Keble Munn neve többeknek is ismerős lehet. Valószínűleg leginkább a nemzetközi politika, illetve a kávé világában jártasaknak, továbbá esetleg az likőrök kedvelőinek. Keble Aubrey Munn jamaikai politikus, és mindeközben egy igazi kávékülönlegesség, a Jamaican Blue Mountain megmentője is volt. Ez ugyanaz a kávé, mint amit a Tia Maria likőr alapanyagaként is ismerhetünk. De visszatérve Keble Munn-ra, persze az országáért tett politikai erőfeszítései is izgalmasak és példaértékűek a 2008-ban elhunyt személynek, én mégis inkább a kávéért tett erőfeszítései miatt emlékeznék meg róla.

A Munn család már jóval azelőtt kezdett kávétermesztéssel foglalkozni, hogy Keble Munn 1885-ben világra jött. A Karib-tenger legmagasabb hegyei, körülbelül 2300 méteres magasság, hűvös-párás levegő és gazdag termőtalaj együttesen varázsolták egyedivé Munn-nék kávéját: az enyhe, harmonikus, selymes ízviláguknak, és annak köszönhetően, hogy az ott nőtt kávébabok kivételesen nem kesernyések, gyorsan népszerűvé vált a terményük.  A családi ültetvény sikere gyorsan ívelt felfelé, és Keble Aubrey Munn is mindent megtett azért, hogy megőrizze a Jamaican Blue Mountain kávé pár évtized alatt szépen felépített hírnevét.

Kép forrása: coffeesofjamaica.com

A politikus és egyben földművelés-szakértő a Mavis Bank Central Factory gyár tulajdonosaként és igazgatójaként – és a módszer úttörőjeként – a csirketrágya, mint organikus trágya használatát támogatta a kávétermesztés során. Aztán azt is elsőként érte el, 1953-ban, hogy a Blue Mountain kávébabokat közvetlenül Japánba exportálják. Ez a lépés olyannyira bevált, hogy ma a jamaikai Blue Mountain kávé mintegy 80%-át Japán veszi meg.

Kép forrása: blue-mountain-coffees.com

Majd 1973-ban Munn közreműködésével alkották meg a Coffee Industry Regulation Act kávéipari törvényt, ebben pontosan meghatározták azokat a régiókat, amelyek használhatták a Blue Mountain megnevezést kávéjuk értékesítésekor. Azóta sem adhatják bármilyen kávének ezt a nevet: a jamaikai kávéipar nagy figyelmet fordít arra, melyik termőterületek kávéja viselheti, és milyen kritériumoknak megfeleltetve, a Blue Mountain elnevezést. A világ pedig odavan a termékért: a Blue Mountain jamaikai kávé azóta is benne van a világ legdrágább kávéinak toplistájában. A magasan fekvő hegyi területekről származó jamaikai italt ritka, exkluzív kávéként tartják számon, és illatáért, lágyságáért, kifinomultságáért igen borsos árat is szívesen kifizetnek érte a jómódúbb ínyencek.

Kép forrása: martinezfinecoffees.com

Bár írásom nem a politikai vonulatról szól, azért azt érdemes tudni Keble Munn-ról, hogy nem mellesleg Jamaika földművelésügyi minisztere is volt, ráadásul kétszer is őt nevezték ki a posztra. 2007-ben pedig kitüntetést kapott Jamaika államtól. Sajnos hat hónapra rá stroke-ot kapott és azt követően hamar elhunyt.  A kávékedvelők számára azonban halhatatlanná vált és mindig úgy fognak rá emlékezni, mint a hős, aki a világ egyik legjobb kávéját megőrizte az utókornak és a rajongóknak.

Kép forrása: bluemountaincoffee.com

Olvass tovább különleges kávékról!

A világ 10 legdrágább kávéja

A hurrikánnak köszönhetjük a jó hondurasi kávét?

Costa Rica, az arabica kávé mennyországa