A cappuccino mellett valószínűleg a legnépszerűbb tejes kávéreceptek a latte macchiato és a caffé latte. Mindkettőt szívesen fogyasztjuk kávézókban, de otthon talán kevesebben kísérleteznek velük, pedig igazán nem nehéz elkészíteni ezeket sem. Lássuk, mi a titkuk!

Latte macchiato

A latte macchiato szerintem az egyik legszebb kávéköltemény, nekem nagy kedvencem. A felhabosított tejet magas falú üvegpohárba töltik, töltjük, várunk egy picit, amíg a tejhab könnyű szerkezetéből eredően különválik a tejtől és finoman ráöntjük az espresso-t, így a különböző rétegek szépen elkülönülnek egymástól. A macchiato szó egyébként olaszul foltos tejet jelent, mivel a tejhab tetején egy kis barna folt jelzi, ahol a kávét a tejhabra csorgattuk. A latte macchiato azonban nem csak szép, hanem finom is, mivel a meleg tej és tejhab egyedülállóan krémes ízt kölcsönöz a kávénak.

A latte macchiato elkészítését ezen a videón meg is nézhetitek.

Hozzávalók

  • espresso
  • 100-200 ml hideg tej

Elkészítés

A friss, hideg tejből tejhabot készítünk, majd egy magas falú üvegpohárba töltjük. Elkészítjük az espressot, majd a tejen keresztül lassan a pohárba töltjük úgy, hogy végül három réteg képződjön: alul a forró tej, majd a kávé, legfelül pedig a tejhab.

Caffé latte, a klasszikus tejeskávé

Sokak kedvence a caffé latte, néhány éve nekem is elválaszthatatlan barátom volt :) A tejeskávé egy igazi klasszikus, a caffé latte az olasz neve, de más nyelveken is találkozhatunk vele, franciául például café au lait, míg spanyolul café con leche. Kellemes krémes íze, a gőzölt tej és a forró espresso lágy elegye a hűvös téli reggeleken a legélvezetesebb. A caffé latte kevés kávét és sok tejet tartalmaz, általában egynegyed vagy egyötödrész espresso-ból áll, amihez gőzölt tejet adnak. A kávé és a tej összekeveredik kellemes bézs színt eredményezve, a tetején pedig megmarad egy kevés tejhab is.

Hozzávalók:

  • espresso
  • 220 ml tej

Elkészítjük az espressot és egy hosszú üvegpohárba töltjük, majd gőzölt tejjel felöntjük úgy, hogy a tetején vékony tejhab réteg alakuljon ki, és már kész is a caffé latte.

Érdemes kísérletezni, a latte macchiato elsőre nehezebbnek tűnik, de egy kis türelemmel és kézügyességgel ez is könnyedén elkészíthető, megéri rászánni azt a néhány percet a tejhab elkészítésére, mert ez eredményezi az igazán krémes ízt. De ha valami különlegesebbre vágyunk, akkor fűszerekkel is megbolondíthatjuk a kávénkat, ehhez recepteket ebben a korábbi bejegyzésemben találtok.