A kávézás ma már egészen sokféle dolgot jelenthet: egy „coffee to go-t” munkába menet, egy 3 az 1-ben elszürcsölését két megbeszélés között, vagy a modern kapszulás kávék fogyasztását. Egy évszázaddal ezelőtt viszont még teljesen másról szólt az egész: a kávéfogyasztás leggyakoribb helyszínének, a kávéháznak is legalább olyan fontos szerep jutott ebben a rituáléban, mint magának az kávénak. Ma is sokan ismerik Budapest klasszikusait, a Centrált, a Pilvaxot és a New York Kávéházat, ahol igazi feltöltődés eltölteni néhány órát, akár társaságban, akár magányosan olvasgatva. De hogy megmutassam, különleges kávéházak nem csak Budapesten vannak, összegyűjtöttem néhány vidéki kávézót is, ahova mindenképp érdemes legalább egyszer betérni.

A kaposvári Stühmer Kávéház

Stühmer Frigyes cukorka- és csokoládégyáros 1928-ban nyitotta meg édességboltját, ami később kávéházzá alakult.  A berendezés a nyitás időszakából származik: a kávéház műemlékileg védett pultjával ma is a századelőt idézi. A vendégek széles kávékínálatból választhatnak, a különleges milánói és azték kávék mellett ízesített és alkoholos kávékészítményeket is érdemes megkóstolni.

 

 

A gyulai Bodoky Kávéműhely

Gyulán klasszikus kávéházi terasszal és a legolvasottabb magyar lapokkal várja vendégeit a Bodoky Kávéműhely. Ebben a kicsi és hangulatos kávézóban a világ minden tájáról származó kávé kóstolható meg Az alaprecepteket is nagy szakértelemmel készítik, de a mentasziruppal vagy a csokilikőrrel ízesített költeményeket is érdemes kipróbálni.

 

 

A füredi Karolina Kávéház és Koktélbár

Ez a barátságos, Balaton-parti kávéház egy Karolina nevű hölgynek, a tulajdonos testvérpár nagymamájának állít emléket. Az unokák által megálmodott kávéházban gyermekkorukat idéző hangulattal és ízekkel szeretnék megajándékozni a vendégeket. A széles kínálatban finom kávéköltemények, fehér és barna csokoládéba mártott kávészemek, illetve olyan különleges házi készítésű sütemények is szerepelnek, mint Karolina madártejtortája.

 

Azt hiszem, egy kicsit több időt kellene arra szánnunk, hogy élvezzük a kávézást, ne csak rutincselekvésként fogjuk fel. Ezek a békebeli időket idéző kávéházak éppen erre kínálnak lehetőséget. Az embernek az az érzése támad, hogy itt megáll az idő, mi is egy kicsit kiléphetünk a rohanásból, és átadhatjuk magunkat a pillanatnak és a kávézás rituáléjának.

Nekem ezek tetszettek meg a legjobban, de biztos, hogy rengeteg olyan kávézó van még itt és ott az országban, amit érdemes lenne kiemelni. Ha van tippetek, írjátok meg kommentben!