Kár lenne a szemétbe dobni a kávéfőzés után visszamaradt kávéőrleményt, szerencsére egyre népszerűbb nálunk is az újrahasznosítás, és a kávézacc felhasználásának is rengeteg módja terjedt el. A legismertebbek közé tartozik a lefolyó tisztítása, a különböző szagok semlegesítése és virágföld vagy a kerti növények talajának savasítása – ezekről már én is írtam korábban.

 

Mivel a kávézacc maradék, azt a benyomást kelti, hogy nem jó ötlet elfogyasztani, pedig valójában értékes tápanyagokat tartalmaz és tele van antioxidánsokkal. Egy csipetnyi kávézacc számos húsétel esetében lehet a titkos összetevő, ami egy kicsit intenzívebbé varázsolja az ízeket. Különleges füstös ízt ad például a sült húsoknak, ha sütés előtt átdörzsöljük egy kevés kávézaccal. Mások arra esküsznek, hogy a sertéspörköltet bolondítsuk meg egy teáskanálnyival. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a zaccnak kesernyés íze van, ezért óvatosan kell bánni vele!

A kertészkedés szerelmesei előszeretettel használják a kávézaccot növényvédő szerként és talajlazítóként. Akinek a kertjében kék színű hortenziák nyílnak, az valószínűleg már arra is rájött, hogy a kávézaccal manipulálható a virágok színe. A hortenzia eredetileg fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, de ha rendszeresen egy kis kávézaccot szórunk köré, megváltozik a föld pH-értéke, és a virágok kék színt öltenek. Kevésbé ismert tény, hogy a rózsák és muskátlik színe is intenzívebb lesz, ha a talajt kávézaccal keverjük.

 

A kávét nemcsak kellemes íze és illata, hanem élénk sötétbarna színe miatt is kedveljük. A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni: csak annyi a teendő, hogy tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük: ezt használhatjuk ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére. A kávézaccot ugyanígy használhatjuk természetes hajbarnítóként is, de a kávé más szépségápolási praktikákhoz is hasznos lehet.

Gondoltad volna, hogy a kávézacc kiváló húsfűszer, vagy hogy megváltoztatja egyes virágok színét? És te hogy szoktad újrahasznosítani a zaccot? Ha van hasonlóan meglepő ötleted, tapasztalatod, akkor oszd meg velünk kommentben!