Bármelyik kávékeverék legyen is a kedvenced, szinte biztos lehetsz benne, hogy van benne brazil kávé. Már majdnem 150 éve, hogy a dél-amerikai ország legfontosabb exportcikke a kávé. Nem véletlenül a világ legnagyobb kávétermesztője, évente több mint 2 millió tonna kávét termesztenek, ami a világ kávétermelésének egyharmadát teszi ki, ráadásul számos fajta szerepel az ültetvények repertoárjában.

Brazíliában nem csak a kávé, hanem az élővilág is különleges

Mivel Brazíliában ilyen sokféle kávét termesztenek, nagyon nehéz általánosságban jellemezni a brazil kávét. Talán egyetlen közös jellemzőjük az alacsony savasság, amely a viszonylag alacsony, 600-1200 méter tengerfeletti magasságú termőterületüknek köszönhető. A brazil kávék általában kellemesen lágy, édes ízt adnak.

Yellow Bourbon

A Yellow Bourbon az egyik legnépszerűbb fajta. Ez a kávé a Dél-Nyugati Minas Gerais államból, Pocos De Caldas-ról származik. A Yellow Bourbon az érett kávébogyók színéről kapta a nevét, melyet száraz módszerrel dolgoznak fel, sajátossága pedig a karamellizált, édeskés karakter. Kifejezetten alacsony savasságú, telt aromájú, mogyoró ízjegyekkel.

Columbiához hasonlóan a brazil kormány is védelembe vette a brazil kávét, azonban ez a védelem nem egy fajtának, hanem egyfajta kávékeveréknek szól. Minőség szerint válogatják a kávékat, és a Santos-1 valamint Santos-2 kereskedelmi jelöléssel látják el. Nekem fordítva lenne logikus, de a Santos-2 a jobb minőségű. Egyébként azért ez a neve, mert Santos a kikötőváros, ahol a kávészállítmányokat behajózzák.

A brazil kávé különösen jó alapanyag espressóhoz, szívesen párosítják például közép-amerikai és kelet-afrikai kávékkal, mert az édes brazil képes megszelídíteni a többi, savasabb arabicát, ráadásul megfelelő elkészítés mellett kiváló cremát, vagyis kávéhabot képez.