Nemrég írtam arról, hogy hogyan készíthetjük el a tökéletes cappuccinót és a tökéletes latte macchiatót. Ha ez már rutinból megy, akkor a következő lépés egy ízléses dekoráció elkészítése, amivel még élvezetesebbé varázsolhatjuk a kávéfogyasztás élményét. A Latte Arttal, vagyis a tejhabból kialakított, vagy abba rajzolt motívumokkal az ügyes kezű baristák a szemnek is élvezetessé teszik a különféle kávékat. A Latte Artot David Schomer, seattle-i kávészakértő kezdte el népszerűsíteni a 90-es években, az utóbbi időben pedig Magyarországon is megkezdte hódító útját. Bár a kávédíszítés külön művészet, pár apró trükkel mi magunk is pillanatok alatt gyönyörű kávékölteményeket kreálhatunk.

Az egyik leggyakoribb díszítési módszer az ‘öntés’, vagyis amikor a felhabosított tej öntésével alakítjuk ki a kívánt mintát (ezt ábrázolja a fenti kép). Már a kezdetektől ezt a módszert használják a legszívesebben a baristák, de akkor is nagyon szép lesz a végeredmény, ha a habba különböző eszközökkel, vagy szirupokkal rajzolnak motívumokat.

Az otthoni díszítésnél a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a díszítősablon használata. A cappuccino elkészítése után ráhelyezzük a sablont a csészére, megszórjuk egy kis kakaóporral, ami a sablonon vágott lyukon keresztül rákerül a habra, és különböző formákat hoz létre. Ezt azoknak ajánlom, akik biztosra akarnak menni, mert a sablonnal tényleg nem lehet elrontani, és gyönyörű alkotásokat készíthetünk.

A dekoráció szabadkezes elkészítéséhez egy topping szószra és egy dekorációs eszközre van szükség, ami akár egy hurkapálcika is lehet. A díszítésnek két fázisa van: megrajzolunk egy mintát a topping szósszal, majd megformázzuk a pálcikával. Az alábbi videóban a Nespresso kávészakértőjétől leshetsz el néhány trükköt. Nézd meg, hogy hogyan rajzolja meg két karikából a gyönyörű virágot, illetve egy szélforgóra hasonlító minta elkészítését is megmutatja.

A kávédíszítés esetében is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, így nem kell elkeseredni, ha nem lesz már elsőre tökéletes a minta. Viszont, ha már sikerül megcsinálni a videóban bemutatott díszítéseket, akkor érdemes saját mintákkal is kísérletezni, hiszen a formák sokaságának csak a kreativitás szab határt. Szórakoztató elfoglaltság, és a végeredménnyel később családtagjainkat és barátainkat is lenyűgözhetjük, akik biztosan nagyon fogják értékelni a kedves gesztust.