A világ legnagyobb kávétermesztőinek listáján az előkelő 13. helyen áll, bár a nagy mennyiség nem mindig takar minőséget is. Ez sajnos igaz volt Costa Ricára is. Szándékosan használok múlt időt, mert a közép-amerikai kávénagyhatalom egyre inkább elköteleződik a fenntartható kávégazdálkodás és a minőségi kávé előállítása mellett. Ezt bizony jól teszik, mert a costa ricai kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják. Lehet, hogy a gourmandok új kedvencre lelnek a costa ricai őrlemények személyében?

Egy kis történelem

Costa Rica az első közép-amerikai országok között volt, amely meghonosította a kávétermesztést; ugyanis az első ültetvények 1729-ben jelentek meg a Costa Ricát átszelő Kordillerák vulkanikus hegyvidékein. mely kiváló terepet biztosít az arabica kávénak. Ezek a kávécserjék Kubából érkeztek. A 19. században a kormány is ösztönözni kezdte a kávétermesztést, méghozzá úgy, hogy földeket ajánlott azoknak, akik kávétermesztéssel akartak foglalkozni.

Miért olyan különleges a costa ricai kávé?

 Amikor latin-amerikai kávéültetvényekről írtunk, eddig szinte mindig megemlítettük a kávétermesztést segítő nagyszerű földrajzi és környezeti körülményeket, ebben az esetben azonban valódi arabica-paradicsomról beszélhetünk: a termékeny, enyhén savas, vulkanikus talajjal rendelkező 1700 m magasan fekvő lejtők kiváló klímával párosulnak. A hőmérséklet egyenletes (17-28 Celsius fok), a napos órák számát mintha a kávéra kalibrálták volna, csakúgy, mint a reggeli párát. Ha ez mégis kevés lenne, a Csendes-óceán felől érkező, langyos szellő is segíti a kávébabok érését, amelyek állítólag különleges lágyságukat ennek köszönhetik.

 A leghíresebb kávétermelő tartományként az ország nyugati határánál fekvő Tarrazút tartják számon. Itt található a festői szépségű, több mint 100 éves múlttal rendelkező Rio Jorco ültetvény, amely a vidéket átszelő folyócskáról kapta nevét. Az ültetvény különböző területein eltérő időpontban érnek be a kávébabok, így azokat folyamatosan, szigorúan kézzel szüretelik, majd válogatják, garantálva a legjobb minőséget. A farm vezetői komoly figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre: a fermentálás során használt víz és a babokról leválasztott gyümölcshús teljes egészében újrahasznosításra kerül. 

A tarrazúi kávé elvarázsolja érzékszerveinket: élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromájú kávét kóstolhatunk meg, és az élmény felejthetetlen. Costa Rica szigorúan csak és kizárólag arabica kávét termeszt. Annyira szigorúan, hogy 1989 óta törvény tiltja a robusta kávé ültetését. Már a nagy termelékenységű arabica fajokat is mellőzik a minőségibb kávéval szemben. A legjobb minőségű kávék az 1200-1700 m magas hegyekből érkeznek.

Minden országnak saját jelölési rendszere van a kávék minősítésére, Costa Ricaban az SHB (Strictly Hard Bean) jelölést használják, mely azt jelenti hogy legalább 1500 m-n termesztik. Ez adja a kávénak a telt ízvilágát és kifinomult gyümölcsösségét, mivel magasabb területeken hidegebbek az éjszakák és így a gyümölcsöknek több időre van szükség az éréshez, azaz hosszabban tudnak kifejlődni az aromakomponensek.

A Costa Ricai 20 000 colon bankjegyen is szerepel egy kávéültetvény

***

Érdekel a latin-amerikai kávétermesztés? Olvass tovább!

Kolumbia és Guatemala, ahol az égiek is segítik a kávétermesztést

Ecuador, a kétarcú kávétermesztő ország

Hegyekbe zárt minőség: a finca los planesi kávé