Nem csak Budapest és Bécs, de egyik kedvenc városom, Párizs is kávéházi nagyhatalomnak számított és számít ma is. Egyszerűen imádom Párizst, ahogy beszippant a hangulata, az eleganciája, a pezsgése… nem lehet és nem is kell ellenállni neki.

Franciaországban az étkezés művészetnek, és különleges alkalomnak számít, így a kávézás is. A legjobban a helyi kávézókban azt szeretem, hogy az asztalok a székekkel együtt az utca felé fordulnak, így lehet kicsit bámészkodni, gyönyörködni az utcaképben, és figyelni a járókelőket. Na és semmihez sem hasonlítható egy cappuccino és egy friss croissant párosa…

 

  

Rengeteg a nagynevű és szép kávéház, de a sok közül mégis azok emelkednek ki, amik az írók kedvenc helyei voltak. A Café de Flore és a Les Deux Magots a francia írók két nagyon fontos találkozóhelye mind a mai napig, de sok divattervező, színész és filmrendező is jár ide, mindig látni egy ismerős arcot, hírességet.

A Café de Flore 1890 körül nyitott meg az egyedi Saint-Germain-Des-Prés kerületben. A 20. század korai éveiben nagyon népszerű helynek számított a fiatal értelmiség, írók, festők, kiadók és filmkészítők számára, rendszeresen megfordult itt Apollinaire, Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir, Giacometti, Hemingway és Picasso. A jelenlegi formáját az 1924-26-os időszakban elvégzett felújítása alatt kapta. Francia filmek népszerű helyszíne, még egy egész estés film is készült róla Café de Flor címmel, Vanessa Paradis főszereplésével. A kávéházban 1994-től minden évben átadják a Prix de Flore-t, azaz a Flore-díjat, amit a reklámiparban dolgozó ünnepelt író, Frédéric Beigbeder alapított. A zsűri tagjai újságírók, akik fiatal tehetségeknek adják át ezt az elismerést. A dolognak óriási a reklámértéke, ugyanis a könyvesboltok polcán egy nagy papírszalaggal áthúzva árulják majd a díjazott könyvet.

 

A Les Deux Magots a Saint-Germain-des-Prés sétálóutcán található kávéház nemcsak Romy Schneider kedvence volt, de Albert Camus is szívesen múlatta itt az időt. Ma leginkább turistákkal van tele, de azért megvan a maga varázsa annak, hogy “Sissy” egyik kedvenc helyén ücsöröghetünk. J A hely a nevét két kis kínai figuráról kapta, amik egy korábban itt álló bolt díszei voltak. Természetesen a Les Deux Magots-nak is megvan a saját alapítású díja, amely az alkotói élet több területét öleli körül : az irodalmon túl, a színház, építészet, divat nagyjai is részesei lehetnek ennek az elismerésnek.

 

Ez a kávéház nem csak feketében erős, de süteményfronton sem semmi, amit felvonultat. Itt kaphatók ugyanis Pierre Hermé, a világhírű cukrász remekei is, amiket semmiképp sem szabad kihagyni, ha Párizsban járunk.