A French Press, vagy más néven dugattyús kávéfőző dekorációként is megállja a helyét, de ha jól használjuk, kiváló minőségű kávét készíthetünk vele. Nem akarok titkot csinálni belőle, ez nem az a műfaj, amikor az ember feltölti a kávéfőzőt, megnyom egy gombot és már kész is a kávé, de azért nem ördöngösség ez sem.

A legtöbb French Press úgy néz ki, mint egy steampunk kütyü, elsőre az ember hirtelen nem is tudja, mit kezdjen vele, de valójában nagyon egyszerű a működése

Mire lesz szükségem?

  1. Jó minőségű kávéőrlemény (érdemes durvábbra darált őrleményt választani, hogy minimalizáljuk a csészébe jutó zaccot, a legtöbb kávé csomagolásának hátoldalán feltüntetik, milyen kávéfőzőhöz ajánlják, és a dugattyúst is jelezni szokták)
  2. Forró víz
  3. Tej, cukor, és ami még szükséges a tálaláshoz

 

Hogy használjam?

Használat előtt érdemes forró vízzel felmelegíteni az üvegedényt, ennek két praktikus oka is van: egyrészt tovább marad majd meleg benne a kávé, másrészt elkerülhetjük, hogy a finom üvegfal megrepedjen a hirtelen hőhatás miatt.

A fedővel együtt eltávolítjuk a szűrőt, a kávéőrlemény pedig az üvegedény aljára kerül. Egy csésze kávéra 1-2 evőkanál kávét érdemes számolni, attól függően mennyire szeretnénk intenzív ízt elérni. A kávéra először kisebb adag forró vizet öntünk úgy, hogy ellepje az őrleményt, szükség esetén megkeverjük, majd felöntjük a kívánt vízmennyiséggel. Ráhelyezzük a fedőt, de nem nyomjuk le a dugattyút (vagyis nem szűrjük le azonnal). 3-5 percig állni hagyjuk, majd lenyomjuk a szűrőt, és elkészült a kávé.

Ne legyenek illúzióink

Aki kifejezetten az espresso-t szereti, az nem feltétlenül fogja kedvelni a French Press-t. Az eszpresszógépek viszonylag nagy nyomással préselik át a vizet a kávéőrleményen, így az íz- és illatanyagok nagyobb része oldódik ki és kerül a kávéba, a nyomás nélkül működő, egyszerűbb kávéfőzők, mint amilyen a French Press is, erre nem képesek. Ugyanakkor a dugattyús kávéfőzők esetében a kávéőrlemény jóval hosszabb ideig érintkezik a vízzel, ezáltal több koffein is oldódik ki belőle. Viszont aki a könnyedebb textúrát kedveli, annak hamar a szívéhez nő majd. Lassú, vasárnapi reggelikhez kiváló választás, hiszen ilyenkor van időnk kivárni, amíg elkészül a kávé, ráadásul az elegáns kis kávéfőző az étkezőasztalon is megállja a helyét.

Tényleg francia?

A legenda szerint a dugattyús kávéfőzőt Franciaországban találták fel, de a szabadalmi kérelmet mégis az olasz Attilio Calimani nyújtotta be 1929-ben. A French Press formája gyakorlatilag azóta változatlan, de ma már különböző űrtartalommal is készítik, például egészen kicsit, utazóméretben is rendelkezésre áll.

French Press-szel nagyjából 10 perc alatt készül el a kávé, beleszámolva a vízforralást és az előkészítés lépéseit. Ha kíváncsi vagy, melyik a leggyorsabb kávékészítési technika, itt megtudhatod.

Tovább olvasnál?

Kávézni a nagyvilágban

Tényleg az espresso a legerősebb?

Te milyen vízzel főzöd a kávét?