Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Unod az esőt? Igyál egy kávét - és gondolj Afrikára!

Szavannák, fekete kávé, ó, ó, Afrika! A kávékedvelőknek valószínűleg inkább így, kávéra átköltve helytálló a híres KFT dal eredeti refrénje. Én megértem, miért: a világ talán legtökéletesebb arabica kávéi teremnek Afrikában, azon belül Etiópiában, Kenyában és Tanzániában – jó lenne egy kelet-afrikai vizit, hogy ott helyben végigkóstolgassuk belőlük készített, magas minőségű italokat. Nem beszélve a híres, tradicionális Touban kávéjukról, illetve a Mazagranjukról, amik miatt szintén sürgősen ki kellene menni Nyugat- illetve Észak-Afrikába is!

Általánosságban elmondhatjuk az Afrikában nőtt arabica kávészemekről, hogy fényesek, kiegyensúlyozottak és citrusos, bogyósgyümölcsös ízviláguk van, illetve borra és virágra emlékeztető akkordokat is magukban hordoznak. A magas területek, és az ásványokban gazdag talajadottságok együttesen teszik optimálissá a prémium kávé termesztését. Persze megvannak az egyes területek sajátosságai is – a leghíresebbek és legkedveltebbek az etióp, a kenyai és a tanzániai fajták.

Etiópiában 550–2750 méteres magasságban találhatók az ország legnemesebb kávécserjéi. A legnagyobb ültetvények egyike Harrar, amelynek termése nagyon testes és sokak szerint igen intenzív gyümölcsös utóízéről híres. A Sidamo és Yirgacheffe nevű régiók virágos, bogyósgyümölcsös ízhatású kávét teremnek.

Kenya kávéültetvényei 1200-2100 méter magasan vannak a tengerszinttől, legfőképp savasságuk és sziporkázó, citrusos ízük miatt ellenállhatatlanok az exkluzív kávék rajongóinak körében. Az itt termesztett kávészemeket, miután megtisztítják, a napon szárítják meg, a szüretelés időszaka az esőzésektől függően november elején kezdődik és január végéig tart.

Testességében teljes, ízében gazdag és enyhén gyümölcsös – mondják a tanzániai kávéról, amely egy határozott boros savasságot is hordoz magában. Érdemes ismerni továbbá Tanzánia híres kávécseresznyéjét, amelyről már korábban is írtam.

Összességében viszont azt mondhatjuk el az afrikai kávéról, hogy nehezebb, savasabb a szokásosnál, míg például ha a dél-amerikai kávéval hasonlítjuk össze, az jóval könnyebbnek, krémesebbnek bizonyul. Mindkét kontinens kávéiban fellelhetők a csokoládés ízjegyek, de az afrikai kávé ezt egy virágosabb vonalban képviseli. Ezeket persze mind-mind befolyásolják a termőterületek, az időjárás, a termesztés módja, a feldolgozás módszerei is, épp ezért olyan sokféle ínycsiklandozó változat közül tudunk választani. Viszont nemcsak maguk az ott termő minőségi kávébabok, hanem a lenyűgöző kávéitaljai miatt is igazi kávékánaán az afrikai kontinens.

Ha azt mondom, Dakar, a legtöbben valószínűleg a rally szót teszik hozzá. Pedig sok más izgalmasság vár a nyugat-afrikai területen: Szenegál a fővárosán kívül még például a mogyoróültetvényeiről is híres, illetve az úgynevezett Touba kávéról. A szenegáli tradicionális ízletes, fűszeres kávénak, mely a szenegáli vendégszeretet egyik jelképévé vált, nemcsak a története, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatása is érdekes.

A Touba kávé tipikus szenegáli kávé, amelyet erős arabica kávéból készítenek, egyedi ízét a hozzáadott szegfűszegnek és a speciális feketeborsfajtának, a Guinea borsnak, vagy ahogy a helyi nyelvjárás, a wolof hívja, a Djarnak köszönheti. Cukrot kevernek hozzá és kis műanyag pohárban pár forintért árulják az úgynevezett food truck létesítmények Szenegál utcáin.

Hiteles források szerint a Touba kávé szenegáli hagyománya egészen a XIX. századig nyúlik vissza, amikor a vallási vezető, Ahmadou Bamba bevezette és népszerűsíteni kezdte. Ő alapította meg Touba városát, ahonnan a híres szenegáli kávé neve származik. A tradíciót azóta is követik a helyiek, és gyógyító italként tartják számon a Touba kávét. Állítják, hogy az ital a kávé és a bors jótékony hatásait egyesíti, vagyis a Guinea bors jót tesz a gyomornak és a májnak. Sőt, a feketebors piperint is tartalmaz, amely az endorfintermelésért felelős, tehát maga a természetes antidepresszáns. A bors ezen felül az allergiások és az asztmások, illetve más légúti betegségben szenvedők tüneteit is enyhíti.

Van még más is, amiért Afrikára fontos kávékulturális központként tekinthetünk. Úgy hírlik, hogy a Mazagran ital, „az eredeti jegeskávé” egy algériai erőd után 1837-ben kapta a nevét és a kávészirupból, valamint hideg vízből készült italt az erődnél fogyasztották a francia gyarmati csapatok. Közben úgy is tartja a mondás, hogy az ital neve és eredete a francia idegenlégiós katonáktól származik, akik a Mazagran ostrom ideje alatt tej hiányában vízzel itták a kávét az 1840-es algériai háborúban. Majd amikor a katonák visszatértek Párizsba, azt javasolták az ottani kávézóknak, hogy hideg vízzel készítsék a kávét.

Ha Mazagran kávét szeretne valaki csinálni, erős, forró kávét használjon fel, amelyet jégre érdemes tölteni, és szűk, magas üvegpohárban javasolt felszolgálni. Algéria kávéváltozata azóta sok helyen meghódította a kávékedvelőket, és számos különböző variációja született: a portugálok erős kávét vagy eszpresszót szervíroznak fel jégre és citromra töltve, időnként rummal megbolondítva és cukorsziruppal édesítve. Az osztrákok jégkockákkal szolgálják fel az ő Mazagran fajtájukat, és rumot adnak hozzá. Az egészet gyakran egy hörpintésre javasolják meginni. Katalóniában jegeskávé és citrom összekeverésével tálalják a Mazagrant.

A nagy márkákat is meghódította a kávéfajta: a Starbucks és a PepsiCo a ’90-es években kifejlesztették a Mazagran névvel ellátott üdítőiket. Egy rövid „próbaidő” után aztán megszüntették az italt. Később a Starbucks Mazagran kávékivonatot készített, amelyet számos kávé ízesítésű termékhez lehetett felhasználni. Ezt a kivonatot az előre összekevert és üvegekbe töltött Starbucks frappucino italokhoz használták fel, melyek több helyen azóta is elérhetők. Az algériai hagyomány így egyre tovább él.

Ha végiggondolom, mi minden van Afrikában, szívesen megfogadom a KFT tanácsát. Vagyis kibérelek egy jó nagy puputevét, bejárom Kenyát és Zimbabwét (és Tanzániát, és Etiópiát), és minden helyinek fizetek egy feketét (vagy egy Mazagrant, vagy egy Toubát)!

0 Tovább

Kölcsönadnád a kapszulás ruhád?

Nemrégiben tanúi lehettünk, miként dolgozzák fel Magyarországon a használt alumínium kávékapszulákat és hogy mi lesz a fém és a kávézacc sorsa, miután kikerülnek a gép gyomrából. Néhány szerencsés kávékapszula azonban teljesen más módon „születik újjá”: modern, alternatív, művészi karriert futnak be!

 Egy újabb Nespresso rendezvényen jártam, ahol ismét a fenntarthatóság és a környezettudatosság volt a téma, azonban más megközelítésből. A csepeli üzem helyett a helyszín most a belváros szívében található, elegáns Széphárom Közösségi Tér, az est háziasszonya pedig Kovács Patrícia színésznő volt. A teremben a legfeltűnőbb egy reklám molinóból készült kanapé volt, de voltak még designos övek, pénztárcák és táskák is, amelyek egytől egyik újrahasznosított termékekből dolgozó designerek munkáját dicsérik, tudtuk meg Martinkó Józseftől, az Octogon építészeti és design magazin online főszerkesztőjétől.

A trendi, design márkák a 2000-es évektől kezdték felvenni palettájukra a zöld vonalat és néhányuk munkájában az újrahasznosítás már nem csak érdekességként, hanem alapkövetelményként jelenik meg. Megtudtuk, hogy a hagyományos recycling mellett kialakult az újrahasznosítás egy másik, kreatívabb ága is: az upcycling, amely az újrahasznosítást magasabb szinten, jelentős hozzáadott értékkel valósítja meg, akár művészi dimenziókba emelve azt. Ennek példái voltak a Medence csoport, a Balkán Tangó, a Retextil és a Felvarrom csapatának kiállított munkái, amelyek ízlésességét és a jelenlévők körében aratott sikerét már csak azért is öröm volt látni, mert Magyarországon még némi gyanakvás övezi az újrahasznosított anyagokból készülő dolgokat, sokan „buherálásnak” gondolják és idegenkednek tőle. Pedig ez a hálás téma egyszerre fontos és gyönyörködtető; Nyugat-Európában már az egyetemi képzésben is helyet kap a „zöld design”.

 No de térjünk vissza a kávéhoz, hiszen az esemény fő attrakciójáról még nem esett szó. Az Elysian tervezője, Bódis Boglárka egyszerre vagány és kifinomult, nőies kollekciójából kaptunk ízelítőt egy rövid divatbemutató keretében, melyre a koronát az utolsóként bemutatott ruha, jobban mondva ruhaköltemény tette fel: egy kávékapszulákból készített ruha úszott be a kifutón!

A meglepő az volt, hogy egy összenyomott, használt fémkapszulákból készített ruha ennyire finom és elegáns tud lenni. A kilapított kapszulák rendszertelen struktúrája és a mindeközben rendezettséget sugárzó összhatás belső feszültségét megtestesítő alkotásnál nem is kellett látványosabb befejezés. Boglárka elmondta, hogy a különleges, art deco kompozíció három hónapig készült és több mint ezer tüllre varrt kapszulát tartalmaz. Még szerencse, hogy az alumínium könnyű, bár a modellnek így sem lehetett könnyű végigvonulni a ruhában. Nem beszélve arról a heves hanghatásról, amelyet a csörgő kapszulák keltettek (de szerencsére a kitörő taps hangosabb volt :-)). Mindezek ellenére én azt mondom, vállalnám a kockázatot, és szívesen belebújnék ebbe a kapszularuhába.

0 Tovább

Melyik az a kávé, ami kicsi, de erős?

A Finca El Injerto büszkén viselheti a világ egyik legdrágább kávéja címet. A Guatemalából származó ínyencség igazából nem is néz ki kávénak, inkább hasonlít egy nagyobb lencséhez. De nemcsak apró, különös külseje miatt ilyen nagy a kereslet iránta. A világ egyik legritkább és legszokatlanabb kávéjáról van szó.

Kép forrása: gocoffeego.com

Az El Injerto kávé 1874 óta az Aguirre család tulajdonában van, amelynek termését a szakértők is elismerték: a guatemalai Cup Of Excellence díjat 2006 óta szinte minden évben megnyerték a kávébabok, amelyeknek mérete körülbelül egyharmada az átlagos terméseknek, tehát akár tényleg össze is téveszthetnénk a lencsével, csak ára, illetve kövérebb formája különbözteti meg attól.

Kép forrása: Joyride Blog

Mindössze 720 hektáros területen nő a kávéfajta, viszont a környező erdők, illetve a tengerszint felett 1500-2000 méteres fekvés ideális mikroklímát teremt számára. Az átlagosan 18-22 °C hőmérséklet és az 55-80%-os relatív páratartalom pedig még jobban hozzátesznek ahhoz, hogy extra egyedi termést hozzon a kávéültetvény.

Többféle prémium kávékülönlegességnek is ez a farm az otthona: a Pacamara, Bourbon, Peaberry, Maragogype, Caturra és Moka változatok is a választék részét képezik. Ezek mindannyian kiváló arabica kávéfajták, melyek eleve garantálják a kifinomult ízvilágot. De természetesen az aprólékos feldolgozási eljárásnak is komoly szerepe van a kávé kiváló minőségének kialakításában. A kávégyümölcsöt kézzel szüretelik, így csak azok a szemek kerülnek a kosárba, amelyek már teljesen érettek. A sérült szemek kiszűrése céljából a termést beáztatják, majd nedves eljárással dolgozzák fel őket.

Kép forrása: Tripadvisor

A Finca El Injerto farmon termett kávébabokból finom, érzékeny, növényi és virágos illatú kávé készíthető, melyről első „illatolásra” a jázmin és a csipkebogyó is eszünkbe jut, majd mélyebb szimatolással az étcsokoládét és a mogyoró illatát is előidézheti. Ízre is a csokoládéra hajaz a kávékülönlegesség: sima, krémes, de az étcsokoládé kesernyéssége is megfogalmazódik benne. Határozott, majd ahogy hűl az ital, kissé visszafogottabb lesz a karaktere, mely egy tompa gyümölcsös – szilvás, citromos, körtés – akkordban végződik. És noha meglehetősen testes kávéról van szó, szobahőmérsékleten finom, nyugtató hatást kelt, enyhe citrusos savassággal kiegészülve.

Bár most már többféle változata a világ minden táján elérhető – jó drágán mondjuk –, de volt idő, amikor nemhogy nem volt ilyen népszerű és elismert, de nem is a kávén volt a hangsúly a guatemalai termőföldön. Jesus Aguirre Panama volt az első tulajdonos, aki megszerezte az ültetvény területét 1874-ben, viszont a területen akkor még a cukornád, illetve a kukorica és a bab termesztése állt fókuszban. Csak 1900-ban kezdtek kávét termeszteni a földeken, és indították be a termény világhírnevét.

Ma az Aguirre család harmadik és negyedik generációja foglalkozik az ültetvénnyel. Vezérelvük, hogy fenntartható gazdálkodási módszereket követve, felelősen tartsák fenn az ültetvényt, hogy az gazdaságilag, környezetvédelmi szempontokból és társadalmilag is életképes legyen minden érintett számára.

A minőség folyamatos fejlesztésére törekszenek a kávétermesztők, ezért további lehetőségek után kutatnak, hogyan tudnának még magasabb, az elvártnál még sokkal jobb minőséget szolgáltatni. Így válik Guatemala híres régiója, a Huehuetenango egyre jobbá és jobbá - bár már így is az ország legnépszerűbb kávétermelő térsége, de jó okkal, hiszen tényleg fantasztikus minden, ami ott terem.  Azok, akik egy igazán mennyei kávét szeretnének inni, szinte bármennyi pénzt megfizetnek érte.

Tovább olvasnál?

Kolumbia és Guatemala, ahol az égiek is segítik a kávétermesztést

Guatemala, az örök tavasz földje

Ültetvények hegytetőkön és lankákon – Kolumbia kávéja

0 Tovább

Díjnyertes brazil kávékincs

Brazília nemcsak az óriási bulijairól, felvonulásairól híres. Persze a karneváljaikat is szívesen megnézném élőben, de szinte biztos vagyok benne, hogy a táncosok, fellépők és résztvevők az ugyancsak nagyhírű nevezetességükkel, a kávéval töltődnek fel az eseményre és közben is azzal tartják frissen, lelkesen magukat. A brazil kávé önmagában világhírű, de azon belül most a Carmo De Minas területnek, még pontosabban a Fazenda Santa Inês farmnak szeretnék egy kis figyelmet szentelni.

Merthogy díjnyertes kávéról van szó: a Cup of Excellence díjat is kiérdemelte a Dias Pereira család Fazenda Santa Inês kávéja Minas Gerais-ban, és egyáltalán nem ok nélkül nyerték el az elismerést. A mindössze 75 hektáros ültetvényen Francisco Isidro Dias Pereira öt különböző kávéfajtát telepített. Yellow Bourbon, Red Bourbon, Yellow Catuaí, Acaiá, illetve Mundo Novo névre keresztelte, illetve kategorizálta azokat a magas minőségű kávébabokat, amelyeket aztán természetes folyamatokkal állítanak elő. Közülük a legnépszerűbb a Yellow Bourbon, kókuszos, édes ízvilága és pirított mogyoróra emlékeztető aromája miatt.

A világhírű és világszínvonalú kávészemeket topográfiai okokból, illetve a maximális minőségre törekedve is mindig, szigorúan kézzel szüretelik, textilekbe szedik, így elkerülve az esetleges beszennyeződéseket. Ezt követően megmossák, majd héjuk lehúzása után kiszárítják őket a Fazenda de Sertao malomban.

A farmon egy érdekes, úgynevezett félszáraz eljárással (honey / pulp natural) dolgozzák fel a babokat. Ennek lényege, hogy a kávébabokat az őket körülvevő kávécseresznyével, vagy annak egy részével együtt szárítják. A Brazíliából származó, eredeti eljárás szerint a gyümölcsről csak a héjat távolítják el, így a babok a gyümölcshússal együtt száradnak – ez a vörös mézes eljárás. A sárga mézes eljárás során azonban egy gép segítségével a gyümölcshús egy részét, a piros színű gyümölcshúst is leválasztják, így marad meg a mag sárgás borítása. Az elsősorban Latin-Amerikában ismert pulp natural eljárás otthagyja nyomát a kávé ízvilágán; a nedves eljáráshoz képest állítólag ezek a kávék kevésbé savasak, a citrusos ízjegyek helyett a csokoládés aromák dominálnak és édesebbek is.

Technikájuk követendő példa, elhelyezkedésük pedig irigylésre méltó. Köszönhetően ugyanis az ültetvény pont megfelelő magasságának, ásványokban dús forrásvizeinek, gazdag termőtalajának, illetve a klíma és a további földrajzi adottságok ideális kombinációjának, kívánni sem kívánhatnának jobb élőhelyet a kávécserjék a tökéletes kávébabok termésére.

A tengerszinttől körülbelül 1000-1300 méter magasan, Rio de Janeirótól nagyjából 290 kilométerre található a híres ültetvény.  Az itt termett, minőségi kávé tipikus, könnyen felismerhető karakterei például testes ízvilága és közepes/erős savassága, amelyben a citrusosság dominál, viszont teljessé az édes-csokoládés ízkomponenseivel válik az élmény. A helyiek is sikeres kávétermesztésükre apellálnak: a gazdaság főként a földművelésre irányul, a kávétermesztés az ottaniak munkájának, illetve bevételének felét biztosítja. Bár a vállalkozás nem olyan nagy múltú, a kávétermesztés tudományában volt alkalmuk elmélyülni a helyieknek.

Már régóta a kávéra fókuszált a terület, de 1979-ben lett a Sertao Csoporté a farm, és a rajta lévő kávéültetvények. Nem sokkal ezután új részeket ültettek be kávécserjével, illetve szárításra alkalmas helyiségeket alakítottak ki és mosó-, szárító- és feldolgozógépeket szereztek be. A sikeres termelés mellett azonban ténylegesen nagy figyelmet fordít a vállalkozás a környezetre: területe része egy igen nagy őserdő, valamint az összes hegyi forrásvizet, illetve a partmenti élővilágot is óvja. A vállalat társadalmi felelősségvállalása részeként 13 otthont alakítottak ki a munkásoknak és azok családjainak a birtokon, így 35 dolgozó, a családtagokat is beleszámítva 80 ember lakik a vízzel, árammal ellátott házakban. Fizetésük mellett tejet, kávét, gyógyszereket, sportolási lehetőséget is biztosítanak számukra, ahogy a diákoknak iskolabuszt is.

Ha valakit még nem győztek volna meg arról a fentiek, hogy nemcsak finom, de szimpatikus is ez a Fazenda Santa Inês és az onnan származó kávé, még egy érdekességet megemlítenék: a farmon dolgozók gyakran látogatnak meg brazil és nemzetközi portálokat, hogy tapasztalatot cseréljenek más kávétermelőkkel. Nem bízták el magukat és folyamatos célkitűzésük továbbfejleszteni a kávéjuk minőségét. Így termékük hosszú távon is megőrizheti jó, sőt, az állandó fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb nevét!

Tovább olvasnál?

Édes élet, édes kávé: hogyan kávéznak Brazíliában?

Brazília, a kávék királynője

A Bourbon kávé titka

0 Tovább

Kérsz egy kávéteát?

A posztot egy találós kérdéssel kezdeném. Mi az, ami jó azoknak is, akik már unják a teát és a kávét is? Ami olyan döntésképtelen személyeknek is ajánlott, akiknek nehéz kiválasztani, épp teával vagy kávéval frissüljenek fel? Az a valami, amit a felpörögni vágyóknak is javasolhatunk, ahogy az egészséges italok kedvelőinek is? Sőt, a különleges dolgok rajongói is odalesznek érte?

A kellemest a kellemessel, és még a hasznossal is ötvözi ez az italkülönlegesség, amelyet a kávécserje leveleiből készítenek. Azt mondják, finom, tiszta ízű, üdítő a hatása és nincs mellékíze.  És a kávéültetvényeken dolgozóknak is stabil bevételt jelenthet. Legyen robusta vagy arabica kávé, mindkét fajtának hasznosíthatók a levelei, hogy gyógynövénytea legyen belőlük. Miután leszedik és megpirítják őket, őrölve és morzsolva is felhasználhatók. Csak forró vízbe kell áztatni őket, pont úgy, mint ahogy azt a már megszokott teánkkal tesszük.  A végeredmény ízvilágában leginkább a zöld teához hasonlítható, viszont kevesebb koffeintartalommal, mint akár a tea, akár a kávé.

A kávénak azonban nem csak a levelét hasznosíthatjuk teaként, hanem például a virágját is. A kávécserje jázminillatú, szárított virágának leforrázásából igazán különleges ízű tea születik, amely a kávé aromáját is megőrzi, azonban nem tartalmaz koffeint. A virágokat általában gyorsan és magas hőfokon pörkölik, így a borostyán színű ital finom, karamellizált aromát kap. A kávévirág akár kétszer is kifőzhető.

Természetesen a kávévirág teának is több típusa ismert. A híres kolumbiai és brazil Geisha, Bourbon és Amarillo kávék nagy népszerűségnek és elismerésnek örvendenek. Nos, ezeknek bizony a virága is önálló karrier kiépítésébe kezdett, hiszen szárított formájukat szintén egyre szélesebb körben kínálják, méghozzá olyan tekintélyes termelők közreműködésével, mint a kolumbiai Granja La Esperanza.

Mint egy korábbi posztomban már említettem, a kávécserje gyümölcséből, a kávécseresznyéből is készíthetünk főzetet. Első lépésként a magot, vagyis a kávébabot elválasztjuk a gyümölcstől. Ezt követően – a kávéőrlemény-készítésre félretett kávébabhoz hasonlóan – a bogyókra is szárítás, majd pörkölés vár. Ízesítésként fahéjat adhatunk hozzá, majd leforrázzuk: kész is a frissítő cáscara (vagyis ’maghéj’-ital), amelyet katonák kávéjának vagy szegények kávéjának is neveznek; nem véletlen, hisz az értékes kávébabról lefejtett, egyébként nagyon finom gyümölcshús a legtöbb helyen hulladékként végzi rövid pályafutását.

A cáscarát elsősorban a kávétermesztő országokban ismerik és fogyasztják, nálunk csak elvétve és – paradox módon – egyes Gourmet-kávéházak kínálatában szerepel. A kávécseresznye-főzetet hidegen és melegen is, gyümölcslével kísérve frissítő italként, vagy alkohollal keverve koktélként is fogyaszthatjuk. A különleges teának jótékony, élénkítő hatása van, koffein tartalma pedig jelentősen alacsonyabb, mint a kávéé.

2011-ben Alejandro Mendez épp azzal hódította el a World Barista Championship első helyezését, hogy az espresso mellé egy kávévirág teát és egy kávécseresznye teát is készített, kiszélesítve ezzel az ugyanabból a kávénövényből készíthető, eltérő ízű italok spektrumát. Íme tehát, a kávé új arca; újabb ízek, újabb koktél-alapanyagok, újabb frissítők télre és nyárra egyaránt. Már csak azt kellene elérni, hogy ezek a különlegességek a kávéhoz hasonlóan elérhető közelségbe kerüljenek. Mondjuk a konyhánk polcára.

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)