Hallottatok már Stoughtonról? Nos, be kell vallanom, én eddig soha nem találkoztam ennek a városnak a nevével, de a kávészünetről írt korábbi posztom egyik bekezdésében való elmélyülés közben eljutottam ide. Az egyesült államokbeli Wisconsinban található települést 1849-ben alapították, majd 1865-től elkezdték benépesíteni a norvég bevándorlók.  Stoughton nekik, vagyis egy nagyszerű norvég találmánynak köszönheti a hírnevét, mi pedig nekik köszönhetünk egy életbevágóan fontos találmányt: a nap mint nap türelmetlenül várt, negyedórás kávészünetünket.

 

A kávészünet története

A 19. század második felében a norvégokat elsősorban a honfitársuk által alapított T.G. Mandt tehervagongyár kínálta munkalehetőség vonzotta Stoughtonba. A csakhamar 80%-ban norvég telepesek által lakott wisconsini városkában a helyi dohányipari vállalat a betakarítás idején munkaerőhiánnyal küzdött, és mivel a férfiak a Mandt-üzemben dolgoztak, szezonális munkásokat keresve előszeretettel alkalmazta a norvég vagongyári munkások feleségeit. A norvégok nem csak feleségeiket vitték magukkal, hanem a kávéjuk iránti szeretetüket is, és pénzspórolás céljából többnyire maguk pörkölték a kávét. A norvég családok otthonaiból kiáradó kávéillat az egész utcát beterítette, így azt csakhamar kávé utcának nevezték el.

A dohányüzem tulajdonosa, Osmund Gunderson raktára a kávé utca szomszédságában feküdt, így kiváló elhelyezkedésű munkahelynek bizonyult a közelben lakó asszonyok számára, akik egy feltétellel vállalták el a felajánlott dohányválogató állást: egy reggeli és egy délutáni szünetre tartottak igényt, hogy hazaugorhassanak a gyerekeikhez vagy haladjanak otthoni teendőikkel. Gunderson eleget tett az asszonyok kívánságának, és mivel a házimunkák közben vagy azok befejeztével a hölgyek rendszeresen felhörpintettek egy csésze kávét is, amely mindig a kályhán gőzölgött, kialakult a kávészünet.

A 2014-es kávészünet fesztivál logóversenyének győztes alkotása

(képek forrása: a kávészünet fesztivál facebook oldala)

A stoughtoni kávészünet fesztivál

Stoughton lakói a mai napig büszkék eredetükre és hűen őrzik szokásaikat és ünnepeiket; így például május 17-én folklór programok kíséretében ők is megemlékeznek Norvégia függetlenségéről. Nem csoda tehát, hogy a kávészünet feltalálásának többféleképpen is emléket állítottak. A gyár közelében található egyik utcát e jeles esemény után „Kávészünet utcának” keresztelték, ám van egy másik, látványosabb módja is a megemlékezésnek: a Mandt Parkban, augusztusban megrendezésre kerülő kávészünet fesztivál. Az idei, tizennyolcadik fesztivált 2015. augusztus 15-én tartják majd, ahol a klasszikus kávépörkölők kávékóstolója és versenye mellett további érdekes programok, veterán és modern autók, motorkerékpárok, teherautók, valamint az idei év traktorújdonságainak bemutatója, kirakodóvásár, futóverseny, ételstandok és sörsátor, zene és családi programok várják a résztvevőket. Vajon idén ki viheti haza a fesztivál legjobb kávépörkölője díjat?

Kapcsolódó link:

http://kaveklub.reblog.hu/hogyan-alakult-ki-a-kaveszunet