzölt tejjel készül, széles karimájú csészébe öntik és általában ropogós bagettel, vagy ínycsiklandozó croissant kíséretében fogyasztják. A nap további részében pedig a café crème a legnépszerűbb, melyet közepesen sötétbarnára pörkölt, vagyis francia pörkölésű kávéból állítanak elő, kifejezetten nagy nyomáson főzik, és ennek köszönhetően jön létre a kávé tetején a különleges hab, a crema. Miközben ezt a finomságot kortyolgatják, élvezettel nézegetik a kávéházi asztaloknál ülve az utcán korzózó embereket. A székek ugyanis gyakran nem egymással szemben, hanem a kilátás felé fordítva egymás mellett vannak elhelyezve.

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)