Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szavazzatok a legjobb kávés receptre!

A facebookon találtam azt a kávépárbajt, amiről már írtam pár napja Nektek, de azóta újabb versenyzők kávéreceptjei kerültek föl, ezért megint bíztatlak Benneteket, hogy nézzétek meg a recepteket, próbáljátok ki és szavazzatok. Már csak azért is, mert a szavazók között kisorsolnak egy Pixie Clips kávégépet. 

 

 

A négy döntőbe jutott versenyző közül a Hahopihe konyhája blog írójával, Pécsi-Kincses Reginával kezdem, akiről korábbi blogomban csak rövid említést tettem, de most kárpótolni fogom, mert az alábbi, csokoládés mogyoró Latte mézkaramellel recept igencsak megérdemli:

Csokoládés mogyoró Latte mézkaramellel

Hozzávalók:

  • 2 tk házi mogyorókrém
  • 2 tk házi mézkaramell
  • 1 dl forró tej
  • 0,5 dl félzsíros sűrített tej (4%-os)
  • 1 kapszula Bukeela ka Ethiopia (Lungo)

Elkészítés:

Az 1 dl forró tejben elkeverjük a házi mogyorókrémet, valamint a mézkaramellt. Jól összekeverjük, hogy egynemű legyen. Az Aeroccino tejhabosítóval a sűrített tejet felhabosítjuk. Egy 3 dl-es pohár aljára töltjük a mogyorókrémes tejet, szépen rátesszük a sűrített tejből készült krémes tejhabot, majd óvatosan egy csőrös kiöntő segítségével a pohár szélénél becsorgatjuk a friss kávét. A tejhab tetejére pirított, tört mogyorót szórunk díszítés céljából.

A harmadik fordulóból Hédi, az Ízharmonikus blog szerzője jutott tovább Mogyoróvajas-vaníliafagylaltos jegeskávéval (megnyugodhatunk, végül nem tett bele bort J), nézzétek meg a receptet itt.

 

A második forduló nyertese – egy másik kedvencem – a Mézesélet blog alkotója, Békefi Adél "Jeges-karamellás Rosabaya de Colombia" nevet viselő kávékülönlegessége, amelyet kevés, otthon is fellelhető hozzávalóból, viszonylag egyszerűen elkészíthetünk. Én kipróbáltam, és bejött. Nagyon-nagyon bejött! Már kinézetre is ínycsiklandozó (még akkor is, ha valaki olyan bravúrosan képes elrontani a rétegezést, mint én..), az ízéről nem is beszélve.

Jeges-karamellás Rosabaya de Colombia kávé

Hozzávalók (2 pohárhoz):

  • 10 dkg cukor
  • 3 dl hideg tej
  • 2 kapszula Rosabaya de Colombia kávé
  • jégkocka

Elkészítés:

A cukrot öntsük egy lábasba és karamellizáljuk meg. Az elkészült karamellt öntsük ki sütőpapírra és gyors mozdulatokkal simítsuk ki, majd hagyjuk megdermedni. Ezután törjük össze kisebb darabokra. Főzzük le a kávét és hagyjuk kihűlni. Készítsük el a hideg tejhabot. Tegyünk a poharakba a karamellből és tegyük rá a jégkockát. Rétegezzük rá a tejhabot, majd öntsük rá a kávét. Tegyünk rá tejhabot majd tegyünk rá további karamelldarabokat ízlés szerint.

 Az első megmérettetésből Szilágyi Balázs került ki győztesen, aki a Rántotthús wokban című blogot jegyzi és Illatos-aromás jegeskávéval nevezett, amit megspékelt krémes fagylalttal és tejszínhabbal. Blogján a következőképpen jellemzi ezt az ígéretes italkülönlegességet: „ebben a receptben így egyrészt India ízei – nem csak a kávéban, hanem a felhasznált fűszerekben –, másrészt pedig egy nyári jegeskávétól elvárt krémesség keveredik”.

Tudom, nehéz választani, mert mindegyik nagyon érdekes. De semmiképpen se felejtsetek el szavazni a Nespresso facebook oldalán! Lebegjen a szemetek előtt az a gyönyörű kávéfőző, amit nyerhettek, no és persze a dicsőség, amit okoztok Adélnak, Hédinek, Reginának, vagy Balázsnak! :-)

0 Tovább

Ilyen egyszerű lenne kávét pörkölni a saját konyhánkban?

Kávé pörkölés házilag? Ezt eddig valószínűleg sokan el sem tudták képzelni, de mostanra elérhetővé váltak olyan kütyük, amivel könnyűszerrel frissen pörkölt kávéillatba burkolhatjuk a lakásunkat. Nemcsak hatalmas ipari pörkölőgépek léteznek ugyanis… De ne rohanjunk ennyire előre, gondoljunk bele, hogy már akkor is lehetett jó kávét inni, amikor kávézók még nem is voltak. Az etiópokról példát vehetünk és bárhol követhetjük az ő módszerüket.

Merthogy az etiópoknak nem csak a kávéja, de a kávépörkölési technikája is híres. Már a kezdetek óta ugyanúgy pörkölik a kávét, és jól bevált technikájukat mi is hasznosíthatjuk: Először felmelegítenek egy vasból készült edényt közepesen forróra, majd beleöntik a még zöld, nyers kávészemeket és egy fakanállal folyamatosan keverik, miközben – 2-3 perc alatt – a kávébabokban lévő víz elpárolog, és a kávészemek színe zöldből először sárgásra vált. A folyamatnak ennél a részénél fűszerű illat szabadul fel, majd 3-5 perc elteltével a karamellizálódás is elkezdődik. A babok gyorsan bebarnulnak, mivel a bennük lévő cukor is felmelegszik – itt már intenzív kevergetésre van szükség. A babokat beburkoló pernye, vagy más néven ezüsthártya száradásnak indul 5-7 perc után, mialatt egyre barnábbak lesznek a kávészemek, majd hamar lerepül róluk a pernye, és már hallható is a ropogásuk. Beindul az úgynevezett Maillard-reakció is, vagyis a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással, emiatt barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek a pörkölés során. Ebben a fázisban a fűre emlékeztető mellett már füstös aromát kapnak a kávébabok, amelyeknek olajtartalma kiválik a babok felületén. A 9-11-edik percben már egyértelműen kivehető a babok pattogásának hangja. A karamellizálódás és a Maillard-reakciók tovább folytatódnak, még több füst keletkezik a levált pernyéből, és a babok egyre fényesebbé válnak a kirakódott olajtól. Körülbelül 10-12 perc után kell alacsonyabb fokozatra állítani a főzőlapot, és abbahagyni a pörkölést. Kis pihentetés után érdemes levenni a tűzről az edényt, és agyagedénybe helyezni a babokat. 8-24 órán át fedő nélküli tárolásuk javasolt, hogy a széndioxid-gázok távozhassanak belőlük. Egy nap elteltével már jól záró edényben kell tartani saját pörkölésű kávénkat, és hét napon belül elfogyasztani. Feltéve, ha kitart hét napig a finomság…

De ha modern megoldásokban gondolkozunk, és otthon szeretnénk kávét pörkölni, van más is a kávéguruk tarsolyában a számunkra. Például az Ikawa a kávétermesztőket, -kereskedőket, -pörkölőket, és a sima „geek”, vagyis kütyürajongó embereket, no meg a kávémániásokat is kényezteti a masinájával. Tényleg két gombnyomásra van csak szükség: okostelefonunkra töltött applikációnkban ki kell választanunk az aznapi hangulatunkhoz leginkább illő receptet, vagy pörkölési profilt és elküldenünk a pörkölőgépnek. A zöld kávébabokat a készülék tetején beszórjuk, bekapcsoljuk a pörkölő gombját, és ennyi. Nyomon tudjuk követni mobilunkon, hol tart épp a folyamat, és körülbelül 3 perc alatt, vagy ha úgy szeretjük, 10 perc után meg is van a frissen pörkölt kávénk.

Ha érdekel még néhány további kávés kütyü, akkor olvasd el ezeket is:

3+1 kávés kütyü, amibe rögtön beleszeretsz

Vákuumos kávékészítés: egy évszázados technológia új hajnala

Új bejegyzés szövege

0 Tovább

Hol van Afrika "csúcskávéja"?

Igen, Afrika legmagasabb hegycsúcsáról, a Kilimandzsáró körüli kávétermesztésről és Tanzániáról lesz most szó. Ha fel kéne sorolnunk három dolgot, ami eszünkbe jut Tanzániáról – és itt tegyük is gyorsan hozzá, hogy elég jók vagyunk, ha akár három ismérvet is tudunk kötni az afrikai országhoz – a Kilimandzsáró, a vándorló vadállatok, és a kávé. Ha pedig jobban meg szeretnénk ismerni e nevezetességeket, de nincs módunkban épp elugrani a Kenya melletti országba, a kontinens legmagasabb hegycsúcsát és élővilágát a természetfilmek elhozzák nekünk otthonunkba. És a kávéjukkal is ugyanez a helyzet: ha jó helyen keressük, Magyarországon is tudunk eredeti tanzániai finomságot inni.

 

Ahhoz, hogy igazán el tudjunk merülni az ízvilágában, érdemes többet megtudnunk a tanzániai kávéról.  Például érdekes kérdés, hogyan került a kávé a Kilimandzsáróhoz: katolikus misszionáriusok vittek először kávét a hegyre, 1898-ban. A próbálkozást happy end zárta. Merthogy mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire megtetszett a helyieknek a dolog, vagy épp maga a növény érezte annyira jónak a körülményeket a termésre, hogy az országban kávétermesztéssel ma körülbelül 450 000 család dolgozik. Ők egyébként az ottani kávétermelők 90%-t alkotják, míg a maradék 10% állami vállalkozás. Hozzávetőlegesen az ország lakosságának 6%-a él meg a kávétermesztésből (40 millióan laknak ott, így ez körülbelül 2,4 millió embert jelent).

Bár a híres Kilimandzsárón terem az értékes növény, azért ne a hegycsúcsot képzeljük el kedvenc helyének. Több területen is nő az országon belül a tanzániai arabica kávé, csak legyen a tengerszint felett kb. 1500-2000 méterrel: a Kilimandzsáró hegy lankáin, és a Meru hegynél – ott a banánfák árnyékában érzi jól magát.  Délen a Mbeya és Ruvuma régiókban szintén sok helyen együtt termesztik a banánnal. Legyen észak, vagy dél, júliustól decemberig a kávészüreten van a hangsúly. 

Megosztozik viszont az arabica, és a robusta is Tanzánián. Az arabica kávé az ország teljes kávétermesztésének 70%-át teszi ki, míg a robusta a nyugati területeken, a Viktória-tó mentén terem a Kagera régióban, a teljes kávétermesztésből 30%-os részvétellel. Itt májustól októberig tart a szüretszezon. Az Arabica és Robusta kávétermő területek egyébként körülbelül 265 000 hektárt tesznek ki. Belegondolni sem tudok, az hány csésze kávét jelent. 

Ha már csésze, jó tudni, milyen típusú kávéra készüljünk, ha tanzániai kávéról van szó. Számítsunk arra, hogy kávénk kellemes aromájú, savakban gazdag és közepesen, vagy nagyon testes, emellett, édeskés, kiegyensúlyozott ízű, krémes, de mindeközben vibráló, mély, intenzív és erőteljes. Először kicsit rusztikus, akár a barna kenyér édes ízét is eszünkbe juttathatja, ezután enyhe észak-afrikai vad utóízt ad. És amiért a kávészakértők a legjobban imádják: bogyósgyümölcsös, alkalmanként cédrusos, édeskés ízakkordokat is ígér, melyeket  a vulkánikus termőföldben található ásványi anyagoknak köszönhet. Pörkölése is különböző adottságokat hozhat ki: gyógynövényes, vagy épp virágos ízeket, vagy a sötétebb pörkölés gyümölcsös aromát ad neki, és feketeborsra emlékeztető fűszeres karaktere is felszínre kerülhet a megfelelő feldolgozással. 

És amiért hálásak vagyunk az országnak a szép hegycsúcsa és lenyűgöző vadvilága mellett, az az, hogy Tanzánia a harmadik legnagyobb kávétermelő ország Afrikában, és a világ arabica-kávé termesztésének 1%-át adja. Kicsit jobban belemélyedve a témába, miközben elszürcsöltem a tanzániai kávémat, és végignéztem az országot bemutató természetfilmeket, meg is jött a kedvem ahhoz, hogy egyszer élőben is megcsodálhassam a hegyet, termőterületeit és állatait. Az én bakancslistámon most már biztosan szerepel ez az ország is!

 

Ha szívesen olvasnál még afrikai érdekességekről, nézd meg ezt is:

Kávé a szafarik földjéről

1 Tovább

Zanzibár, a képzeletbeli kávézóm

A hírekben hallottam a héten, hogy lement a kávé ára a terménytőzsdéken, mivel a brazil kávéültetvények idén bőséges termést tudtak hozni. Ezt a hírt továbbgondolva jutott eszembe, hogy milyen jó lenne egy kávézót nyitni. Hiába érné meg most jobban – kávéár szempontból legalábbis – mint máskor, nem fogom megvalósítani a hirtelen jött tervet, de azért eljátszottam az ötlettel. ZanziBár lenne a kávézóm neve. Más lenne, mint a hasonló nevű, Budapesten is megtalálható helyek. Az én ZanziBárom természetesen zanzibári kávéból készült különlegességekkel lenne tele.

Persze azért is lenne vonzó, hogy Zanzibárból hozzam be a kávét, mert a Tanzániához tartozó, Afrika keleti partjainál lévő szigetcsoportot örömmel látogatnám meg, így az utazással járó munkát össze tudnám kötni a nyaralással. De más miatt is szimpatikus az úti cél. Az ott termő liberica kávé a kávéfajták egyik legizgalmasabbikát kínálja: fekete tea, csokoládé, szeder, kiwi ízek egyaránt felfedezhetők benne, de a citrom savanykásságával és közben édes, kiegyensúlyozott, pont megfelelő testességével válik igazán ellenállhatatlanná.  

Nevéhez hűen a képzeletbeli kávézómban mást is lehetne kapni, mint csak sima kávét. Az alap, hogy lennének kávés sütemények. De sós, meleg ételt is kínálnék, utána is néztem, milyet: a zanzibári kávés csirkét. Bizony, kávés csirkét, Unguja sziget kedvenc eledelét. Barnacukor, csípős ketchup, lime-lé, narancslé, vegyesfűszer, vaj, gyömbér és zanzibári kávé összeforralt keverékébe forgatott csirkemellet rizzsel.

És mivel Zanzibár amúgy is fűszereiről híres, kávé- és kakaókülönlegességeim is visszahoznák a szigetek ízeit: kínálnék a szigetekről hozott szegfűszeges, szerecsendiós, kókuszdiós, mangós, fahéjas, vaníliás és borsos finomságokat is, mert beszerző utam során megtanulnék egy pár receptet a helyiektől. És tele lennének a kávézó falai a szakácsnőkről és a szakácsokról meg a kávéültetvényen dolgozó emberekről készített fotókkal, amelyek visszaadják a vidék hangulatát és megmutatják, hogy milyen hagyományai vannak a kávétermesztésnek.

Kávéültetvényekről is lennének képeim, és azokról az apró kávéfarmokról, ahol a nagy fák szép harmóniában vannak a mellettük lévő trópusi gyümölcs- és fűszerfákkal. És, hogy mindenki tudja, miért is különleges a liberica kávé, az itallapra, amiben a már szinte a számban érzett szegfűszeges, szerecsendiós, kókuszdiós, mangós, fahéjas, vaníliás és borsos ínyencségeket is felsorolom, érdekességeket is közölnék magáról a kávéfajtáról.

Illetve bemutatnám a kávé tulajdonságait: erősségét, fűszerességét, gazdag és egyedi ízvilágát is, hogy még jobban értékeljék, milyen kincset szürcsölhetnek a vendégek, azt is leírnám, hogy bizony évente összesen 2000-2500 kilogramm kávét termel Zanzibár. Annak egészen jelentős részét pedig fel is vásárolnám, ha lenne egyszer egy ZanziBárom! Jelmondatom a bejárat felett pedig az a szuahéli nyelvű felirat lenne, amit mindenki ismer: Hakuna matata! (No problem!:-)

0 Tovább

Van élet az ír kávén túl! : Alkoholos kávékülönlegességek

Sokunk számára elképzelhetetlen a nap kávé nélkül, ugye? Mit szólnánk hozzá, ha a feketénket megbolondítanánk kedvenc likőrünkkel? Felfrissít, feldob, energetizál; mindezt egy különleges kávékoktéltól kapjuk, melyben a feketekávé ereje és aromája az alkohol személyében egy különleges útitársra talál és egy igazán ütős párost alkot vele. Apropó, utazás: ha részt vettünk az „alkoholos kávékoktélos utazásban”, ne felejtsük, hogy nem ülhetünk a volán mögé!

A klasszikus

Kávé és alkohol? Ír kávé, vágjuk rá azonnal. Bizony, ez az ír whiskey-vel, karamellizált barnacukorral és tejszínnel vegyített stílusos klasszikus kikerülhetetlen, ha kávékoktélokról beszélünk. A designos mini korsóra emlékeztető, hőálló üvegpohárban kínált „habzó” ital megjelenése és zamata is a híres ír Guiness-t juttathatja eszünkbe. Vegyíteni a kellemest a hasznossal: az ír kávé története erről tesz tanúbizonyságot. A whiskey-s kávét állítólag először egy veszteglő repülőgép utasainak szolgálták fel, hogy átmelegítsék és megnyugtassák őket. A recept ezek szerint nagyon jól bevált! … És még valami fontos apróság: tudtátok, hogy a whiskey-t „e”-vel írják az írek és „e” nélkül a skótok?

Mivel „javítsuk fel” a kávénkat?

Nyilván az igazán jó kávét nem kell feljavítani, hanem inkább még különlegesebbé, alkalmibbá lehet tenni, de mégis „feljavított” kávénak, azaz Caffe correttónak nevezik az alkoholos kávékat. Minden országnak megvan a kedvenc alkoholos itala, így az alkohol tartalmú kávék is legalább olyan sokfélék, mint ahány féle párlat létezik. Az olaszok leggyakrabban egy kis brandy-t, grappát, whiskey-t, rumot (párizsi kávé), konyakot (cobbler kávé), amarettót, a likőrök közül leginkább a csillagánizs alapúakat (sambuca, mistrà) keverik a kávéba, de találhatunk olyan különleges alkoholokat is a terítéken, mint a Maraschino, egy dalmáciai cseresznyelikőr. Térjünk ki egy igazi ínyenc torinói likőrre is, a Bicerinre, amelyet a híres mogyorós csokoládé, a Gianduja ihletett. A bicerines kávét a helyi kávéházakban citrommal kínálják. A kávét szervírozhatják az alkohollal összekeverve, de sok helyen a kávét és az alkoholt külön szolgálják fel, így mi csepegtethetjük a kívánt mennyiségű likőrt az italunkba.

A grappával „dúsított” caffe correttóhoz általában eltérő szőlőfajtákból készült grappát adnak, hogy ízük jobban érvényesüljön a kávé erős aromája mellett. Nem csak a törkölypárlatot, hanem különböző típusú alkoholok keverékét is használják az espresso kiegészítőjeként: egy adriai-tengerparti városkában, Fanòban például rumot, brandyt és csillagánizs likőrt adnak a kávéhoz és ezt cukorral, valamint citrom-és narancshéjjal ízesítik. Az izgalmas italt Morettának keresztelték. 

Kávékoktélok Európából

A franciáknál a normandiai café arrosé vagy café calva elnevezés az almaléből készült Calvados párlat és a feketekávé együttesét takarja. A spanyoloknak is megvan a saját variációjuk: a kedvelt carajillót a legenda szerint a spanyol hódítók Kubában keverték ki először, amikor kávéjukba rumot öntöttek. A leghíresebb likőrös (orujo hozzáadásával készült) kávékat Galiciában kóstolhatjuk meg. A rumon kívül whisky-vel, brandy-vel és ánizslikőrrel is készítenek feljavított kávét, gyakran cukorral, citrommal és fahéjjal is ízesítik. Görögországban pedig az ouzós kávé számít igazi kuriózumnak.

Hagyjuk egy kicsit magunk mögött a mediterrán országokat és tartsunk északnak: Németországban is találunk ugyanis ismert alkoholos kávékat, elég a Rüdesheimer Kaffeéra gondolnunk, amely feketekávéból, Asbach Uralt brandy-ből, cukorból, vaníliacukorral kevert tejszínből készül, Nagy-Britanniában pedig előszeretettel csepegtetnek gint a feketébe. Nézzünk utána a skandináv országok szokásainak is; elvégre mégiscsak ők a világ legnagyobb kávéfogyasztói, és köztudott, hogy az alkoholt sem vetik meg. A híres vodka, ugyebár... Igen, a moonshine mellett a vodka a kávé fő kísérője a Karsk nevű skandináv kávékoktélban, bár a vodkás verziót sokak szerint inkább orosz kávénak illik nevezni. Az akvavit nevű, fűszeres szeszes ital szintén gyakran köt ki kávéban.

Folytassuk a vodkával, amelyet nem csak a skandinávok locsolnak a kávéjukba. A feketekávé, a tej és a kakaópor mellett a vanília ízesítésű vodka az Espresso Martini fő alapanyaga. Egy másik ismert koktél az úgynevezett diplomatakávé, amely elkészítéséhez tojáslikőrt keverünk az espressóba, majd tejszínhabbal, kakaóval, fahéjjal díszítjük. És még sokáig folytathatnám a különféle vidékek jobbnál jobb koktéljaival, de inkább kimegyek a konyhába és készítek egy café arrosét. Javaslom, Ti is próbáljátok ki valamelyiket ezek közül!

 Ha nem tudsz választani, itt is találsz még egy pár receptet:

A kávé és az alkohol jó barátok

Alkoholos kávéreceptek télire

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)