Jamaicáról mindenkinek csupa pozitív dolog jut az eszébe: napsütés, reggae zene és homokos strandok, a kávé kedvelőinek pedig valószínűleg a világhírű Jamaican Blue Mountain kávé is. Ez a világ egyik legértékesebb kávéfajtája: tőzsdei értéke húszszorosa a normál kávénak. Különlegessége, hogy egyedi, zamatos aroma és enyhén mogyorós, lágy íz jellemzi. Nem véletlen, hogy a kifogástalan ízléséről ismert James Bond is ilyet rendel magának az „Élni és élni hagyni” című kémregényben, illetve, hogy a japán császár is ezt a fajtát részesíti előnyben.

Jamaicát csapadékos éghajlata és magasan fekvő területei tökéletes termőhellyé teszi a kiemelkedő minőségű kávé számára. A Jamaican Blue Mountain nevéhez hűen a ködbe borult, kékes színben játszó Kék-hegységben terem. Az évente egyszer szüretelt kávészemeket 900 méter fölött termesztik, és egyenként, kézzel válogatják. A kávécseresznyét rögtön a szüret után megfosztják húsától, ez biztosítja a fajta jellegzetesen lágy ízét. Érdekesség az is, hogy ezt a kávét más fajtáktól eltérően nem kávézsákokban, hanem hordókban szállítják.

Jamaicába a britek honosították meg a kávétermesztést a 18. század első felében, így indult el a Jamaican Blue Mountain hosszú és kalandos története. Világhírű azonban csak azután lett, hogy japán befektetők a 60-as évek végén foglalkozni kezdtek a termőterülettel. A különlegességekre nyitott japán piacon magas árat kezdtek fizetni az extra minőségű kávéért. A teljes termés 90%-át ma is a szigetország vásárolja fel, és csak ezután következik a világ többi kávérajongója.

A kávé szerelmeseinek érdemes megismerkednie ezzel a különleges fajtával, de fontos, hogy megbízható forrásból vásároljuk, mert sok hamisítvány van a piacon. Magyarországon a Kempinski Hotel kávézója, a Living Room az egyetlen vendéglátóhely, ahol megkóstolhatjuk a jamaicai kávékülönlegességet, egy csésze 2000 forintba kerül.  Webshopokról is rendelhetünk a kávéból, ahol kilója 65-70 ezer forintba kerül, vagyis a 125 grammos csomag 10 ezer forint, nem véletlen, hogy a Jamaican Blue Mountain évek óta szerepel a világ legdrágább kávéinak listáján.