Hawaii-ról elsőre mindig a ragyogó napsütés, a csodás tengerpartok, a virágfüzéres helyi nők, na és persze a szörfösök ugranak be. Már a főváros neve, Honolulu is olyan izgalmasnak és egzotikusnak hangzik, nem? Tény, hogy egy földi paradicsom, ahová szinte mindenki szeretne életében egyszer eljutni, én sem vagyok ezzel másképp. :)

Van itt tenger, vulkánok, meleg trópusi éghajlat, én most mégsem a természeti csodáiról regélnék, hiszen mindenki látta már számtalan fotón, filmben, milyen is a sziget, hanem a csodás kávéról, ami itt terem. Ugye, nem sokatoknak jut eszébe Hawaii, mint kávétermő vidék? Pedig a sziget egy igazi prémium kávé a Kona hazája.

A Hawaii szigetének nyugati részén elnyúló Kona nevű partszakasz jól körülhatárolt, viszonylag fiatal vulkanikus rész. A Kona különleges, virágos aromáját, édeskés egyensúlyát, közepes testességét, selymességét éppen ez a vulkanikus talaj adja. Ez párosul azzal a nem mindennapi időjárási jelenséggel, hogy délelőtt szépen süt a nap, délután pedig rendszerint beborul az ég és permetez az eső, este pedig kellemesen langyos idő van. A végeredmény egy lágy, harmonikus ízű kávé, karamell és fahéjra emlékeztető jegyekkel.

Csakis a szigetnek ezen a részén termesztett kávé viselheti a Kona nevet, amit helyben dolgoznak fel. Mivel maga a termőterület is kicsi – leginkább családi farmokon termesztik – ezért évente csupán 40 000 zsáknyi kávé terem, szemben Kolumbia 9 millió zsákjával! Ez megmutatkozik az árában is, itthon körülbelül 3500-4000 Ft-ot kell fizetni egy 250 gr-os csomagért.

Mivel drága, viszont nagyon népszerű, ezért a világon elterjedtek az úgynevezett "Kona Blend"-ek, ezekben azonban csak 5-10% valódi Konát kevernek a kevésbé jó minőségű kávéhoz, és sok esetben a minőséggel nem arányos áron árusítják. Mindig győződjünk meg, hogy 100%-os eredeti Hawaii Kona-t vásárolunk! A kávét minőség szerint osztályozzák: van az XF, azaz extra fancy, aztán F, mint fancy, #1, azaz egyes számú, és végül a prémium minőség.

Tudom, nem olcsó mulatság, de néha érdemes ilyen különlegességekre áldozni egy kicsit. Ha megkóstoljátok, megértitek, miről beszélek…