Mindig úgy gondoltam, hogy az espresso a kávékészítés kiindulópontja, elvégre számos tejes recept alapját is adja, például a cappuccino és a latte macchiato is espresso-val készül. Ezért úgy gondolom, ha az ember jó kávét akar csinálni, akkor elsőként meg kell tanulnia, hogyan kell jó espresso-t készíteni. Korábban is kerülgettem már ezt a témát, és az alapelvek azóta sem változtak.

A jó espresso egyik fontos ismertetőjegye a vastag crema réteg. Ahhoz, hogy ezt elérjük, több dologra is oda kell figyelnünk. Nem mindegy, milyen alapanyagot használunk, hiszen a kávéőrlemények származásuktól, termőterületüktől függően más-más ízvilágot képviselnek. Karakterüket a pörkölés hozza ki igazán, amely attól függően, hogy milyen hőmérsékleten és milyen hosszú ideig pörkölik a kávészemeket, lehet lágy, világos, vagy egészen erős, sötét is. A lágyabb pörkölés a kávé gyümölcsösebb, selymesebb ízjegyeit emeli ki, míg a sötétebb pörkölés hatására a kávé markánsabb ízű lesz. Az őrlés határozza meg, mennyire lesz testes az espresso, és persze az is fontos, hogy megfelelően tároljuk a kávéőrleményt a felhasználásig.

Az espresso elkészítésénél két tényezőre kell különösen odafigyelni, egyrészt, hogy a víz hőmérséklete ne haladja meg a 94 Celsius fokot, hogy a kávé aromái ne égjenek meg, másrészt, hogy a nyomás minimum 9 bar kell legyen a megfelelő aromagazdagság elérése érdekében. A víz ideális esetben körülbelül 20-30 másodperc alatt folyik át a kávéőrleményen. 

A Nespresso ezeket az elvárásokat ötvözte őrleményeiben és kávégépeiben. Ha szeretnétek látni, mi egy tökéletes espresso titka, akkor tekintsétek meg az alábbi videót: