A melange-ot nem egyszerű behatárolni, hiszen ahány kávéház, annyi különböző elkészítésű és kinézetű italt kapunk ezen a néven. Általában már abban sincs egyetértés, hogy franciásan mélange-nak, vagy ékezet nélkül, egyszerűen csak melange-nak írjuk.  Magyarországon is megtaláljuk a legtöbb kávéház kínálatában, hol így, hol úgy. Ha ezt választjuk, többnyire a Latte Macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amiben a cukrot mézzel helyettesítik. Eredetileg azonban nem ezt takarja a melange.

 

A melange főleg Ausztriában, Svájcban és Hollandiában népszerű. A Lattéhoz és a Cappuccinóhoz szokták hasonlítani, de a kettő keverékeként is szokás jellemezni. Az eredeti melange a bécsi kávéházakban terjedt el az 1700-as években, ahol bécsi pörkölésű kávéból készítették: kávé és tej fele-fele arányban elkeverve, a tetején tejhabbal. Bécsen kívül a mai napig gyakran használják rá a 'Wiener Melange' kifejezést, annak ellenére, hogy szülővárosában egyáltalán nem nevezik így.

A neve alapján sokan bonyolult italt képzelnek el, pedig a melange elkészítése egyszerű és gyors, a végeredmény pedig nagyon impozáns és finom. A melange elkészítéséhez szükség van egy tejhabosítóra, illetve figyelni kell a sorrendre és a hőmérsékletre, hogy szép réteges legyen az ital. Először habosítsunk fel 1 deciliter tejet, és főzzünk egy erős kávét. Következő lépésként egy átlátszó, hőálló pohárba töltsünk hideg tejet, majd kanalazzuk rá a tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsük bele nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel. Ha minden jól megy, akkor háromrétegű kávét kapunk.

A cappuccinóhoz hasonlóan a melange-nak is több változata van: többfelé tesznek rá csoki öntetet vagy szórnak bele csokoládédarabokat. Ami nélkül azonban nem is melange a melange, az a tejhab a tetején, amit semmiképp sem érdemes a fújós tejszínhabbal helyettesíteni. Azt viszont már mindenki döntse el maga, hogy a tejhab alól szürcsöli ki a kávét, vagy elkeveri a tejhabot, hogy lágyabb ízt kapjon. Tapasztalatból mondom, hogy mindkét változatban felülmúlhatatlan az élmény. Kellemes kávézást! :)