A parfümériák polcain már megszokott látványt jelent egy-egy ízléses tálka, benne kávébabokkal - és nem csak a kávéillatú parfümös üvegcsék mellett. De vajon pontosan milyen szerepe van így a kávénak: ténylegesen illatsemlegesítő funkciót tölt be, vagy orrunk frissen tartása a célja, esetleg szimplán azért van ott, mert jól mutat?

A kávébabok az illatok befogadásáért felelős érzékszervünket, az orrunkat hivatottak felfrissíteni. Ha több illatot szeretnénk megszagolni közvetlenül egymás után, érdemes a parfümtesztelésünk közben időnként „kávészünetet” beiktatni. Pár szippantás a kávébabok fölött, és az illatoktól elbódult orrunk újra képes lesz befogadni és érzékelni az új és új illatokat. A kávébabok karakteres, erős illataromája ugyanis a szaglószervünk más területeit aktivizálja.

Noam Sobel, a Berkeley Kaliforniai Egyetem tudósa a kávéillat hatásait vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy a parfümminták próbálgatása közben a kávé szagolgatása valóban eredményes, ha azzal hasonlítjuk össze, amikor csupán az illatmentes levegőt lélegezzük be. A szakértő megfigyelte, hogy parfümről parfümre haladáskor az illatok érzékelt intenzitása nem változott, ha közben kávét is szagoltak a résztvevők, míg anélkül csökkent. A parfüm illatának élvezete azonban ugyanúgy megmaradt, függetlenül attól, hogy szagolgatták-e közben a kávébabokat, vagy sem.