Kuba a szenvedélyek országa: bármilyen nehéz legyen a helyzet, az élet szeretete itt mindenben megnyilvánul a mindennapok apró, megszokott mozdulataitól az ünnepi pillanatokig. Ott van a zenében, a táncban, az irodalomban, a gasztronómiában és persze a kávézásban is. A kávétermesztésnek több száz éves hagyománya van a szigeten, s bár a történelem viharai nyomot hagytak rajta, a kubai kávékultúra épp oly élő és magával ragadó, mint a kubai salsa ritmusa.

 

Kubában először a Haitiről áttelepülő francia farmerek létesítettek kávéültetvényeket a 18. század közepén, de a kávétermesztés a 20. század elejére virágzott fel igazán a szigetországban. Az ebben az időben, a déli Santiago és Guantanamo tartományokban kialakított ültetvények olyan egyedülálló kulturális tájat alkotnak, hogy 2000-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította ezt a területet.

A Castro-korszak előtt, az ’50-es évek közepén Kuba több mint 20 ezer tonna kiváló minőségű kávébabot exportált évente, elsősorban Európába, míg napjainkban ennek töredékét, 2013-ban például nagyjából egytizedét. Kubában arabica és robusta kávét egyaránt termesztenek, a termés túlnyomó részét kis, családi gazdaságok adják.  A kávécseresznye szüretelése szeptembertől januárig tart, de a legtöbbet októberben és novemberben takarítják be. Kuba teljes kávéexportját egyetlen vállalat, a Cubaexport bonyolítja le, amely központilag meghatározott, rögzített áron veszi át a kávét a termelőktől.

 

A kávé a kubai életérzés fontos része. A kávézás a mindennapok része, ugyanakkor rituálé is egyben, egy nyugodt, édes pillanat, amit átélni, megélni, élvezni kell. A kubai kávé azaz „Cubano” egy kicsit másképp készül, mint ahogy azt itt Európában megszoktuk. Két variáció van. Az egyik esetében már magát a kávéőrleményt nádcukorral keverik el, így a karamelizálódó cukor így még jobban kiemeli a kávé édes ízét. Az így készült kávét aztán habosra keverik. A másik verzió szerint egy kisebb adag kávéba kerül a nádcukor, amit addig kevernek, amíg sűrű, krémes állaga nem lesz, csak ezután öntik fel a többi kávéval. A cukor tehát mindkét elkészítés fontos része, a kubai kávékra általánosságban amúgy is a karamellás, pörkölt ízvilág a jellemző, amely kellemes harmóniát alkot a tejjel is.

A kubai kávéélményt persze otthon is átélhetjük. A Café Freiben készítenek espresso-t kubai módra, a Culinaris is kínál jó minőségű kubai kávét, a Nespresso pedig legújabb limitált kiadású kapszulájával, a Cubaníával tiszteleg a kubai kávéhagyományok előtt.