Elég régi dal, de talán néhányan közületek ismeritek a Java Jive-ot, ami így kezdődik:

 

 

„I love coffee, I love tea 
I love the Java Jive and it loves me 
Coffee and tea and the java and me 
A cup, a cup, a cup, a cup, a cup, boy!”

 

A szöveg gyakorlatilag végig a jávai kávét dicséri, nem véletlenül. Jáva Indonézia egyik szigete, itt található az ország fővárosa, Jakarta is. Ez a sziget a világ egyik legsűrűbben lakott területe, területe 126 650 km², lakossága 2005-ben 124 millió főre tehető! A jávai kávé olyannyira különleges, hogy néhány országban az, hogy „jáva”, egyenesen a kávéra utal. Ugye rémlik az is, hogy a számítógépes Java programnyelv ikonja is egy csésze gőzölgő kávé?

Az első kávécserjéket a hollandok telepítették a szigetre a 17. században, és gyakorlatilag azonnal megindult a kereskedelme, exportőrré lépett elő. A kávétermesztés természetesen sokat változott az idő során, főképp, amikor az 1880-as években egy kávérozsda fertőzés megtizedelte az ültetvényeket. A kényes arabica cserjéket így fokozatosan lecserélték, először libericára, majd később robustára. Természetesen maradt némi arabica is a szigeten, de ezek csak kis töredékét teszik ki a termésnek.

 

Az arabica a sziget keleti csücskében, 1400 méter fölötti magasságban, az ljen-fennsíkon terem, olyan, több mint 4000 hektáron elterülő régi, nagy holland birtokokon, mint  amilyen Blawan, Jampit, Pancoer (or Pancur), Kayumas és Tugosari. Az itt termő szemeket nedves eljárással dolgozzák fel, és a kávéterés egy részét pedig a legtöbb helyen érlelik, akár három évig is. Ebben az érlelési időszakban az indiai kávéhoz hasonlóan a monszun-eljárást alkalmazzák, ami során a kávészemeket a monszunidőszakban hónapokig nyitott, jól szellőző raktárban tárolják, hogy az óceán felől érkező párás levegő átjárja őket. Ahogy a szemek öregszenek, a zöld színük világosbarnára vált, és az ízük felerősödik, miközben savasságukból veszítenek. Ezek közé az érlelt kávék közé tartozik például az Old Government, az Old Brown és az Old Java. A jávai kávé erőteljes ízű, kellemesen testes és zamatos, enyhén savas és gazdag, földes ízvilággal rendelkezik.

 

Jáván nem terem különösebben kiugró arabica vagy robusta fajta, de a nagyon jó minőségű arabica szemekből készül egy nagyon különleges keverék, a Mocha Java. Ez a blend egy Etiópiában és Jemenben termesztett arabica kávét, a mochát elegyíti a jávai arabicával. Egy nagyon kellemes, harmonikus keverék, amiben a mocha csokoládés jegyei tökéletesen kiegészítik a Java fűszeres testességét.