Mindegy, hogy forrón és feketén vagy lágyan, tejhabbal szeretjük, egy jó kávé nem csak ízével, de illatával és megjelenésével is szebbé teheti a napunkat. Ha kedvenc kávénk minden ízárnyalatát fel akarjuk fedezni, érdemes egy kis időt szánni az ismerkedésre, hiszen a kávékóstolás is művészet, saját koreográfiával. Ha megtanuljuk a lépéseket, egészen új oldalról szemlélhetjük a kávéivás hétköznapi rutinját, és új élményekkel gazdagíthatjuk mindennapjainkat, mert minden kávé sajátos karakterrel és aromával rendelkezik, amely csak felfedezésre vár.

Egy igazán jó kávé már a megjelenésével és az illatával is hatással van ránk. Szánjuk időt rá, hogy kiélvezzük a gőzölgő kávé illatát. A gyakorlott orr azt is megérzi az aromák intenzitásából, hogy mennyire frissen pörkölt a kávé, sőt, ha úgy iszunk a kávéból, hogy közben befogjuk az orrunkat, néhány ízösszetevő eltűnik, ez is mutatja, hogy a kávé teljességét csak az illatokkal együtt élvezhetjük.

A kávékrém, vagyis a crema a különösen jó kávék jellemzője, a víz megfelelő nyomásának és hőmérsékletének, a kávé minőségének, frissességének és őrlésének eredménye. Ha a víz nem elég forró, vagy nem elég nagy a nyomás, esetleg a kávé nem megfelelő finomságúra van őrölve, akkor a krém nem megfelelő vastagságú és sűrűségű lesz.

Az illatok után jöhet a kóstolás. A kávészakértőkhöz hasonlóan kortyoljon a kávéból, hogy az a száj minden részét elérje és átjárja az ízlelőbimbókat. A kóstolás során a kávé négy dimenziójára figyeljünk: a testességére, a savasságára, az aromájára és az ízére. 

A kávé testessége a sűrűségét jelenti, a testesebb kávé krémesebb textúrájú, gazdagabb, ezzel szemben a könnyedebb kávét vizesebbnek érezzük. A savasságot élővé és frissé teszi a kávét, vitalitással ruházza fel. A kávé intenzitása a pörköléstől, a kávé testességétől és keserűségétől függ, nem a koffeintartalmától.

A kávé aromájának érzékelésében is az orrunk segít. Az aromákat alapvetően három csoportba sorolhatjuk: könnyed aromájú, virágos, gyümölcsös vagy citrusos illatú kávék, közepesen erős aromájú, méz- vagy gabonaillatú kávék, kissé pörkölt jegyekkel és határozott aromájú, erősen kakaóra emlékeztető, fűszeres, fás illatú vagy intenzíven pörkölt jellegű kávék.

A kávékóstolás művészet és persze sokaknak hivatás is. De nem kell profi kávékóstolónak lennünk ahhoz, hogy élvezzük kedvenc feketénket. Csak szívjuk be a frissen főtt kávé édesen kesernyés illatát, ízleljük meg és hagyjuk, hogy a kávézás élménnyé váljon.